{{percent}}%

Sitter du med en opplevelse av at "alle" har gått Birkebeinerrennet, og til og med klart merket? Synes du Facebook flommer over av bilder av hvermannsen på grønlandsisen eller Store Skagastølstind? Er du en sånn som leter etter ditt neste store eventyr? Da er kanskje Lyngen på langs akkurat det du søker etter.

Det forutsetter at det begynner å krible i kroppen din av tanken på å skulle forsere gjennomsnittlig 1700 høyde­meter og 18,5 kilometer om dagen, i sju dager.
Du må synes det høres spennende ut å ta på deg samme svettestinkende ullgenser hver morgen, og – beklager intime detaljer – vrenge trusa etter halvgått tur. Belønningen er å kunne stå på tuppen av Lyngenhalvøya etter én ukes tur og vite at dette har få mennesker gjort før deg. Du vil oppleve massive sanseinntrykk gjennom harde fysiske anstrengelser, og mektige naturopplevelser. Du vil få kjøre pudder ned daler uten andre skispor, for ikke å snakke om hvor godt den matpakka smaker når du sitter på en fjelltopp og skuer utover alpemassivet.


HAUTE ROUTE

I Alpene har man lenge sett på Haute Route som den store manndomsprøven. Haute Route er den store langturklassikeren, hvor man går på randoneeski (alpinski med løs hel) fra Chamonix i Frankrike til Zermatt i Sveits. Utfordringen går ikke på å ta den korteste veien, men å gå bratt og få oppleve rå skikjøring. Turen tar en ukes tid, og man overnatter på hytter. De seneste årene har ski-touring eller randonee blitt mer og mer populært også i Norge. For toppturentusiasten er tanken på flere døgn på tur forlokkende, og dermed har det så smått dukket opp tilrettelagte langturer på randoneeski også i Norge.

LYNGSALPENE

Lyngen er en halvøy beliggende nord for Tromsø, og enhver tinderanglers våte drøm. Stupbratte fjell ligger som en tanngard bortover, noen steder velter blå isbreer frem ­mellom majestetiske tinder og blått hav omkranser eventyrriket. Gjennom vårsesongen er dagene lyse og snøen stabil. På overnattingstedene treffer man like gjerne ivrige utlendinger som nordmenn, alle med samme mål: Å få den beste randonee-dagen. Det går gjerne tog av grupper på ski oppover de mest kjente fjellene fra bilveien, og guidene i Lyngen har travle dager. Store deler av alpemassivet ligger utilgjengelig fra bilvei, og således er det mulig å leie båt for å komme seg til urørte deler av Lyngen, Eller man kan begynne å gå, og overnatte inne i fjellet. For neste dag å dra sin støle kropp ut av senga, ta på seg forhåpentligvis tørre skistøvler og gå videre i sju dager, på tvers av hele Lyngen. Det er en mulighet – om du er en hardhaus.

Widerøe flyr deg til Tromsø
Finn billetter

VISSTE DU AT…

OPPRINNELSE

Navn

Navnet Lyngen refererer opprinnelig til fjorden Lyngen, og kommer av det norrøne ordet logn som betyr ”stille”.

NATUR

Lang Fjorden

Lyngen er den lengste i Troms fylke, og skjærer 85 kilometer inn i landet.

HISTORIE

Folk

De første tegnene til bosetning i Lyngen er fra yngre steinalder (fra 3000 år f.Kr til år 0).

LYNGEN PÅ LANGS

Noen få gærninger har gått Lyngen på langs med telt på ryggen, men i 2013 begynte Lyngenguide å tilby Lyngen på langs med overnatting i hytter. Overnattingen foregår i små hytter, så hele gruppen kan ikke bestå av mer enn fire deltakere og to guider. Hyttene er enkle og deltakerne må selv hjelpe til med å hente ved og vann, samt lage mat og rydde ut av hytta. Det gjør hele opplevelsen mer unik, man føler virkelig at man har deltatt på like vilkår. Samtidig er det ikke fritt for at det kan bli litt bannskap når man etter 12 timer på ski tråkker igjennom snø til låret på vei bort til utedoen. Mikal Nerberg, som driver Lyngenguide, er – foruten å være sertifisert Interna­tional Mountain Guide – også ekte lyngsværing. Når man skal gå på topptur i nye terreng, er det viktig å ha med seg en guide som er lokalkjent og som kjenner vær og snøforhold. Været i fjellet kan skifte raskt og ingen kan forutsi med sikkerhet værprognosene for en uke, så av og til må ruter endres og det må improviseres. Hvis for eksempel temperaturen er høy om natten og det er meldt sol om morgenen, må man kanskje stå opp klokka 05.00 for å kunne forsere en fjellside før solen har gjort snøen ustabil. For å kunne gå sikkert på ski de 130 kilometerne gjennom Lyngen, må man vente til langt ut i skisesongen når snøen er mest stabil. Vi snakker om noen gylne uker i mai. April 2016 var en usedvanlig varm måned i Lyngen. Sola gjorde våren til en evigvarende påskeferie. Snøen hadde begynt å smelte fra lavereliggende strøk, og slush-snø raste ned stupbratte fjell. Var det nok snø for å kunne gå gjennom Lyngsalpene på ski i år?

"Vi opplever all slags snø: Gjennomslagssnø, kram snø, skare, ja, skitsnø, men vi opplever også den store drømmen, puddersnøen"

GRAMJEGERE

Det er ingen tvil om at for å kunne gjennomføre Lyngen på langs må man ha gjort sin grunntrening på forhånd. Det vi kanskje ikke hadde hatt like stort fokus på, var nødvendigheten av å bære lett. Vi trodde nesten Mikals anbefaling om maksimalt seks kilos sekk var en spøk! Er det mulig at en sekk med klær og utstyr for all slag vær gjennom én uke kan veie kun seks kilo? Det er fullt mulig ifølge Mikal, og som en god guide hadde han satt av tid til å gjennomgå sekkene våre før avreise. Det viste seg for eksempel at våre ikke helt oppdaterte isøkser, klatreseler og stegjern ikke bare hadde utdatert design og farger, de var også langt tyngre enn nyere, lettere utstyr. Ut ifra vår opprinnelige planlagte haug på gulvet, forsvant foruten mye ”kjekt å ha med”-tøy, også deodoranten og de ekstra trusene. Man kan vel si at dette ikke var uken med fokus på personlig hygiene. Vi var blitt gramjegere! Og oppe i fjellsidene de neste dagene var vi ekstremt takknemlige for hvert gram Mikal vennlig hadde rådet oss til å legge igjen.

"Er det mulig at en sekk med klær og utstyr for all slag vær gjennom én uke kan veie kun seks kilo?"

 

EVENTYRET STARTER 

Fra butikken i Nordkjosbotn hadde vi stappet sekken med ekstra sjokolade, og det var en spent og litt høytidelig stemning i gruppen da vi forlot sivilisasjonen for en uke i fjellet. Dette hadde vi gledet oss til så lenge! Hadde vi fått trent nok i forkant? Var det nok snø i fjellet til at vi kunne klare å komme oss over de planlagte 12 000 høydemetrene den neste uken? Etter å ha båret skiene på ryggen opp den første snøløse lia, kunne vi endelig sette ski på beina og tråkke forbi tregrensen. Den første dagen har Mikal fokus på å lage gode rutiner i gruppen. Vi erfarer at når Mikal sier at vi har fem minutters pause hver time, så mener han faktisk fem minutter. Man rekker å drikke litt og hive i seg en sjokoladebit. Hver tredje time er det 15 minutters pause, hvor man kan spise litt nistemat og fylle opp vannflasken. Vi går forholdsvis sakte og holder jevnt tempo. Mikal forteller at det er viktig at vi ikke går for fort, for å unngå for stort væsketap gjennom svetting. Vi nikker pliktskyldig og alle kjenner hvor utrolig svett man er, og var den sekken virkelig bare seks kilo?

DET STORE HVITE

Etter hvert glir timene avgårde og kroppen kjennes bra. Når man går slik i stillheten i det store, hvite landskapet, går man inn i en monoton tilstand, man setter det ene beinet foran det andre, om og om igjen. Det er som du opplever en slags meditativ lykke. Oppe på toppene venter belønningen for at man har gått en fjellside på alpinski, med nedkjøring i usporet snø. Vi opplever all slags snø: Gjennomslagssnø, kram snø, skare, ja, skitsnø, men vi opplever også den store drømmen, puddersnøen. Puddersnøen, det hvite gullet, i fjellsider uten andre skispor. Lykke! Vi går langs blå brefall og tar på klatre­seler når vi skal gå over lange isbreer. Bresprekker kan skjule seg under snøen, så vi binder oss inn i tau for å sikre hverandre om én skulle falle gjennom snøen i en sprekk. Nå er gruppen så synkron at det går fint å gå i taulag på ski, og sakte be­veger en orm av svette skientusiaster seg oppover breene. En av dagene begynner vi ferden i regn, og vet at det vil gå over i snø jo høyere vi kommer. Oppe på en isbre kommer vinden i ­tillegg, og plutselig går vi i tilnærmet snøstorm. Det er null sikt, og nok en gang er vi glad for at guiden der fremme har full kontroll og fører oss trygt gjennom stormen. I le av vinden kjører vi ned fra fjellet i en renne med flott nysnø, før snøen blir tyngre og regnet møter oss igjen. Det er godt å komme frem til hytta når man er våt fra ytterst til innerst.

SAMISK MYSTIKK

Siste dagen må vi bli kjørt fem kilometer i båt på grunn av manglende snø. Den lokale fiskeren blir litt rar når Mikal forteller hvor vi skal settes i land. Det viser seg at det er på en gammel samisk gravplass. Vi er på den øde yttersiden av Lyngen, og fiskeren forteller at han og kona hadde reist dit for noen år siden med en metalldetektor, for å se om de fant noen gamle ting. Det hadde vært en fin soldag, men idet de hadde satt beina på land, hadde det begynt å regne. Da han hadde tatt frem sin nye metalldetektor, hadde denne brukket i to, tilsynelatende uten årsak, og de hadde umiddelbart reist derfra igjen. Fiskeren kunne sette oss av, men ville ikke selv i land på dette stedet. Når vi nærmer oss land ser vi en havørn henge 50 meter over gravplassen. Den viker ikke og blir hengende der, og observerer disse fremmede som trer inn i dens rike. Når vi kommer i land, ser vi reinsdyrhorn som er lagt i mønster. Det er høylys dag, men fiskerens historie har gjort inntrykk. Vi er glade for å kunne ta på oss skiene og traske vekk fra denne plassen som skal få ligge i fred. Vi får en fantastisk avslutningsdag av Lyngen på langs. Sol fra blå himmel og tørr puddersnø. Det er som om Lyngen vil vise seg frem fra sin beste side. Etter fjorten timers tur står vi ved det lille fyret på Lyngstuva, og blir nesten litt blanke i øynene over å ha nådd målet. Vi har gått Lyngen på langs, og er ved veis ende. Vi sier til oss selv at vi nå skal suge litt på denne karamellen, før søken etter nye eventyr garantert dukker opp igjen. Det er så deilig å drømme om nye turer og nyte minnene fra reisene som er gjennomført.