{{percent}}%

Etter fartstid som lærling på Grand Hotel, kokk om bord på cruiseskipet ”Queen Elizabeth II” og kjøkkensjef på Slottet, startet Heidi Bjerkan for tjue år siden restaurant Credo i Trondheim. Siden den gang har hun høstet spalte­meter med lovord fra restaurant­anmeldere. De seneste årene har Credo også hatt fast plass i White Guide Nordic, der kun et fåtall norske restauranter er med.

I juli i fjor pakket Heidi & co. grytene og flyttet fra Ørjaveita i trønderhovedstaden til en verkstedhall fra 1948 litt utenfor byen. I den 850 kvadratmeter svære verkstedhallen åpnet hun også det mer uformelle spisestedet Jossa.

– Det er et storslagent bygg, men ikke sånn jålete storslagent, sier Heidi.

Tanken på å flytte ut av byen begynte et par år tidligere. Da ble Credo-kokken spurt om hun ville se på de gamle lokal­ene til Finnes Barnehjem på Lilleby.

I dag driver hun kafé der. Men hundre meter borti veien fikk hun altså øye på den gamle maskinhallen som i sin tid produs­erte landbruksutstyr. På nye Credo kan nå et trettitalls gjester hver kveld nyte kjøkkensjefens meny, som består av 20–25 retter med smaker, teksturer og følelser som får de besøk­ende til å himle med øynene og smatte høylytt av pur matglede.

– Vi ønsker å gi gjestene våre det beste fra gårdene våre, fra dyrene deres, fra jorda og fra havet, forteller Heidi.

Utover restaurantdriften er Heidi involvert i biodynamisk kretsløpsgårdsbruk på Skjølberg Søndre på Svorkmo utenfor Trondheim, som siden 2016 har vært hovedleverandør av grønnsaker til Credo. (Alle rester fra grønnsakene går for øvrig tilbake til gården, der det komposteres og blir til ny, næringsrik jord.) Hun samarbeider også tett med Fannremsgården i Orkdal, som produserer kjøtt og meieriprodukter fra trønderfe.

– Lokale råvarer og bærekraft er viktig for oss, understreker Heidi.

Som om ikke alt dette er nok, er Heidi Bjerkan også initiativtaker til mathallen Vippa i Oslo, noe som førte til finaleplass i prestisjetunge Basque Culinary World Price 2018. I fjor mottok hun Matprisen. Målet med prisen er å øke forbruk og produksjon av økologisk og bærekraftig mat. Juryen trakk frem hennes utrette­lige arbeid for å promotere trønderske matprodusenter, og la til at hennes mange prosjekter tok fullstendig pusten fra dem.

Credo

Kortreist gourmet
Nærmeste flyplass:
Trondheim
Eies og drives av:
Heidi Bjerkan
restaurantcredo.no

Credo anbefaler

Dagens 20-25 retters meny