{{percent}}%

Et ishotell kan fremstå som litt av et Sisyfos-arbeid. Det må bygges opp hver vinter før det smelter igjen hver vår. Når du leser dette har isbyggerne i Alta og Kirkenes vært i sving i flere måneder allerede.

Alta har ry på seg for å være et av de aller beste stedene å oppleve nordlyset. Og hva kan vel være mer magisk enn å kombinere det med et opphold på Sorrisniva Igloo Hotel, som for øvrig feirer 20-årsjubileum i 2019. Her kan du nyte fargeprakten og stjernehimmel­en nedsunket i hotellets utendørs jacuzzi, eller mens du ruller deg rundt i snøen etter et besøk i badstuen. Du kan også bli med på sledetur i kveldsmørket. Nordlyset spiller en helt spesiell rolle i samisk kultur, og dette og mer vil du få høre om under turen gjennom vakkert vinterlandskap. Du kan også prøve isfiske eller bli kjent med samisk kulturarv som er blitt gjenfortalt fra generasjon til generasjon. Når kvelden kommer, kryper du ned i en varm sovepose og går til ro på en madrass dekket av reinsdyrfeller.

Vil du kombinere en overnatting på igloohotellet med en natt i tipi hos Holmen Husky, der sjansene for å se nordlyset er blant vinterens beste, er det mulighet for det. Du kan også føye til enda en natt på Bjørnfjell Mountain Lodge, og dermed få tre unike overnattinger og opplevelser som båltur med nordlysjakt, hundekjøring, snøscootersafari og møte med reinsdyr og samiske opplevelser, alt på én og samme tur. Sorrisniva skreddersyr også opplevelser både for grupper og individuelle. Det er bare å ta kontakt.

ARKTISK STIL

Helt nordøst i vårt langstrakte land finner du Snowhotel Kirkenes. Hvert år kommer profesjonelle isskulptører helt fra Harbin i Kina for å smykke ut hotellet med iskunst. I år vil hotellet bli dekorert med en best of-kavalkade fra tidligere år, og gjestene kan glede seg over både tusser og troll, nordiske dyr og vakre kongsdøtre fra folke­eventyrene.

Det farter folk fra alle verdenshjørner for å sove en natt eller to på dette hotellet. Faktisk er det kun et mindretall av gjestene som er nordmenn. Kanskje på tide å gjøre noe med det? Og vil du ankomme snøhotellet i arktisk stil, bestiller du hundespann som henter deg på flyplassen i Kirkenes.

Du kan velge å overnatte i selve snø­hotellet eller i en av de komfortable hyttene på området. På snøhotellet venter soveposenatt i minus fire grader og drink­er i isbaren istedenfor den tradisjonelle hotellsengen og minibaren. Men du kommer ikke til å fryse, soveposen er beregnet for minus 30 grader, og alle gjestene må igjennom en sikkerhets­demonstrasjon som viser hvordan de unngår å bli kalde i løpet av natten. Minus fire kan kanskje høres temmelig kjølig ut, men det er merkelig komfortabelt og friskt.

I den ene enden av hotellet er det varme­område med badstu, dusjer og toalett, og middagen med sprellferske lokale råvarer inntas på en av hotellets tre restauranter; Gabba, Låven og Bingen. På menyen står lokale spesialiteter og selvsagt innflytteren kongekrabbe.

POPULÆR INNVANDRER

Kongekrabben er opprinnelig russisk, og er ett av flere tydelige tegn på at Kirkenes er en grense­by. Kongekrabbesafari er noe av det mest populære Kirkenes har å by på og Snowhotel Kirkenes arrangerer safari året rundt. Om vinteren henter du krabben opp fra et hull i isen, om sommeren tar de deg ut til krabbeteinene med RIB.

Du kan også bli med på snøscootersafari eller tur innover vidda med hunde­spann. Hotellet har rundt 150 huskyer som farer på lynkjappe poter innover snødekte vidder med deg og ditt følge på slep. Og på kveldstid er det jakten på nordlyset som drar gjestene ut i polar­natten. Mange av utlendingene har forlest seg på sagn og myter og blir helt star struck når det dukker opp. Men selv en norsk søring (her vil det si alle oppvokst og bosatt sånn cirka sør for Polarsirkelen) blir fort målløs i møtet med lyset som danser over himmelen.

5 i nærheten


1
Alta: Scootersafari på vidda

Fra mars til slutten av april kan du bli med på en flere dagers snø­scootersafari over Finn­marksvidda. Sorrisniva skreddersyr pakker både for grupper og individuelle gjester.
sorrisniva.no

2

3:5

Tre overnattinger i nord (igloohotell, tipi og fjellstue) og fem spennende aktivi­teter, som nord­lys­jakt, hunde­kjøring, snø­scootersafari og samiske opplevelser, i løpet av en miniferie, er ett av Sorrisnivas populære tilbud til sine gjester.
sorrisniva.no

3

Northern Lights Husky Kennel

Tilbyr hundekjøringsturer som varer i alt fra noen timer til fem dager, og der du også får kjøre din egen hundeslede!
northernlightshusky.com

4

Kirkenes: Barents Spektakel

Arrangeres neste gang fra 13. februar under Barentsdagene 2019. Festivalen byr på kunst, performance art, dans, litteratur, semi­narer, konserter og utstilling­er, og setter fokus på sam­arbeid på tvers av den norsk-russiske grensen.
barentsspektakel.no

5

Ivan-tur

Besøk Kirkenes sine nabobyer i Russland: Nikel og Zapolyarny. Dagsturen inkluderer sightseeing, besøk på marked og i butikker, besøk på et kloster­anlegg og lunsj.
pasvikturist.no