{{percent}}%

På Solsiden Brygge i Ballstad i Lofoten ligger restauranten Himmel & Havn. I det tidligere fiskemottaket er fiskeslog og arbeidsfolk i oljehyre byttet ut med lokalmat fra hav, fjell og fjære.

– Fiskemottaket var aktivt frem til 1986, forteller eier Britt Jorunn Solbakk.

Både restaurantlokalet og den tilstøtende resepsjonen til rorbuhotellet Solsiden Brygge oppleves som å gå flere tiår tilbake i tid. Her er det historie ikke bare i veggene, men også på bordene. Gamle håndklær har blitt sydd om og blitt til de kuleste servietter. Serviset fra mormor er hentet frem fra glemselen og brukes flittig til glede for lokale og langveisfarende gjester. Kort sagt; her er det sjarm og sjel til tusen.

– Vi vil at folk som spiser hos oss skal oppleve at de er på en hjemmekoselig kjøkkenbordfest, sier Britt Jorunn.

Ballstad ligger helt i havgapet cirka 20 minutter sør for flyplassen i Leknes. Det er et levende fiskevær, med blant annet fiske og tranproduksjon. De beste råvarene finnes mer eller mindre rett utenfor døren og det vet kokkene på Himmel & Havn å benytte seg av. Her serveres tørrfisk og ferskfisk i alle varianter, og sau fra Lofoten står selvsagt på menyen. Grønnsakene er smakfulle etter langsom vekst i utfordrende klima. Molter og tindved blir (kanskje) ekstra gode når de modnes i midtnattsol. Men innimellom sniker det seg inn noen utenlandske impulser på menyen også. Under våre besøk på Himmel & Havn har vi smakt både Lofoten-sushi og får-i-­kål-dumplings som førte oss rett inn i mathimmelen.

 

Himmel & Havn

Lokalmat i havgapet
Eies av:
Britt Jorunn Solbakk
www:
himmeloghavn.no

Himmel & Havn anbefaler

Dagens fisk

På kaia utenfor restauranten duver ofte en gammel vikingseilbåt til allmenn beundring, noe som trekker fiske­værets historie enda lenger tilbake i tid. Vikingmuseet Lofotr er for øvrig bare en liten halvtime unna for dem som måtte ønske å lære mer om våre hardhauser av noen forfedre.

På den andre siden av vika ligger Hattvika Lodge, et nydelig restaurert rorbuanlegg som – i likhet med Solsiden Brygge – arrangerer fisketurer, RIB-turer, nordlyssafari, leier ut kajakk og SUP og alt som gjør Lofoten til en magisk opp­levelse for besøkende.­

– Og bare så det er sagt; folk i oljehyre er fortsatt velkommen til Himmel & Havn, ler Britt Jorunn.

Så har du flaks og litt lange ører, er det bare å tjuvlytte til en skrøne eller to fra lokale helter på nabobordet.