{{percent}}%

Vi krysser fingrene for rim på skulpturene i Frognerparken, et ledig bord på Theatercafeen, skøyter i riktig størrelse i Spikersuppa og orkesterplass til Nøtteknekkeren. Førjulstiden i Oslo er storslagen og småbykoselig på én og samme tid.

 Det var en gang for ikke altfor lenge siden alt ”halve Norge” valfartet til hovedstaden i førjulstiden for å se de flotte vindusutstillingene hos Steen & Strøm. Her var det tradisjon med dukketeater i hjørnevinduet mot Prinsensgate, men også de øvrige vinduene hadde fantasifulle temaer fra eventyr eller filmer som ”Flåklypa” og ”Reisen til julestjernen” og tok pusten fra både store og små. Utstillingene hadde vært nøye planlagt i månedsvis. Det var laget figurer, bygget kulisser og lett etter rekvisitter til de små universene. På åpningsdagen ble det satt ut benker til publikum utenfor vinduene, og barna stod tett i tett i vinter­kulden utenfor mens de lagde nesemerker på rutene i åndeløs spenning.

JUL I BYEN

Vel, nå er det nye tider. Et utstillingsvindu i et av byens varehus trekker ikke lenger horder av forventningsfulle byboere og tilreisende, men Oslo har fremdeles mengder med julegleder å dele med besøkende.

Gjennom hele desember er byen preget av julehandel og juleforberedelser. Den første helgen i advent tennes den store julegranen på Universitetsplassen for 99. gang, og julegatene rundt i sentrum skinner og glitrer i all sin prakt. Julemarkedet Jul i vinterland, midt i Spikersuppa, ønsker velkommen frem til 22. desember, med salgsboder, juleverksted og underholdning. Her finner du også en flott skøytebane som er åpen hver dag frem til februar/mars og kan benyttes av alle. Skøyter kan leies for hundre kroner i paviljongen ved siden av banen.

RIFT OM PLASSENE

Gjennom hele desember er folk på fart­en. En julekonsert her (for eksempel med Oslo Filharmonien i Konserthuset, julesanger fremført med patos i Kulturkirken Jakob eller sjarmørene i Penthouse Playboys som vrikker julen inn for n’te gang på Rockefeller), et julebord der (blant oslofolks favoritter når det kommer til julemat finner du ærverdige Theatercafeen, tradisjonsrike Café Engebret og Lorry, der mange fra byens kulturelite vanker). Hvor mange kilo lutefisk, pinnekjøtt og rakfisk det går med på disse etablissementene gjennom adventstiden, er ikke godt å si, men bordene blir gjerne bestilt fra år til år, så vær tidlig ute hvis du har lyst til å få en smak av hovedstadens mest populære førjulsfeiring.

VINTERBAD

En annen tradisjon som har tatt byens innbyggere med storm, er felles badstue og vinterbading. På brygge­kanten ved Operaen finner du SALT, et kunstprosjekt som samler kunst, musikk, mat og arkitektur med spek­takulære trekonstruksjoner inspirert av de tradisjonelle norske fiskehesjene som er vanligere å skue rundt i Lofoten. Her kan du velge å leie din private sauna med inntil sju venner eller delta i en Sauna Session med opptil 120 andre i storstua Árdna (en av verdens største badstuer). Som avkjøling kan du velge mellom ferskvanns- eller saltvannskulp, utendørsdusj eller å hoppe i Oslofjorden.

Er du i Oslo på nyttårsaften og har ønske om å rense deg for 2018s større eller mindre synder, kan SALT friste med kollek­tivt nyttårsbad mellom klokken 12 og 20 (se salted.no for informasjon og billetter). Foretrekker du aktiviteter der du kan ha mer klær på, finner du også et nattmarked her med ujevne mellomrom. Av og til er det konserter med kjente – eller hemmelige – artister. Og 19. desember kan du høre storyteller Angela Halvorsen fortelle A Christmas Carol av Charles Dickens, historien om gjerrigknarken Ebenezer Scrooge fra 1800-tallets London.

UT AV SENTRUM

På Kafé Seterstua på Frognerseteren er det også julestemning så det holder gjennom hele desember. Her kan du finne roen foran en knitrende peis eller nyte panoramautsikt over byen fra terrassen. Den eldste delen av huset stod ferdig i 1891, og restaurantens mattradisjoner strekker seg tilbake til denne tiden. Og jul eller ikke jul; på Frognerseteren avsluttes ethvert måltid med stedets berømte eplekake.

Er snøen kommet til hovedstaden, kan du satse på noen turer ned Korketrekkeren, eller Korken som den kalles, før middag. Her gikk verdens første Ake-VM av stabelen i 1955, der Anton Salvesen ble Norges første og eneste verdensmester i aking. Oslo Akeforening, som har klubbhus på toppen av bakken, leier ut kjelker.

 

I området rundt Holmenkollen finner du også det største skianlegget i Oslo-området. Oslo Vinterpark har 11 heiser, 18 nedfarter og en fallhøyde på 381 meter. Samtlige nedfarter er flombelyst fem kvelder i uken og du kan leie ski og utstyr på stedet. Etterpå er det bare 30 minutter med T-banen ned til after-ski i sentrum.

BYNÆRT

Ti minutter med buss fra sentrum finner du Norsk Folkemuseum. I de vakre omgivelsene på Bygdøy holdes det julemarked de to første helgene i desember. Her finner du et hundretalls boder med julemat, julepynt og gaver, det er kafe med servering av god gammeldags julemat og bakst og du kan bli med inn i husene og se hvordan et rikt kjøpmannshjem ble pyntet til jul i 1769 eller hvordan julefeiringen var på landsbygda i gamledager, i et arbeidermiljø på Enerhaugen eller i en bygård i Christiania.

En bynær rusletur får du også i Eke­berg­parken, der den imponerende skulptur­samlingen til Christian Ringnes fortsetter å glede og forarge.

På de neste sidene får du tips til førjulsaktiviteter hvis du reiser med barn til Oslo, og hvor du kan finne de fineste julegavene eller fornye julegarderoben.

Visste du at…


JULETRE

Julepynt

Det første juletreet kom til Norge i 1822 og ble pyntet i Christiania, datidens navn på Oslo. Det evig­grønne treet, som oftest et grantre, skulle symbolisere ”det evige liv” og ble gjerne pyntet med hjemmelaget pynt av strå og papir. Noen brukte også nøtter og småkaker som pynt.


TRADISJON

Almisser

Det store juletreet på Universitetsplassen i Oslo ble reist første gang i 1919. Siden 1901 har slumsøstrene i Frelses­armeen satt ut sine julegryter her til beste for fattige. Det første året var målet å samle inn 2000 kroner ”for å kunne gi 400 fattige familier en sorgfri jul hva mat og brensel angår”.


JULEKORT

Porto

Det første norske julekortet ble sendt i 1883. Frem til 1982 betalte nordmenn den laveste porto­satsen hvis julekortet ikke inne­holdt mer enn fem ord. ”Gledelig jul. Godt nyttår. Hilsen NN” var altså innenfor, og kostet kr 1,10 i porto i 1981. Til sammenligning kostet et postkort med mer tekst kr 1,75.

Widerøe flyr deg til Oslo
Finn billetter