{{percent}}%

Knappe tretti minutter med båt utenfor smeltedigelen Svolvær i Lofoten, ligger øya Skrova – som en verden for seg selv.

Omgitt av den veldige Vestfjorden mellom Lofotveggen og fjellkjempen Steigen ligger Skrova fyr på en stein i havet. Her finner du ly for natten og rocka tradisjonskost tilberedt med snert.
En kraftig hånd hjelper til opp fra båten. Den tilhører skuespiller Reidar Falck Sørensen, som har gjort skrovaværing av seg, og – sammen med makker og trommeslager Frank Marstokk – gjort fyret til et av Nord-Norges mest unike reisemål.


Reidar Sørensen kommer fra Hemnes og en slekt av stolte båtbyggere. Mange av båtene ble nok brukt til skreifisket rundt Skrova fyr.

Det er utfordrende landgangsforhold på Skrova fyr. Men både vokalisten og trommeslageren i Norges eldste virksomme rockeband, Freak, tåler litt sjøgang. Etter den første vinteren her ute, var de blitt både sjøvante og vàre for værets plutselige skiftninger.
– Vi hadde aldri vært på et fyr, forteller Reidar, – men horisonten og fjellene på begge sider ga oss lyst til å gjøre noe her ute.
Som tenkt så gjort. Nå er Skrova blitt kulturfyr, og de evig unge rockerne påstår at de opplever mer enn nok rock ’n’ roll bare av å bo her ute i havgapet.

I fyrets restaurant serverer de glade herrene mat fra havdypene like utenfor. Marstokk har bakgrunn som restauratør og kokk, mens Sørensen lenge har hatt en velutviklet gane og stor glede av å slippe seg løs på kjøkkenet. Når skreifisket starter i februar, tar de imot gjester og serverer tradisjonskost med en dæsj rock 'n' roll. – Vi har stor glede av å bruke råvarene på en annerledes måte for å glede gjest­ene våre, forteller Reidar. 

De evig unge rock­erne fra bandet Freak har gjort skrova­­væringer av seg. Foto: Anders Carlsson

På Skrova fyr har gjestene dessuten orkesterplass til skreifisket rett utenfor dørstokken. Flåten med fiskebåter er et imponerende syn fra toppen av fyret. Men mange kommer også for å se det fantastiske lyset – og nordlyset vinterstid.
Før gjestene ankommer Skrova fyr, har de ofte kunnet vinke ned til vertskapet. Underveis med Widerøe fra Bodø flyr nemlig pilotene gjerne slik at man kan se fyret om man spør pent.
Reidar Falck Sørensen er overveldet og begeistret.
– Med det evig skiftende lyset er vinterdagene på ingen måte like. Og når vinterstormene slår inn mot fyret, gir isola­sjonen og nærheten til havet en overveld­ende frihetsfølelse. Her bor vi også midt i matfatet. I tillegg til å ha tilgang på fersk fisk og hval, som vi eksperimenterer med, bruker vi det vi har på øya, forteller han.
Av det blir det ripsgele, rabarbrasyltetøy, einebærgele, måseegg og fyr­- po­teter fra egen åker.
– Historiene skaper seg selv her ute, fortsetter fyrverten. – Vi bor midt i handlingen til bestselgeren ”Havboka”, som vi også var så privilegerte å få lese inn i lydstudioet her på fyret. Det var som om vi kunne høre de to romanfigurene Hugo og Morten putre forbi med båten for å fange håkjerring.

Bo og spise

Skrova fyr tilbyr 8 dobbeltrom, én restaurant, et lydstudio, workshops og atelier for kunstnere som vil bli en stund (artists in residence). Under oppholdet på Skrova kan du også bo i en ombygd oljetank. Skrova byr på havrafting, hvalsafari, ørnesafari, gode fiskemuligheter, hvite sandstrender, nordlys, midnattssol, polarnetter og mye annet.

For mer informasjon, se:
skrovalighthouse.com
oljetanken.no