{{percent}}%

Glem badeshorts og solkrem. Den nye, eksotiske surfe­opplevelsen får du i 6 mm våtdrakt under nordlyset.

Den lille bygda Unstad ligger delvis isolert på Vestvågøy i Lofoten. Bukta er omringet av flere hunder meter høye fjell, og ender ut i en stor, hvit sandstrand med turkist, klart vann. Unstad har 19 innbyggere (2015) og tradisjonelt har folket her livnært seg av fiske og jordbruk. Et tilsyne­latende vanlig, men vakkert sted, etter norsk standard å dømme.

LEGENDE

Men denne lille bukta er helt spesiell. Her finner du både surfe­butikk, surfecamp og verdens nordligste surfekonkurranse, Lofoten Masters! Kombinasjonen av bunnforholdene i bukta og beliggenheten med stort, åpent hav utenfor sørger nemlig for bølger av verdensklasse. Surfere fra hele verden har de siste årene ene og alene besøkt Norge for å surfe bølgene her. Unstad har fått et slags legendesymbol og bildene fra bukta har gått viralt verden over. Det fantastiske fotoet av tre ganger verdensmester i surfing, australske Mick Fanning, som pryder omslaget på denne utgaven av Perspektiv, ble publisert i alle de store nyhetskanalene rundt om i verden tidligere i år. Bildet er tatt av de norske fotografene Emil Sollie og Mats Grimsæth som klarte å fange Mick mens han surfet under nordlyset på Unstad. Den lille bukta langt i nord har med andre ord satt Norge på kartet, og også på ønskelisten til et stort antall surfere verden over.

 

PERFEKTE BØLGER

Surfing på Unstad er annerledes enn alle andre steder i verden. For det første: Lofoten ligger i arktisk klima, så badeshortsen kan du fint legge igjen hjemme. Surfing i Norge generelt krever godt utstyr. Gjennom mesteparten av året er det derfor 6 mm våtdrakt med integrert hette, tykke sko og votter som gjelder. Men til gjengjeld vil du få en helt unik naturopplevelse, som du trolig ikke kan oppleve maken til noe annet sted i verden.

Surfere fra hele verden kommer til Norge for å surfe bølgene her.

Om sommeren gjør midnattssolen at du kan surfe døgnet rundt. Gjennom ­mørkere perioder kan du oppleve å se nordlyset danse over på himmelen over deg. Opplevelsen av å sitte i ­vannet mens du ser opp på mektige fjell som stuper ned i havet, er utrolig. Pluss på friskt og klart vann og perfekte bølger som ruller inn, så er du midt i en ydmyk og fantastisk naturopplevelse. Dessuten er det få steder i verden der du har ­verdens­klasse-bølger og verdens­­klasse-fjell for frikjøring på ett og samme sted. Du kan fint surfe på morgenen, gå topptur midt på dagen, og så surfe igjen på ­ettermiddagen. Det er ikke rart at mange aktive unge mennesker ønsker å etablere seg i Lofoten.

Surfing og nordlys er en mektig kombinasjon.

Widerøe flyr deg til Leknes
Finn billetter

I TRYGGE HENDER

Unstad er godt egnet for surfing på alle ferdighetsnivåer. Både Unstad Arctic Surf og Lofoten Surfsenter tilbyr salg, surfekurs og utleie av alt ut­styret du trenger i bukta. Instruktørene har god kunnskap om forholdene, sikkerhet og hva som skal til for å bli en god surfer. Her er du i trygge hender, uansett om du prøver surfing for første gang eller om du ønsker å utvikle deg videre som surfer. Overnattingsmulighetene er like godt egnet for en sporty familie som for en guttetur. Unstad Arctic Surf tilbyr god standard på overnatting og er ideelt plassert midt i bukta. De har også åpen restaurant/café i sesongen. PS! Og så har de kanskje verdens beste kanelboller!

5 i nærheten


1

Utstyr

Lofoten surfsenter er verdens nordligste surfebutikk. De holder til og med åpent om natten når midnattssolen skinner! Eier og ­primus motor er surfepionér Kristian Breivik. Hvis du vil utstyre deg på forhånd, har Surfshop spesialisert seg på våtdrakter og surfeutstyr for nordiske forhold. Butikken er drevet av liden­skapelige surfere med god erfaring. Sender utstyr over hele Norge.
lofotensurfsenter.com
surfshop.no

2

Celebert besøk 

I 2017 ble Lofoten Masters arrangert for tiende år på rad av lokale ildsjeler og surfere på Unstad. Dette er verdens nordligste surfekonkurranse, med en rekke internasjonale deltakere. Under årets finalen fikk surferne besøk av en flokk spekkhoggere!
lofotenmasters.com

3

Lokalmat

Vil du prøve hvalkjøtt av ypperste kvalitet? Sving innom utsalget på vei ut mot Unstad. Følg skilting fra hovedveien.

4

Ut på tur

Fra fiskeværet Eggum kan man gå langs fjæra på en god og tydelig sti helt til Unstad. Eggum byr også på en av Lofotens beste solnedganger.
lofotenblogg.no

5

Guidebok

Kristin Folsland Olsen har skrevet turguiden «Lofoten – 66 flotte turer i verdens vakreste øyrike». Bli inspirert!
notabene.no

Widerøe flyr deg til Leknes
Finn billetter