{{percent}}%

De senere årene har de tradisjonelle øl- og spritprodusentene fått stor konkurranse fra lokale entusiaster som brygger i gamle lefsefabrikker, havnelagre og fiskemottak.

På øya Myken, 32 kilometer fra fastlandet utenfor Helgelandskysten, er det nettopp det nedlagte fiskemottaket som er omgjort til produksjonslokaler for landets første og hittil eneste dedikerte whiskydestilleri. 28. desember tappes deler av tønne 001/14 på flasker, andektig bivånet av gründerne og spesielt inviterte. Hittil har innholdet gått under betegnelsen ”fyrsprit” ifølge gründer Jan Hellstrøm, men fra denne dagen kan de edle dråpene smykke seg med betegnelsen whisky. Selv om altså det meste av første års produksjon skal få ligge og godgjøre seg på tønner i en del år til. Mange titalls kasser er allerede solgt til venner og folk som har besøkt øya i havgapet. Den første kassen gikk sågar til Kina. Her kan du lese mer om noen av de spennende produsentene som finnes rundt om i landet.

1

Pop-up-øl

Bådin bryggeri i Bodø ble stiftet i 2012 av seks kom­piser med lidenskap for godt øl. Planen var å produsere øl til en pop-up-pub én gang i måneden. Etter noen år med ølproduksjon på dugnad, ble det fulltidsbrygging fra 2015, og i dag kan ølet bestilles til alle Vinmonopol.
baadin.com

2


Dobbelt gull

I 2015 grunnla sjefdestillatør Stig Bareksten mikrobrenneriet Oss Craft Distillery i en tidligere bioetanolfabrikk rett ved rullebanen til Flesland ­flyplass i Bergen. Året etter lanserte han Bareksten Bo­­tanical Spirits: gin, blåbærlikør, ­akevitt og vodka. Ginen ble nylig tildelt dobbelt gull under verdens ­uoffisielle VM i brennevin; San Francisco World Spirits Competition.
barekstenspirits.com

3

Smaken av rå natur

I Svolvær i Lofoten hadde Lofotpils sin første tapping i fat under VM i Skreifiske 2015. I dag produseres det rundt to ­millioner liter øl i året. Ølet brygges på friskt fjellvann, og ­bryggeriet samarbeider med lokale produsenter av malt, humle og krydder.
lofotpils.no


4

Laget på 69° nord

Under nordlys og midnattssol i Lyngen i Troms, produserer Bivrost sin Aurora Spirit, inspirert av norrøn mytologi. Flaskene med Dry Gin, Vodka og Aquavit har rukket å høste mange lovord.
bivrost.com

5


Økologisk

 Grim & Gryt Økobryggeri i Hareid på Sunnmøre er Norges første økologiske håndverksbryggeri. Bryggeriet ­fokuserer på smaksrikt, ufiltrert øl, og ­selges foreløpig mest lokalt.
grimgryt.no

6

Gammeldags

Kinn Bryggeri i Florø produserer alt ølet sitt i åpne gjæringskar med ekte overgjær. Det er tungvint og gammeldags, men bryggeriet mener det gir et mer komplekst øl med større smaksrikdom. Navn som jelefred, Svart Hav og Vestkyst har fått fart på salget. Til jul kommer også Julefred.
kinnbryggeri.no

7

Mer fra Myken

Mens whiskyen har ligget på tønner og modnet, har Myken Destilleri hatt stor suksess med sin Arctic Gin. Ginen er som alltid tilsatt einebær, men også lokale smaksforsterk­ere som strandkvann, rosenrot og tinnved. Samt pepper og koriander for sødme. Fås på utvalgte Vinmonopol. mykendestilleri.noskene med Dry Gin, Vodka og Aquavit har rukket å høste mange lovord.
bivrost.com

8

Beskjeden start

Aksjeselskapet Røros Mineralvannfabrikk AS ble ­stiftet i 1900. I 1926 tok Oliver (brus-Oliver) Langen over fabrikken og produserte hele 400 flasker per dag. I 2009 så selskapet igjen dagens lys takket være entusiastiske rø­rosinger med kjærlighet til god mat og drikke. Røros Bryggeri og Mineral­vannfabrikk holdt i noen år til i kjelleren på Verts­huset, men har nå flyttet til større lokaler og satser på å bli blant de ledende håndverksbryggeriene i Norge med ølsorter som Kølfogdens Krekling sporter, An-Magritt og Spell-Ola Seiersøl. 
rorosbryggeri.no

9

Suksess-øl

I et nedlagt havnelager på Høvringen utenfor Trondheim gjærer Austmann øl i åpne kar fremfor i høye, stående ­tanker. Den unike prosessen sørger for unike ølsmaker med unike navn som Onkel i Amerika, Utpå og Hoppy Blonde.
austmann.no

10

Øl for guder

Balder Brygg i Leikanger i Sogn er tuftet på lokal entusiasme og videreutvikling av en over to tusen år gammel vestnorsk hjemmebryggertradisjon. Bryggeriet satser blant annet på en nisje med under­gjæring av øl, som gir klart lagerøl med navn som Sognapils, Turken og Julebukk.
balderbrygg.no