{{percent}}%

I 1991 var 200 entusiaster påmeldt til verdens første VM i skreifiske. I dag kjemper pasjonerte havfiskere og glade amatører fra et titalls nasjoner om de 600 deltakerplassene.

Når Lofotcupen og VM i Skreifiske går av stabelen 16. og 17. mars fylles Svolvær havn til trengsel. De vel 600 deltakerne har nemlig med seg heiagjenger, og lokalbefolkningen stiller selvsagt mann- og kvinnesterke opp for å bivåne innveiingen av fangsten.
Arrangøren, Vågan båt- og sjøfiskeforening, har i forkant leid inn rundt 80 fiskebåter fra Brønnøysund i sør til Tromsø i nord. Klokken 09.00 på fredag går startskuddet og båtene setter til havs mot de beste fiskegrunnene. Så fiskes det med stang til klokken 14. Når båtene kommer inn, er det innveiing og premiering. Det deles ut premier for den største gjennomsnittsfangsten per båt og for den største fisken, og det finnes både herreklasse, dameklasse og juniorklasse. Under Lofotcupen på fredagen teller alle fiskeslag; det er jo kveite, steinbit og annet godt i Vestfjorden også. Under VM på lørdag, derimot, er det bare skreien som teller. Eller torsk, som fisken er mer kjent som i andre deler av landet. Rekorden ble satt i 1997. Da fikk vinneren en rugg på 27,5 kilo på kroken.

 


Mange utenlandske TV-stasjoner kommer til Svolvær for å filme dette eksotiske arrangementet. De merker seg også at det langt fra bare er værbitte karer som deltar. Rundt tretti prosent av deltakerne er kvinner. Og slett ikke alle deltakerne har særlig fiske­erfaring fra før. VM i Skreifiske skal være en lavterskelkonkurranse, der fokus først og fremst ligger på å ha et par artige dager på havet. Men folk strømmer altså til for å heie og feire vinnerne. Mange kommer for å oppleve stemningen og folkelivet, og kanskje ta en tur til andre flotte plasser i Lofoten når de først er der. Med flere ukentlige direkteruter mellom sør, vest og nord, er det enkelt å finne en rundtur som passer. På land fylles hotell, rorbuer og restauranter fort opp, så det gjelder å sikre seg overnatting tidlig. Og på Svolværs utesteder er stemningen høy. Vel å merke etter at fisking og innveiing er overstått. Én regel er nemlig helt klar: Kun edru deltakere får stille til start. Derimot sverger mange i Nord-Norge til ”haill”, altså en runde i halmen før start for å sikre fiskelykken.

Mer om skreien

Skreien er en norsk-arktisk torsk som lever det meste av livet sitt i Barentshavet mellom Norge, Svalbard og Russland. Om vinteren trekker den ned til varmere vann i Lofoten for å gyte, noe som danner grunnlaget for verdens største torskefiskeri. Lofotfisket går tusen år tilbake i tid, og har stor betydning for historie og kultur i Lofoten og langs kysten. 

 


‹ BO & SPISE ›

Thon Hotel Svolvær
Svinøya Rorbuer
Anker Brygge
Annebua
Rorbuanlegget Svolvær Havn
Paleo Arctic
Ra:Bra sushibar
Børsen Spiseri
Bacalao
Restaurant Kjøkkenet
Hjerterommet
Styrhuset Pub

 

Fly til Svolvær
Finn billetter