{{percent}}%

Den første helgen i november samles osteprodusenter og osteelskere fra hele kloden i Bergen for å kåre verdens beste ost.

World Cheese Awards er en av verdens største ostekonkurranser, og eies av den britiske stiftelsen Guild of Fine Food, som har arrangert Oste-VM i mer enn 30 år. I 2016 ble den norske osteprodusenten Tingvollost kåret til vinner av konkurransen med sin etter hvert legendariske blåmuggost Kraftkar, og siden den gang har HANEN – en næringsorganisasjon for bygde­turisme, gårdsmat og innlandsfiske – og Norsk Gardsost stått på for å få arrangementet til Bergen.

2. november samles mer enn 3000 oster i Grieghallen i Bergen. Der skal ostene bedømmes av 230 internasjonale ostedommere. Det kan virke som en temmelig umulig oppgave, og bringer tanken hen på ostenasjonen Frankrikes salige president Charles de Gaulles, som lettere oppgitt skal ha ytret:

”Hvordan kan man styre en nasjon som har to hundre og førtiseks ulike typer ost?”

 

Finalen i World Cheese Awards går av stabelen fredag kveld, og er åpen for publikum som ønsker å bli med på et underholdende arrangement med BBC-programleder Nigel Barden i spissen. Flere kjente og ikke fullt så kjente norske osteprodusenter deltar i konkurransen, så her er det bare å heie frem dine lokale favoritter.

Fredag 2. og lørdag 3. november byr også på Matnasjonen Norge, en stor mat- og drikkefestival som finner sted i Grieghallen. Her blir det et mangfold av norsk lokalmat og -drikke, men der osten selvsagt vil stå i sentrum for begivenhetene. På lørdag blir det stort ostebord hvor publikum kan kjøpe billetter til guidede osteturer organisert av internasjonale eksperter.

– Det er de færreste ute i Europa som tenker at Norge er et matland av høy kvalitet. At Oste-VM legges hit, er derfor kanskje en større ære enn vi aner, sier Bernt Bucher-Johannessen, daglig leder i HANEN.

 

Bare de seneste 10–15 årene har det vokst frem et enormt mangfold av norske osteprodusenter. I dag er det nærmere sytti produsenter som til sammen fremstiller flere hundretalls ulike oster.

– Ja, vi kan godt kalle det en oste­-­revolusjon, ler Bernt Bucher-Johannessen.

Selvsagt varter Bergen by også opp med Bondens marked disse dagene, og det blir utdeling av Ingrid Espelid Hovigs Matkulturpris 2018. Trist nok uten Norges kjære matmor til stede.

Det er bare å skjerp luktesansen og smaksløkene!

Widerøe flyr deg til Bergen
Finn billetter