{{percent}}%

For fem år siden ble Øistein Strømme bitt av maratonbasillen i New York. I dag flyr kapteinen verden rundt og deltar i løp. 

Jeg har alltid løpt, sier Øistein og forteller om en fortid som elite-løper i orientering og habil skiløper. Siden 2006 har han vært med i Widerøes ski and snowboard team. De møter årlig andre sporty flykollegaer til World Airline Ski Championship. Der har lille Widerøe hanket inn mange gode resultater, ifølge Øistein.

– Det var gjennom en utfordring i airline-gjengen at jeg fikk muligheten til å melde meg på mitt første – og største – maraton i 2010. Da jeg stod med New York Marathon på brystet blant 50 000 andre løpere, var det en som spurte hvilken tid jeg håpet å komme i mål på. 3.20, svarte jeg. Da kvalifiserer du deg til Boston, sa damen. Det er verdens eldste (siden 1897) og mest kjente gateløp, så det hadde jo vært kult, tenkte jeg. Da jeg kom i mål, etter å ha passert fem bydeler og 1,5 millioner motiverende tilskuere, var tiden tre minutter for dårlig til kvalifisering. Har aldri vært så sliten før, men bestemte der og da at dette måtte gjentas, på alle kontinenter. Etter det har jeg sett meg ut interessante destinasjoner og arrangementer, og kombinert løp med spennende ferieturer. Da har jeg et mål for treningen.

Fem år senere har han løpt de 42,2 kilometerne som utgjør en maraton blant stjerner i Hollywood (Los Angeles to ganger), den raskeste løypen (i fascinerende Dubai), på vakre Hawaii (– Det var i Honolulu jeg kvalifiserte meg til Boston!), den historiske Boston (– I 2013, da bomben smalt. Du kan trygt si det var et antiklimaks!), og den autentiske Athen Marathon (strekningen soldatene løp etter slaget i Marathon i år 490 f. Kr.)

Målet er World Marathon Majors. Da må han føye Tokyo, London, Chicago og Berlin til merittlisten. Med 1967 som fødselsår og 3.21.20 som personlig rekord er kvalifisering innen rekkevidde.

Treningsøktene unnagjør han ofte i ledige stunder mellom flyvninger.

– Jeg har alltid med treningstøy på jobb. Når jeg lander i Kristiansand, Sandane, Førde eller et annet egnet sted, setter jeg kofferten i drosjen, mens jeg løper til hotellet. Og så er det jo alltid en flott fjelltopp på de fantastiske plassene vi flyr til.

Eller tretopp… Et raskt googlesøk på Øistein avslører nemlig en rekke avis-artikler om hvordan den sporty kapteinen ble jaget av en mannevond elg for en tid tilbake og måtte flykte opp i et tre.

– Her er min historie en annen enn avisenes, humrer Øistein. – Dette var helt udramatisk. Jeg måtte bare sitte oppe i treet en stund og vente på at elgen skulle flytte seg..

Øistein Strømme

Stilling: Kaptein i Widerøe

Alder: 48 år

Bor: Bergen

Livsmotto: Ingenting er umulig – det umulige tar bare litt lengre tid.