{{percent}}%

Mange forbinder Aberdeen med en litt grå oljeby på den andre siden av Nordsjøen. Så feil kan man ta. Her finner du nemlig et busy uteliv og noen av Skottlands beste vannhull.

 Det var romerne som bygget veier og oppførte tabernae – vinstuer – langs ferdsels­årene på den britiske landsbygda. Tabernae ble etter hvert til tavern, som sammen med alehouses og inns gikk under betegnelsen public houses fordi disse stedene var møteplasser for lokalbefolkning og tilreisende. I 1577 var det omlag 17 000 øl-hus, 2000 inns og 400 taverns bare i England og Wales. Ingen hadde brydd seg med å reise så langt nord som til Skottland for å telle. Snart ble navnet forkortet til bare pub.

Pub-favoritter i Aberdeen

BrewDog, Rye & Soda, CASC, No. 10 Bar & Restaurant, The Grill, Orchid

Tidligere i høst kunne vi lese i norske aviser at foreningen Campaign for Real Ale er bekymret for at stadig flere britiske puber må stenge dørene. Hittil i år har de visstnok gått ut av historien med en gjennom­snittsfart av 18 puber i uken. Økte alkoholavgifter og galopperende husleier får skylden.

I Aberdeen er det imidlertid fullt trykk på tappekranene, og flasker med skotskprodusert brygg som Skull Splitter, Sheepshaggers Gold og Kilt Lifter får stadig nye tilhengere. Granittbyen har et stort utvalg av puber. En av favorittene er BrewDog, som både er en pub og et ølmerke. Prøv for eksempel deres ­ikoniske Punk IPA. Ølmerket selges i dag over hele verden, men historien startet her i det nordøstlige hjørnet av Skottland. Bare tjue minutters leiebiltur unna Aberdeen kan du få omvisning med smaksprøver på deres ølbryggeri. Som om ikke det var nok; på nyåret åpner brygge­riet et eget hotell. DogHouse Hotel får øltappekraner på hvert rom og kjøleskap med iskald øl i dusjen. Vi sier ikke mer.

Andre populære vannhull er Rye & Soda, der du i tillegg til øl, kan velge mellom over 70 typer gin. De tilbyr brunch og lunsj på dagtid og en bistromeny om kvelden. I byens historiske senter, Green, blant dramatisk granittarkitektur og herdet brostein, finner du CASC (Cigars, Ale, Scotch & Coffee). Dette er en pub litt utenom det vanlige, som fokuserer på kvalitetssigarer, øl fra anerkjente mikrobryggerier, skotsk whisky og ny­brygget kaffe.

The Grill i hovedgaten Union Street har også flust av stamgjester. Her har det vært både biljardsalong og herre­klubb siden etablissementet åpnet dørene i 1870. I dag er de mest kjent for sitt imponerende utvalg av whisky, og de stakk da også for noen år siden av med tittelen World Whisky Bar of the Year. I hjertet av Aberdeens West End ligger No. 10 Bar & Restaurant. Ikke helt det du forbinder med en klassisk pub, men så er spisekartet desto mer innholdsrikt enn den mer tradisjonelle pub-menyen med Ploughman’s lunch, kjøttpai og den skotske signaturretten haggis & tattis (fylt kumage og poteter). Det siste smaker for øvrig langt bedre enn det høres ut og bør prøves.

At Skottland Top Cocktail Bar of 2017 befinner seg i Aberdeen, vil nok kanskje overraske mange, men det gjør den altså. På Orchid står noen av Storbritannias fremste mixologer bak bardisken. Prøv deres prisbelønte Porters Gin, som de destillerer selv i underetasjen, eller gå for signaturdrinken Pink Orchid. I helgene kan du svinge deg til levende musikk her.

Her bor du bra

Sandman Signature Aberdeen Hotel
Dette er byens nyeste hotell. Kombinasjonen av historisk bygning midt i byen og elegant, moderne interiør gjør dette til et sikkert valg.
sandmansignature.co.uk

The Malmaison
I utkanten av byen ligger en gammel favoritt. The Malmaison har lekre rom, en meget god restaurant og en kjempehyggelig whiskybar som tilbyr whiskytasting.
malmaison.com 

DogHouse Hotel
På nyåret åpner bryggeriet BrewDog eget hotell med øltappekraner på hvert rom og kjøleskap med kald øl i dusjen.
brewdog.com

Widerøe flyr deg til Aberdeen
Finn billetter