{{percent}}%

Min mor var kjent for sin matlaging, og da jeg var liten lekte jeg ofte at jeg var en dame som het Emma som kokte, braste og stelte, ler Anne Brit Andreassen.

I oktober for 20 år siden åpnet hun dørene til Emmas Drømmekjøkken i Tromsø.

– Jeg tenkte aldri så langt som at restauranten skulle komme til å feire 20-årsjubileum, og jeg kunne ikke engang drømme om at det skulle gå så bra, fortsetter gründeren.

For bra har det gått. Den vakre rødmalte trebygningen vis-à-vis Domkirken rommer i dag tre etasjer med smaksopplevelser for matglade tromsø­væringer og turister. Som det for øvrig stadig blir flere av. Restauranten Emmas Drømmekjøkken ligger i andre etasje, mens gjester kan hygge seg med litt enklere retter i Emmas Under på gateplan. I øverste etasje er det et lite selskapslokale.

Menyen på Emmas er solid plantet i den tradisjonelle franske mattradisjonen, men henter også inspirasjon fra verdenskjøkkenet. Men helt sentralt for all aktivitet på kjøkkenet, er det som nordpå heter ”skikkelig mat”.

– Det er slik mat mødrene og bestemødrene våre lagde, sier gründeren,
– mat laget av lokale råvarer, tilberedt med kunnskap og kjærlighet.

Øverst på listen over gjestenes favoritter troner den sagnomsuste fiske­gratengen.

– Sammen med boknafisk av skrei, er det blitt husets signaturrett, forteller Anne Brit. – Menyen endres ellers med sesongene, men fiskegratengen er et fast innslag. Anne Brit regner litt på det før hun kan opplyse at det nok serveres rundt 5000 porsjoner med fiskegrateng i året.

Én som har mesket seg med delikatesser som reinsdyrfilet og multer på Emmas, er Hillary Clinton. Og hun er ikke alene om å komme langveis fra for å smake disse arktiske godbitene. I 2012 var to Michelin-inspektører innom, og i etterkant skrøt de av matopplevelsen på matguidens hjemmesider.

– Vintersesongen her i nord er jo blitt helt formidabel, forteller Anne Brit.
– Desember, januar og februar er faktisk blitt våre beste måneder. Da kommer turistene for å se nordlys og oppleve vinterstemning.

Det er særlig asiater som flokker til Tromsø om vinteren. Og de takker så absolutt ikke nei til nordnorske spesia­liteter hos Emmas. Selv det omdiskuterte hvalkjøttet går ned på høykant.

– Det er én og annen svenske som rynker litt på nesen, ler Anne Brit, – men de fleste er begeistret for vår Hvaltello makrello – hvalcarpaccio med røkt makrellkrem.

 

Emmas Drømme­kjøkken

Tromsøs beste restaurant
Nærmeste flyplass:
Tromsø
Eies og drives av:
Anne Brit Andreassen
www:
emmasdrommekjokken.no

 

EMMAS DRØMME­KJØKKEN ANBEFALER

Fiskegrateng og boknafisk

Widerøe flyr deg til Tromsø
Finn billetter