{{percent}}%

Alta kalles Nordlysbyen – og det er ikke tilfeldig.  Det er få steder i landet vårt der sjansene for å oppleve Aurora Borealis er større. Dette visste også Kristian Birkeland da han i 1899 bygde verdens første nordlysobservatorium på Halddetoppen, like utenfor Alta.

Grunnen til at nordlysjegere ofte blir belønnet i Alta skyldes at nordlysovalen så å si til enhver tid ligger i zenit (rett opp) eller like nord for byen. Det er også svært stabilt klima med få nedbørsdager, og for å se nordlyset danse over himmelen er du avhengig av klarvær. 

I Alta kan du blant annet bli med Glød Explorer ut på nordlysjakt.

7 Hotspots å se nordlyset

1 Aurora camp

Bare 15 minutter fra flyplassen i Tromsø finner du nordlyscampen til Tromsø Villmarkssenter. Her kan du varme deg i lavvoene med noe varmt å drikke og grille pølser på bålet mens du venter i spenning på nordlyset. Guiden svarer på spørsmål om det mystiske lyset, og på utsiden av lavvoene ligger du på varme reinskinn eller sitter komfortabelt i stol med skinnfell mens du speider mot himmelen. Tradisjonell bidos (samisk mat) tilbys også.
villmarkssenter.no

2 Til havs

Fly til Bodø og bli med Hurtigruten på magisk nordlyscruise i mørketiden. Turen går først langs kysten av Lofoten og Vesterålen, med spisse fjelltopper og små fiskevær. Så forbi Senja og Sommarøy til Tromsø, der du kan fly hjem med Widerøe eller SAS.
hurtigruten.no

3Nordlysobservatorium

Det gamle nordlysobservatoriet på Halddetoppen (900 m.o.h.) brant ned under 2. verdenskrig, men er siden restaurert, og er i dag et populært turmål. I bygningen er det overnattingsplass for inntil ti personer. Fra Kåfjord kirke er det 9 kilometer til toppen og turen opp tar cirka tre timer i normalt tempo. Kart og nærmere veibeskrivelse finnes på Alta kommunes hjemmesider.
alta.museum.no
alta.kommune.no

4 Guidet tur

I Svolvær tilbyr XXLofoten en spennende nordlyspakke til små og større grupper. Pakken inneholder transport, guide og et velsmakende nordlysmåltid. Kanskje noe for årets kick-off med jobben eller en unik helg med vennegjengen? Bo bra gjør dere på Thon Hotel Lofoten vegg-i-vegg.
xxlofoten.no 

5 Polarlys

I Laukvik i Lofoten kan du starte nordlysjakten på Polarlyssenteret. Bildepresentasjonen tar omtrent en time, og det er bare å spørre om alt du lurer på om nordlyset. Senterets magnetometer viser magnetisk aktivitet på en skjerm, og kan gi deg en pekepinn om når du best kan se nordlyset. Du kan også få SMS-varsel hvis du befinner deg i nærheten. Senteret arrangerer både bussturer og trugeturer for nordlys-jegere, og tilbyr enkel overnatting.
polarlightcenter.com

6 Nordlyskatedralen

Sammen med kulturhuset Kilden i Kristiansand, Hamsunsenteret på Hammarøy og Snøhettas Villreinsenter på Dovre, er Nordlyskatedralen Alta kirke plukket ut av nettstedet The Culture Trip som de mest spennende nybyggene i Norge de seneste fem årene.
nordlyskatedral.no

7 (Nesten) nordlysgaranti

I sesongen 2014/15 opplevde gjestene til Glød nordlys på
90 prosent av turene, det er nok norgesrekord. Med Glød Explorer kan du bli med på tur sammen med andre eller bestille privat nordlysjakt for deg og ditt følge. Og, hvis det frister, kan du kombinere nordlys med hundespann.

De hjelper deg også med kamerainnstillingene, så du kan sikre deg blinkskudd av himmel-fenomenet. Speil-refleks--kamera med manuelle inn--stillinger er best.
Og husk stativ!
glodexplorer.no

Fly til Alta
Finn billetter