{{percent}}%

Når vintermørket legger seg over historiske gater og slott våkner Newcastle til liv. De lokale geordiene finner alltid tid for en dark brown ale på puben.

Newcastle er ansett som Englands partyby nummer én. Nattelivet når høyder få andre byer kan skryte av. Har du lyst, kan du holde på til morgengry. De tradisjonelle brune pubene ligger tett, med et mangfold av ølmerker, fotball på TV-skjermen og høy stemning. Men også mer fargerike steder som Baby Lynch og Madame Koo er populære, med sine flamboyante påfuglstoler, kitsch og glamourgirls på veggene. Men her bør norske partyløver på tur være obs på såkalte shot girls som jobber for baren. De skal sørge for høy stemning og at glassene aldri er tomme. 

VIKINGBLOD

Dialekten til geordiene, som befolkningen her på nordøstkysten av England kalles, kan være en utfordring for tilreisende – uansett om de kommer fra London, Stavanger eller Oslo. Ja, faktisk er det kanskje sånn at vi ”gamle vikinger” har et lite fortrinn. Den lokale dialekten har nemlig flere ord som stammer fra norrønt språk, som bairn (barn) og hyem (hjem). Men mest sannsynlig vil du måpe like uforstående som en ”bobby dazzla” londoner (en som tror han er noe på geordie-dialekt) når fyren ved siden av deg på puben sier ”Hoy us a snout,marra!” (kan jeg bomme en røyk) eller ”Where’s ya netty, marra?” (hvor er doen).  

SKJÆRENE

Men nå er det selvsagt langt mer enn publivet som frister nordmenn som setter kursen over dammen. Fotball, for eksempel. Newcastle United FC, også kjent som The Magpies (Skjærene) på grunn av sine sorte og hvite drakter, eller The toon som geordiene kaller både laget i sine hjerter og byen de bor i, har mange fans i Norge. Kampene blir raskt utsolgt og byens hoteller likeså, så for å få med deg 90 uforglemmelige minutter med favorittlaget, må du være tidlig ute. For selv uten gamle Toon-helter som Kevin Keegan, Gazza eller Andy Cole på banen, er hjemme­kamper på St James’ Park, omringet av supportere fra ”Toon Army”, en ”purly belta” (veldig fin) opplevelse.

VINTERFESTIVAL

Men Newcastle er mer enn fest og fotball. Det du kanskje ikke vet, er at dette er byen med flest teatre per person i hele Storbritannia. Med litt research på forhånd kan du få med deg en flott forestilling mens du er på besøk. Byens mange stand up-komikere er viden kjent. Også de mange galleriene, museene og historiske gatene gjør byen særdeles innbydende for en langhelg.  

På denne tiden av året fylles gatene med duften av varm mulled wine – eller gløgg som vi nordmenn kaller det, nybakte julekaker og hjemmelagede paier fra det koselige vintermarkedet, der det også selges hjemmelaget syltetøy, lemon curd og andre engelske spesialiteter. Byen er også kjent for sin aktivitetsspekkede vinterfestival og mange utendørs skøyte­baner. 

HIGH STREET SHOPPING

Du trenger heller ikke bekymre deg for å måtte dra tomhendt hjem fra Newcastle. I de små, koselige butikkene rundt Market Street, High Bridge og Hood Street finner du populære klesbutikker. Midt i sentrum ligger Storbritannias største shoppingsenter, Eldon Square. Besøk også Grainger Market, som har solgt kjøtt, blomster og grønnsaker til byens innbyggere siden 1830. Kjøp for eksempel en fersk Newcastle Brown Ale-pai med navnet ditt på, eller ta med noen lokale oster hjem.

Ellers må du ikke gå glipp av Millennium Bridge. Den er for øvrig bare én av mange flotte broer som fører over elven Tyne. Gjør du som geordinene og fester til den lyse morgen, er dette stedet å nyte soloppgangen. Vil du imponere litt på morgen­kvisten, er dette avskjeds-replikken du bør øve inn: ”I’ve had enough. I’m gan hyem to me scratcha” (Jeg går hjem til sengen min).

5i nærheten


1 Kunst

Baltic Centre for Contemporary Art er byens moderne kunst-senter. I cafeen serveres varm gløgg, eller “mulled wine” som engelsk-mennene kaller det, og nydelige kanel-pretzels. Du kan også starte dagen med frokost og kunst her.
balticmill.com

2 The Stand Comedy Club

Engelsk humor på sitt beste.
thestand.co.uk 

3 The Sage

Byens musikksenter og landemerke. Her kan du oppleve store engelske musikere, og alt fra Bach til lokale artister spilles her. The Sage har 5 barer, et brasserie og en restaurant.
thesagegateshead.org 


4 Stålengel

Anthony Gormleys imponerende stålskulptur Angel of the north rager 20 meter i været, og har et vingespenn på 54 m.
angelofthenorth.org.uk

5 Life Science Centre

Besøke byens vitenskaps-senter, og prøv den populære skøytebanen samtidig.
life.org.uk 

Fly til Newcastle
Finn billetter