{{percent}}%

Stian Skogly ble bitt av bryggebasillen. På kjøkken-benken sto en 20-litersdunk, og i stua kvernet han korn. Da han innså at det var behov for mer plass, foreslo han for samboeren å flytte hobbyen ut i garasjen.

– Jeg, i ammetåka, sa meg helt enig i det, ler Torun Nordås Bjørkås. Nå er hun, og hennes og Stians foreldre, med og produserer 14 000 halvlitere i året.
– Så den artige hobbyen kom litt ut av kontroll, ler Torun.

Widerøe flyr deg til Brønnøysund
Finn billetter

Mosjøen Mikrobryggeri er et småskalabryggeri som har produsert håndbrygget øl siden 2013. Målet tre år etter oppstart er å produsere 10 000 liter håndtappet øl – et øl som for øvrig har fått strålende mottakelse i butikker og skjenkesteder i lokalområd-ene. Ølet er etterspurt over hele landet, men paret har ikke nok timer i døgnet til å dekke etterspørselen.

– Folk er engasjerte og vil ha, og vi produserer maks. Samtidig er det et varemerke at vi kun holder til på Helgeland. Folk må faktisk komme hit for å drikke ølet vårt, sier Torun.

Øltypene har kallenavn på dialekt, som ” fletterfæsjæ”. Torun forteller at navnene skal være noe du kan kalle din beste venn ”med en god sleng”.

– Fletterfæsjæ er ei jente som – gjerne etter et par øl – begynner å le og fnise. Det er fine tilnavn som er gode å holde i hevd, sier hun. Selv jobber hun med en master i økonomi og ledelse, mens Stian, som jobber fulltid på apotek, tar en bryggeri-utdanning.

"Bryggingen er vårt hjertebarn!"

– Bryggingen blir altoppslukende, så det er hyggelig å ha prosjektet sammen. Det er vel nøkkelen til å få det til å funke – at vi er sammen om det, sier Torun. Hun forteller at de stadig er i tenkeboksen ved-rørende utvidelse. De har det bra som de har det nå, men samtidig frister det å ta sats og hoppe i det.

– Bryggingen er vårt hjertebarn, og det er kanskje greit å holde det der. Skal man satse stort, må man inn med flere folk, og da kan vi ikke lenger ta avgjørelsene i sofaen, smiler Torun. Men selv om de vil -holde på det særegne, er paret allerede i gang med å bygge om garasjen enda mer. Og bilene, blir de forvist til snø og regn til evig tid?

– Det gjør ingenting å skrape litt is når man kan servere øl til folket!

Alle øltypene har fått navn på dialekt.

Mosjøen Mikrobryggeri

Laget av:
Torun Nordås Bjørkås og Stian Skogly

Produserer:
Øl: Ratæskank (India Pale Ale), Jåsdaill (Porter), FletterFæsjæ (Hveteøl) og FrøskattAnders (Tsjekkisk pils).

Utsalg:
Eget mikrobryggeri, lokalmatbutikken i Brønnøysund og nærbutikken Drevvatn. Serveringssteder: Fru Haugans Hotel, Vikgården landhandel og kaffebu, Gilles Café og musikk, Norsk Luftfartsmuseum, No3 i Mo i Rana og Onkel Oskar i Sandnessjøen.
mosjoenmikrobryggeri.no