{{percent}}%

Gründer og kokk Else Slettehaug på Håjen Lefsebakeri sørger for at flere får tilgang på lokal tradisjonsbakst som Sunnfjordlefse, en lefsespesialitet med rømme, smør, sukker og kanel i fyllet.
– Oppskriften jeg bruker har gått i arv, men jeg deler den gjerne, sier Slettehaug, og legger til at den er å finne i ”Lefseboka”. Å bake, steke og smøre lefse tar mye tid, og mange ønsker å bake selv.
– Men de kommer ofte tilbake og kjøper av oss i tillegg.

Førjulstiden starter tidlig for Else Slettehaug. Julekakene begynner hun med i november, og i tillegg til stor aktivitet i bakeriet, er det julebord og førjulsmeny på kafeen.

– Vi merker at folk tenker mer på tradisjoner og vil ha lokal og ordentlig mat. Etterspørselen har økt markant de seneste årene, forteller Slettehaug.

Det var hennes mor Helga som var forutseende da hun i 1996 startet et prøveprosjekt og begynte å bake i det små. Hun ønsket å finne ut om det var noe å satse på.

Folk er interessert i lokalmat og er stadig på jakt etter matskatter.

– Jeg var ferdig utdannet kokk og flyttet hjem vinteren 1999-2000, og det var da vi satset for fullt, sier Slettehaug. De startet uten å vite hvordan det ville bli mottatt. Den gamle låven på gården ble bygd om til serverings­lokale, produksjonslokale og lager, og siden den gang har det vært behov for ytterligere utvidelser. Folk ønsker bakst og lefse produsert lokalt av mindre produsenter.

– Folk er interessert i lokalmat og er stadig på jakt etter matskatter. Det ser vi spesielt når vi deltar på matfestivaler og Bondens marked, forteller hun. På markedene steker de i tillegg surmelkslapper, som serveres med syltetøy og rømme.

Interessen for kurs har økt, og Else forteller at de gjerne tar imot små grupper i den roligere perioden etter jul.

– Mange yngre ønsker å lære. Det er jo et håndverk med tradisjoner, men det har gjerne gått en generasjon uten at tradisjonene har blitt videreført, og de yngre vil lære det besteforeldrene gjorde.

Slettehaug får bestillinger hun tilpasser etter kundenes ønsker.
– Folk ønsker smakene de vokste opp med.