{{percent}}%

Julen er uten tvil den tiden på året da det danske begrepet ”hygge” virkelig kommer til sin rett. Og før anden og rødkålen settes på bordet julaften, har københavnerne gått ”all in” med førjulsfeiring.

 Fra Tivoli slår opp portene i slutten av november, med millioner av funklende lys som forgyller markedsboder og karuseller, og hele parken fylles av musikk og lukten av gløgg, brente mandler og de tradisjonsrike, danske, stekte epleskivene, går det i ett med julemarkeder, julebord, julekonserter og juleutstillinger. Og selvsagt er ”julemanden”, den danske julenissen, hjertelig til stede. I fjor fikk han julebesøk av folk fra 47 nasjoner. Den årlige oppsetningen av ”Nøddeknækkeren” i Tivolis konsertsal er også en kjær juletradisjon for danske familier. I år igjen er det ingen ringere enn selveste Dronning Margrethe som har kyndig hånd om forestillingens dekorasjoner og kostymer.

JULEBORD

Men aller øverst på mange københavneres liste står juleutstillingen i lokalene til Royal Copenhagen på Amagertorv. For 55. år på rad har et titalls bord blitt dekket og julepyntet av ulike danske kunstnere og kjendiser. I fjor var det ballettdansere fra Den Kongelige Ballet som stod for de vakre dekorasjonene. I skrivende stund er årets tema og dekoratører fremdeles hemmelig. Folk fra fjern og nær kommer for å beundre bordene. Bare i fjor lot over 200 000 nysgjerrige seg inspirere til mer kreativ borddekking. Og etterpå er veien kort til Royal Smushi Café der solbærtoddy og nystekte munker – altså de tidligere nevnte epleskivene – venter.

GAMLE FAVORITTER

Spør du en københavner om hva som er hennes eller hans favoritt-julemarked, vil du få ulike svar. Mens noen sverger til hippie vibes i Christiania legger andre turen nordover fra København til Kronborg Slot, der historisk sus er ramme rundt koselige juleaktiviteter. Også i år kan man ta det gamle juletoget direkte fra Hellerup til Helsingør, men kjøp billett i god tid. Toget har bare plass til 400 passasjerer hver dag.

Men hva er førjulstiden om ikke mat og drikke? Og hvor kan julens smaker nytes bedre enn i København, byen som i 2018 kan skilte med ikke mindre enn 19 Michelin-stjerner. Men spør du oss, er det kanskje ikke på gourmet­restaurantene at jule­stemningen slår mest imot deg. Selv ­foretrekker vi gamle travere som Restaurant Kronborg i Brolæggerstrædet, etablert i 1894, og Sans Souci på Frederiksberg, som har traktert københavnere og tilreisende i 116 år. Her serveres det julemat som får englene til å synge.

SLAKTEREN PÅ KULLTORVET

Er du i København de siste dagene før jul, anbefaler vi en tur til Kulltorvet. Torgets berømte slakter serverer selv noe varmende i koppen til forbipasserende, mens køen vokser etter som tiden frem til julaften blir stadig kortere. Ut av slakterbutikken bæres det kilo på kilo med flæskesteg og velfødde gjess og ender, som snart skal ende opp på københavnske julebord. Anden eller gåsen fylles med epler og plommer og serveres med kokt potet

og en søt potet som knuses i smeltet sukker, sammen med tilbehør som rødkål, sylte­agurk og rønnebærgelé (rognebær). Til julaftens dessert spises det ris à l’amande, riskrem blandet med vaniljesukker og hakkede mandler. Selvsagt er det mandel i kremen og premie til den heldige som setter tennene i den.

Deretter er det bare å vente på jule­manden.

5 julemarkeder


1
Jul i Tivoli

Den 175 år gamle fornøyelses­parken tenner tusenvis av julelys og inviterer til folkefest frem til og med nyttårsaften.
tivoli.dk

2

Designmuseets julemarked

Her selger danske designere og kunstnere julegaver av høy kvalitet. Åpent de to første helgene i desember.
designmuseum.dk

3

Kongens Nytorv

I hjertet av København finner du julemarkedet på Kongens Nytorv. Nyt den storslåtte julepyntede fasaden til Hotel d’Angleterre og Magasin. Markedet er åpent frem til 22. desember.

4

Christianias julemarked

Byens eldste og mest eksotiske julemarked finner du i Den Grå Hal i fristaden Christiania fra 8.–20. desember. Her er det live musikk hver dag og mer enn 100 boder med mat og gaver fra hele verden.

5

Kronborg Slot

De to første ukene i advent kan du oppleve et ekte, gammeldags julemarked. Bli med på teater, juleverksted, juleomvisning i den unge kong Christian 4.s fotspor og mye mer.
kongeligeslotte.dk

Widerøe flyr deg til København
Finn billetter