{{percent}}%

Når Morten B. Lund ikke flyr Widerøes passasjerer rundt i Norge, rir han bølger i Brasil. Eller er på flyshow med heavy metal-vokalisten Bruce Dickinson fra Iron Maiden.

Det startet i 1999 med at en kollega i Widerøe hadde kjøpt en kite. Det her må jeg prøve, tenkte jeg, og dro ut på vidda i Øst-Finnmark under et stopp mellom to flyvninger.  -

– Dermed var jeg bitt av basillen. Først var det kite med slalåmski, så snowboard og etter hvert på sjøen. Da jeg bodde nordpå, var det jo bare å gå ut døra for å komme på vidda. Nå bor jeg i Oslo, og kiter bare på sjøen.

Siden den gang har Morten startet Tromsø Kiteklubb og sittet i styret i Norges Kiteforbund, men aller best liker han seg når han er ute og sloss med bølgekreftene.

– Det gir en enorm mestringsfølelse å beherske naturkreftene. Det går fort å komme til et visst nivå. Derfra er det mye trening for å utvikle seg. Hva som driver meg har endret seg over tid, men ikke den gode følelsen av å virkelig kjenner på adrenalinrushet.

Før drev han med freestyle, men nå er det mest bølgesurfing. Det tilsier mye sjekking av værmeldingen for å finne ut hvor det er best vind og finest bølger.

– Optimalt skal vinden være 10-15 m/s, men jeg har vært ute i 45 knop, både i Tarifa i Sør-Spania og i Brasil. Da kjenner du det godt i hele kroppen etterpå!

Nord-Brasil og Sør-Afrika er favoritter, særlig Brasil. – Der blåser det hele tiden! Ellers har den bereiste kapteinen flere ganger hatt brett og kite med til Mauritius og Zanzibar. – Mindre vind og nydelige øyer, forteller Morten. Drømmestedet som ennå ikke er besøkt, er øya Rodrigues i Det indiske hav.

Ellers får bilder av den atletiske flyveren i aksjon på bølgene mange kommentarer.

– Mange kollegaer sykler jo Birken med Widerøe på brystet, så da tenkte jeg at jeg kunne ha Widerøe-logo på brett. ”Er du sponsa eller?”, spør folk. Ja, selvfølgelig er jeg det, svarer jeg da. Jeg får jo lønn hver måned!

Og hvor kommer så Bruce fra Iron Maiden inn, traff du ham på en vindfull strand, vil journalisten vite.

– Nei, han var i Florø for et par år siden og hadde holdt et foredrag. Han hadde punktert jetflyet sitt, som han flyr selv. Jeg hjalp ham litt og siden har vi holdt kontakten. Nå flyr vi rundt på flyshow, Bruce sine foredrag og Iron Maidens konserter når det passer. Han jobber og jeg passer på flyet.


Morten B. Lund

Stilling: Kaptein i Widerøe

Alder:43 år

Bor:Oslo

Livsmotto: Du kan ikke ha begge bena på jorda og samtidig fly med vinden…