{{percent}}%

Da Ingrid Ek og mannen Joar kjøpte Gjølberg gård i Onsøy utenfor Fredrikstad i 1988, levde gårdens 2000 høns i bur. Etter hvert fikk de satt opp to store hønsehus, og i dag tripper 15 000 frittgående høner rundt. Eggene solgte de til butikker, men da Ingrid fant frem sin bestemors gamle velprøvde oppskrift på karamellpudding, fikk familien en ny idé. Først benyttet de oppskriften som en del av markedsføringen av eggene, men i 2001 stod et prøvekjøkken klart på gården, og Gjølberg gård var ikke lenger bare leverandør av egg, men også av en rekke deilige desserter.

Desserter m.m.

Laget av:
Ek Gårdspakkeri 
Produserer:
Eggbaserte desserter som ­karamellpudding og panna cotta, bearnaisesaus og flere typer aioli.
Utsalg:
Meny-butikker og en rekke restauranter over hele Østlandet.
www:
ek-as.no

– På gårdskjøkkenet hos oss produserer vi desserter, sauser og eggprodukter akkurat sånn det alltid har blitt gjort på kjøkkenet hjemme, forteller Ingrid Ek.
– Forskjellen er at vi bruker større og mer moderne maskiner. Ettersom gården er vårt hjem, og alle produktene lages her, kan vi kalle dem ekte hjemmelagede. Og hjemmelaget smaker det! Både karamellpudding, crème brûlée, panna cotta, mocca- og sjokoladepudding fra Ek går ned på høykant i de tusen hjem, og det har vanket en rekke priser som har inspirert familien til å fortsette utviklingen av ekte, hjemmelaget mat.

Mye av hemmeligheten ligger i de ­gode eggene. – Moderne løshønsdriftshønserier sørger for at hønene har god plass og be­vegelsesfrihet. Anleggene har optimal ventilasjon for økt trivsel. Hønene velger selv hvor de vil oppholde seg, de sand­bader når de vil og går til ro om kvelden på vagler, forteller Lars Erik Ek, som nå har overtatt gården etter foreldrene. Det er også et kjent faktum at fôr-sammensetningen har betydning både for hønenes helse og trivsel, så vel som kvalit­eten på eggene. – For å ivareta dette på best mulig måte spesialproduserer vår lokal mølle et ­perfekt vegetabilsk fôr for hønene våre etter en oppskrift vi har utviklet selv, ­fortsetter Lars Erik.

Både mor og sønn synes det er spennende å finne nye bruksområder for eggene de produserer, og bruker mye tid på prøving i kjøkkenet. – Vi er en liten familiebedrift som lever av at folk koser seg, sier Lars Erik Ek,
– og det ønsker vi å fortsette med. I tillegg til egg driver familien også med rosenkål i stor skala. Hele 100 mål med denne velsmakende grønnsaken dyrkes årlig på Gjølberg gård.

– Vi er en liten familiebedrift som lever av at folk koser seg.