{{percent}}%

Desember er for mange årets hygge­ligste måned; adventstid, julebakst, Lucia, gavekjøp, forventningsfulle barn og mye mer. Rundt omkring i landet – og i våre naboland – arrangeres det julemarkeder og julekonserter, og overdådige julebord serveres til feststemte mennesker.

Mange legger inn en liten avstikker fra de tradisjonelle juleaktivitetene og besøker nye byer og steder – for gode matopplevelser, spennende julegaveshopping eller et kulturelt påfyll.

På neste side kan du se litt av det førjulstiden har å by på.

1Pepperkakebyen
I Bergen finner du verdens største pepper­kakeby! Den kan beundres fra 19. november og frem til nyttårsaften.
visitBergen.com

 

Jul i København
I Dronningens by kan du rusle fra julemarked til julemarked. I tillegg til tradisjonsrike Jul i Tivoli (19.11-31.12), kan du oppleve jul på Kronborg Slot (3., 4., 10. og 11.12), på Højbro Plads (18.11-23.12), i Nyhavn (11.11-26.12) og Kødbyen (5., 6, 19. og 20.12.). H. C. Andersens Julemarked på Axeltorv (18.11-22.12), Amagermuseets julemarked (26. og 27.11) og julemarkedet på KADK (Det Kongelige Danske Kunstakademi) er perfekte steder for litt spe­sielle julegaver, fra hjemmelagede juledelikatesser til designervesker og keramikk.
visitcopenhagen.com

 

Julebordenes julebord
 På Thon Hotel Lofoten serveres et julebord du ikke finner maken til. Hundrevis av retter med velsmak­ende, tradisjonsrik julemat serveres av syngende og dansende servitører og kokker, til lys- og bildeshow som får de mest avanserte til å måpe. Må oppleves minst én gang i livet! thonhotels.no Widerøe flyr deg til Svolvær
thonhotels.no

 

Syng julen inn
Det finnes knapt det postnummer i Norge som ikke får besøk av en julesangsyngende artist i adventstiden. Og hyggelig er det! I Bergen, Trondheim og Oslo kan du for eksempel oppleve alltid populære Kurt Nilsen.
ticketmaster.no

5
Tradisjon
De to første helgene i desember arrangeres det populære julemarkedet på Norsk Folke­museum i Oslo. Her finner du et julepyntet museum, og hele området fylles med markedsboder som bugner av spennende varer.
norskfolke.museum.no

6
Ekte julestemning
Med sine fargerike trehus, hvite snø som legger seg oppetter veggene og en blåtime som fortryller både store og små, danner verdensarven Røros den perfekte rammen rundt et utendørs julemarked. I år fylles gatene med markedsboder, julemat og tradisjonsrike førjulsaktiviteter fra 1.-4. desember.
roros.no

7
Førjulseventyret i Henningsvær
Fra lørdag 5. november til og med søndag 18. desember inviterer fiskeværet til julehandel, gode matopplevelser og skikkelig julestemning. En bonus med å legge julehandelen til Henningsvær, er å få oppleve stemningen med blåtimen i det lille fiskeværet. Vinterlyset i Lofoten er noe helt for seg selv, og er man heldig med klarvær, kan man oppleve fantastisk nordlys utover kvelden.
nordnorge.com

8
Lysparade
Gøteborg satser alt på å være selveste Julstaden. Fra tidlig i november har flittige hender fordelt millioner av lyspunkter over trær og fasader langs den to kilometer lange Kungsportavenyen mellom Götaplatsen og havnen. 19. november er selveste wow-dagen. Da forvandles byens paradegate til et førjulseventyr. Samtidig lyser Liseberg opp i all sin glitrende prakt og fornøyelsesparkens tradisjonsrike julemarked frister med svenske delikatesser og et vell av julegaver fra et 80-talls boder. Markedet holder åpent i helgene frem til begynnelsen av desember, og daglig i resten av førjulstiden.
goteborg.com