{{percent}}%

Foran oss forsvinner skiløypa rett ned i Ofotfjorden, hvor sola bader i et hav av glitrende reflekser. Riktignok er løypene her i Narvik bratte, men heldigvis for oss svinger løypa sånn at vi stuper ned mot sentrum av byen i stedet.

Turen starter på Linken, den karakteristiske antennen på drøye 1000 meter. Når vi går av stolheisen er det sjø på tre sider. Og ikke minst super skikjøring i alle retninger, både i og utenfor løypene. Utsikten er så vakker at det er vanskelig å konsentrere seg. Derfor passer det bra at den lange turen tvinger oss til å ta flere pustepauser underveis. Og her blir de lengre enn vanlig.

LOKALE HELTER

Gondolen gir oss komfortabel og rask transport til Øvre Fjellheisstasjon, og her går stolheisen videre til topps. I alle fall i høysesongen. Derfra rusler de ivrigste videre til Mørkolla og Tredjetoppen, og vi slutter oss til dem. Vi får følge med snowboardere med brettet under armen, en jentegjeng som har feller under skiene, og en kar med skibestigningsutstyr, kondomdrakt og dårlig tid. Han rekker bort til toppen og tilbake til oss før vi er halvveis. I strålende sol og faste spor går denne halvtimen med skiene på sekken fort. Fra Tredjetoppen velger mange å skli samme vei tilbake. Noen kjører Mørkholla, mens vi drister oss ut den nordvendte bratta fra varden. Heldigvis har vi lokale helter i følget, for i starten her er det bratt og vanskelig å navigere. Det er sent i april, og stabilt vær gir gode forhold for brattkjøring. Og som vanlig er det lett å finne urørt snø helt ned til tregrensa.

SLITNE BEIN

På denne måten blir det ikke mange turene på en dag, selv om heisen er åpen et stykke utover kvelden. For til slutt tar kreftene slutt. Da er det greit at det er kort vei til restaurantene i sentrum. Hvis du ikke vil sjekke ut afterskien i lavvoen ved Narvikhytta da, eller se hva som er dagens rett på restauranten på toppen av heisen. For slitne bein fungerer gondolen utmerket til transport ned fjellet også.

“I Norges mest urbane skidestinasjon starter landets flotteste heistur langt innenfor bygrensa.”

URBAN SKIDESTINASJON

Når du lander på Narvik lufthavn Framnes, tar det kun noen minutter før du er på ski. I Norges mest urbane skidestinasjon starter landets flotteste heistur langt innenfor bygrensa, og den seneste tiden har skisenteret på Fagernesfjellet tatt de første stegene mot å bli en attraksjon i verdensklasse. Det er nemlig ikke bare enkelt å drive skisenter her, på tross av de spektakulære omgivelsene. Sesongen for tilreisende turister blir kort på grunn av mørketida, og selv om ski­føret kan vare til ut i juni, holder ikke folks skiinteresse like lenge. – Vi vil egentlig ikke ha turister før godt ut i mars. Det er da det er lyst og fint med masse snø, akkurat sånn vi vil vise oss frem, sier Ketil Singstad. Han er en ringrev i det lokale reiselivet, og har vært sjef i Narvikfjellet i en årrekke.

NY STOLHEIS

Med tiden har cruise­anløp og økende etterspørsel etter nordlysopplevelser vært med på å gi Narvik flere bein å stå på. Sommerstid har klatreparken kommet til, sammen med flere løyper for utforsyklistene. Nå står en rekke utbedringer for døren. Med finansiering delvis fra salg av tomter i baseområdet bedres snøsikkerheten med oppgradering av snøproduksjonsanlegget. I tillegg kommer det nye servicebygget, og sist, men ikke minst, neste år bygges en ny stolheis. Dermed øker kapasiteten voldsomt, sånn at køutfordringene på de virkelig fine dagene blir historie. Og i fremtidsvisjonen ligger det også en byheis fra sentrum. Det bør man jo ha når overnattingsstedene har "adresse" langs E6. 

Visste
du at...

ALPINT Frikjøring

Fra sentrum er det gåavstand til gondolheisen. Seks heiser gir tilgang på 888 høydemeter skikjøring. Går du i 30 minutter fra toppen, får du over 1000 høydemeter god frikjøring.

WW2 MUSEUM

Under slaget om Narvik i 1940 var byen i sentrum for verdensnyhetene. I Krigsminnemuseet kan du lære mer om norsk krigshistorie.

OPPLEVELSE SYKKEL

Er du glad i å sykle, er en reise til Narvik et godt utgangspunkt for å sykle Norge på tvers.

Fly til Narvik
Finn billetter