{{percent}}%

Innen 2025 har København satt seg fore å bli verdens første klimanøytrale hovedstad. Du kan bidra ved å velge sykkel, kortreist mat og et bærekraftig hotell når du avlegger en visitt.

Under det store klimamøtet i København i 2009 lanserte vertsbyen to ambisiøse mål. Det første var å redusere klima­gassutslippene til København kommune med 20 prosent innen 2015 (målt ut fra 2005-nivå). Det klarte de allerede fire år før tiden. Mål nummer to var altså å bli verdens første klimanøytrale hovedstad, og her er kommunen og en imponerende andel av byens innbyggere godt i gang.
Om ti år skal københavnernes daglige strømforbruk primært være basert på vindkraft (Nærmere 100 vindmøller er under bygging og københavnerne er invitert til å bli medeiere i kraftproduksjonen), biomasse, geotermisk varme og fjernvarme fra søppelforbrenning. Energiforbruk til gatebelysning halveres ved overgang til LED-belysning, alle kommunale biler skal gå på elektrisitet eller hydrogen, og det installeres 60 000 kvadratmeter med solcellepaneler på kommunale bygninger.

PÅ BYENS TAK

I det hele tatt er byens tak et stikkord for mange spennende miljøprosjekter. En av sommerens store ”snakkiser” har vært restauranten Stedsans, som befinner seg nettopp på et tak i bydelen Østerbro. Fem etasjer (via en småskummel utvendig vindeltrapp) over et bilauksjonsfirma ligger en 600 m2 økologisk oase. På 90 tonn jord bugner grønnsakssengene på rekke og rad og frister med tomater, grønnkål, purre, jordbær, urter, løk og en mengde andre godbiter. Prosjektet, som opprinnelig fikk navnet Roof Tomato, startet for tre år siden, men har spredd seg i vill fart til tak, bakgårder og fortau over hele byen. I dag dyrker tusenvis av familier sine egen grønnsaker og blomster midt i den travle byen. 
”Jeg har jobbet som byplanlegger, og i den forbindelse snakker vi mye om å bryte ned sosiale barrierer mellom folk,” forteller Mads Boserup Lauritsen, en av initiativtakerne, ”og det er akkurat det som skjer når du begynner å dyrke og dele med andre. Det at byen samtidig blir grønnere, er bare en positiv bi-effekt.”

"Tusenvis av familier dyrker sine egne grønnsaker og blomster midt i den travle byen."

FAMILY STYLE

I den ene enden av koloni­hagen Østergro (som et tyvetalls familier dyrker sammen) ligger drivhuset som denne sommeren har vært Københavns mest ettertraktede restaurant. Her serveres fem-seks retter ”family style” ved langbord, og alt – på tallerken så vel som i glass – er selvsagt økologisk. Paret Mette Helbak og Flemming Hansen står bak suksessen og lover nye kulinariske øko-smaker neste sesong.

BIER I BYEN

Men urbane grønnsakdyrkere er ikke alene om å utnytte den ledige kapasiteten i høyden. På KEA (Københavns Erhvervsakademi) har elever plassert bikuber på taket og startet honningproduksjon. Etter et kurs hos det urbane birøkterlaget Bybi, har nå 250 000 bier tilhold på taket av skolebygningen på Nørrebro på tredje året. 50 kilo honning er ikke noe å bli rik av, men du verden så godt det smaker. Noen kilometer unna har både Københavns rådhus og lufthavnen fått bikuber utplassert. Disse passes av tidligere hjemløse som nå har fått et meningsfullt arbeid.

GRØNNE STIER

Til og fra restauranter, skoler og birøkterjobb sykler selvsagt københavnerne. Tilreisende med lånesykkel fra hotellet kan glede seg over den relativt nye Cykelslangen, en knall­oransje sykkelsti seks meter oppe i luften, som slynger seg ut i havnebassenget fra Fisketorvet på Vesterbro til Islands Brygge. En annen sikker vinner blant folk som ferdes på sykkel, rulleskøyter eller per ben, er Den Grønne Sti. Et gammelt jernbanespor fra Roskildevej til Ryparken Station er forvandlet til en 8 km lang ferdselsåre som tar deg gjennom hyggelige nabolag, grønne oaser og forbi gammel arkitektur. Stopp opp i parkprosjektet Superkilen og last ned parkens egen app med små historier om alle parkens objekter. Her kan du blant annet sitte på parkbenker fra 17 forskjellige land.
København er favorittreisemål året rundt. Om det er for å handle julegaver og ta en førjulstur på Tivoli, oppleve Copenhagen Dining Week i februar, eller vente til våren og begi deg ut i byens vakre parker og stier på to hjul. 

5 i nærheten

1

DOME OF VISIONS

Drivhuset formet som en kuppel, oppført på basis av ideene til fremtidsforsker Richard Buckminster Fuller, kan ses på plassen foran Den Sorte Diamant. Domen har som formål å samle inn data for bæredyktig boligbygging og materialforbruk.

2

FIL DE FER

Danmarks største utvalg i franske vintage­møbler, samt masse flott kjøkkenutstyr m.m. Du finner butikken på Store Kongensgade ved Marmorkirken.

3

BRUKT 1

I Studiestræde finner du København K, en av byens bedre butikker hvis du er på jakt etter vintagefunn å fylle klesskapet med. Prøv også Magnolia (luksus second hand) i Købermagergade, Mélange de Luxe i Ravnsborggade og Little Angels i Nansensgade.

4

BRUKT 2

København er også et eldorado for vintage til hus og hjem. De beste kjøpene gjør du på Gammel Strand Antikmarked (fre og lør) og i bruktbutikkene i Ravnsborggade (man-lør).

5

FELLESSKAP

Københavns Fødevarefællesskab distribuerer rimelig økologisk mat til sine medlemmer mot at de for eksempel er med i ”lukepatruljer” til Birkemosegaard, en økologisk gård som blant annet leverer produkter til restaurant Stedsans. De arrangerer også fellesmåltider, sommerleir og kurs i økologisk dyrking.

Fly til København
Finn billetter