{{percent}}%

Stadig flere søker lykken på hvitpudrede fjell med ski på beina. På Lofoten Ski Lodge får du og vennegjengen en egen guide som viser vei og leter opp den beste snøen. Og hva er vel bedre enn å ende skituren i et iskaldt havsbad, etterfulgt av varm badstue?

Se på den utsikten, jenter!

Caroline Gedde-Dahl har akkurat forsert den siste bratte kneika til toppen av Rundfjellet i Lofoten, og synet av fjell og hav velter mot henne og venninnegjengen i en 360 graders eufori.

– Dette er vilt!

Blåne etter blåne stikker opp fra den smale øyrekka som strekker seg utover i Vestfjorden. Havet, med de mange snødekte holmene, er som et speilbilde av den blå himmelen med sine kritthvite skydotter. Kun et ørlite vinddrag kjennes mot friske kinn her på 803 meters høyde.

Caroline er på den årlige skiferien sammen med venninnegjengen, og i år falt valget på Lofoten. Ønsket om eventyr­lig utsikt, god skikjøring og muligheter for å gå flere topper på én dag var det som trakk dem hit. I tre dager er de på tur med guide Sjur Hauge fra Lofoten Ski Lodge.

SKIGLEDE

De spreke damene har vært ute en vinterdag før, for å si det mildt. På 80- og 90-tallet møttes de på alpinlands­laget og herjet i alpinbakkene verden over. Porter og startnummer er et for lengst avsluttet kapittel, men skigleden har de alle beholdt.

– Jeg har fremdeles enormt mye glede av å kjøre på ski, forteller Astrid Lødemel, som har både sølv- og bronsemedalje fra VM i premieskapet. Alpinskiene blir ofte brukt sammen med familien, og flere helger i løpet av vinteren får toppturskiene svingt seg i leken puddervals.

– Jeg setter mer og mer pris på toppturer i flotte fjell der målet er å nyte utsikten og turen oppover sammen med gode venner. Og så er det selvfølgelig bonus med rå nedkjøringer, sier hun med et bredt glis mens hun strammer spennene på støvlene. Hun er mer enn klar for sin første skitur i Lofoten.

SIKKERHET

Selv om disse damene har skiferdigheter de fleste av oss bare kan drømme om, er det allikevel noe annet å være på ski utenfor oppkjørte løyper. Her er det mange faktorer å ta hensyn til, som blant annet skredfare, veivalg og hvor man finner den beste snøen. Å ha med guide gjør turen både tryggere og mer effektiv. Det er her Sjur kommer inn i bildet. Med stødig kurs leder han an oppover motbakkene. Sporvalget er gjennomtenkt, ikke bare skal det være i skredsikkert terreng, det skal også være mest mulig smidig og energibesparende for gjestene å følge. Stadig vekk kjenner Sjur på snøen med staven, og han kikker omkring seg for å danne et helhetlig bilde av forholdene. I høysesongen er han i fjellet nesten hver eneste dag, og han kjenner værets og snøens historikk, noe som er viktig i skredvurderinger. Guidene på Lofoten Ski Lodge har hver morgen et møte hvor emnet er nettopp vær og snø-vurderinger.

For Caroline er det ingen tvil om at skiopplevelsen på nye steder blir bedre med guide.

– Jeg liker å ha med meg guide, for da kan jeg føle meg helt trygg på at vi ikke tar noen unødvendige sjanser. En guide kan tilpasse turen etter føre, snø-, sol- og vindforhold slik at man får maksimalt ut av hver dag eller hver topp. Det er verdt hver eneste krone.

SKREDDERSYDD PROGRAM

Samtidig, på flere av de utallige hvitkledde toppene som rager omkring Rundfjellet, er en rekke andre grupper fra Lofoten Ski Lodge ute og koser seg med sol og pudder­snø. Etter fem suksessfulle sesonger på Kalle i Lofoten, flytter Lofoten Ski Lodge i 2019 base til Nyvågar Rorbuhotell i Kabelvåg. Det er guidefirmaet Northern Alpine Guides og ekteparet Maren Eek Bistrup og Seth Hobby, som står bak konseptet.

– Alle våre gjester får et skredder­sydd program med privat guide. Guiden legger opp turene etter for­holdene, gjestenes erfaringsnivå, ønske og form, forteller Maren.

Når dagens tur er over, vender slitne og fornøyde skikjørere tilbake til lodgen hvor det fristes med nystekte vafler. Etter litt energipåfyll er det bare å kvinne og manne seg opp og hoppe i havet! Helt på bryggekanten står det en innbydende badstue med store vinduer som vender ut mot sjøen, og alle vet jo at et iskaldt havsbad setter en oppfriskende spiss på badstuopplevelsen!

Inne i de lune fellesarealene i hovedbygningen samles folk i baren eller koser seg med en bok i ro og mak i en godstol. For de som vil utfordre konkurranseinstinktet, er det både dart og brettspill å bryne seg på.

Middagen som serveres er basert på lokale råvarer, og alle sultne tur­mager skal bli mette. Her er det lov å forsyne seg flere ganger, for ingen skal gå sultne til sengs!

POPULÆR VINTERDESTINASJON

Tidligere trakk Lofoten stort sett turister på sommerstid. Dette har endret seg de senere årene. Stadig flere lar seg lokke til det magiske øyriket i nord for å fiske, oppleve nordlys – og ikke minst for å gå toppturer på ski. Det å være på skitur på en øy, med havet på alle kanter, er noe helt spesielt, ifølge sjefsguide Seth Hobby.

– Å gå på fjellet i løssnøen, og kunne se ned på de mange små fiskebåtene som er ute på lofotfisket mens en ørn seiler over deg, er helt nydelig. Kanskje høres det ut som en romantisk klisje, men det er helt sant, forsikrer Seth, som opprinnelig kommer fra USA. Han er nå kabelvågværing på åttende året. Seth ramser opp flere positive faktorer ved skikjøring i Lofoten. Som at det er kort anmarsj til fjellene, lett tilgjengelighet til flere ulike topper man kan gjøre på én og samme dag, og ikke minst at det er flotte muligheter for skikjørere på alle nivåer.

– Den kombinasjonen er unik i Norge, uttrykker han med overbevisning i stemmen.

KYSTKLIMA

Skisesongen i Lofoten varer hovedsakelig fra februar til mai. Allerede sjette januar titter solen opp igjen etter å ha vært i mørketidsdvale en måneds tid. Det betyr at fra slutten av februar er dagene lyse, og forhåpentligvis snørike. På grunn av sin kystnære beliggenhet blir det sjelden veldig kaldt i Lofoten, og det kan komme regnvær selv i høyden midt på vinteren. Men været kan snu fort. Det er en grunn til at et gammelt jungelord ljomer over fjelltoppene i øyriket: ”Er du misfornøyd med været i Lofoten – vent ti minutter!” Reis aldri til Lofoten uten både solkrem, dunjakke og regnjakke. Med andre ord; vær forberedt på det meste, og håp på det beste!

INTERNASJONALT MILJØ

De fleste av gjestene på Lofoten Ski Lodge kommer fra Skandinavia, alpelandene og USA. Seth kan fortelle at også gjester fra enda mer fjerntliggende strøk har funnet veien til øyriket.

– Vi har hatt gjester fra alle kontinenter. Blant annet fra Australia, Sør-Afrika og Kina.

Det er ikke bare gjestene som valfarter fra alle verdenshjørner, også guide-staben har et internasjonalt preg. Men uansett om de kommer fra USA, Kabelvåg, Frankrike eller Finland, har guidene flere ting til felles: Dedikasjon for ski og topptur, en dyp kjærlighet til Lofoten, og ikke minst; de er alle sertifiserte som guider (eller er under utdanning) via det internasjonale forbundet for høyfjellsguider, IFMGA.

HIMMELSK OPPLEVELSE

– Jooohooo! Tilbake på Rundfjellet er våre venner godt i gang med å pløye de snørike fjellsidene. Her er det ingen som nøyer seg med bare én nedkjøring. Hele fjellet blir trålet av pudderpatruljen. Sirlige svinger blir lagt side om side, akkompagnert av høye jubelrop fra fem lykkelige venninner. Det er en eksplosjon av energi og glede. Alt som betyr noe er dette øyeblikket.

– Aaaaah! Det er himmelsk! Astrid Lødemel setter lattermildt en brå stopp­sving som sprøyter ned venninnene med snø.

– Det er som å hoppe på skyene, sving etter sving. Og når man kommer ned, er den første tanken som dukker opp; én gang til!

Visste du at…


GUIDESELSKAP

LOKALKJENT

Northern Alpine Guides etablerte seg i Lofoten i 2010. Guidefirmaet tilbyr aktiviteter som isklatring, toppturer, skredkurs, fjellturer og klatrekurs. Guidestaben består av kun IFMGA-sertifiserte guider.
alpineguides.no


GODKJENNING

SERTIFISERT

IFMGA er en internasjonal forening for høyfjellsguider fra hele verden. I hvert av de mer enn 20 medlemslandene er det en nasjonal organisasjon som utdanner guidene etter inter­nasjonale retningslinjer. I Norge er dette NORTIND. Høyfjells­førerne er eksperter på klatring, brevandring, bratt skikjøring og skredvurdering.
ifmga.info


FLERE EVENTYR

SKI OG SEIL

De som ønsker et enda større eventyrpreg på skiferien sin, kan bli med Northern Alpine Guides
på unike turer med ”Ski & Sail”. Med den 73 fot store seilbåten S/Y Skydancer utforsker gruppene utilgjengelige skiområder i Lofoten, Lyngen, Senja, Steigen og på Svalbard.
alpineguides.no

Fly til Svolvær
Finn billetter