{{percent}}%

De lager eksklusive barbersåper som lukter furu og sjø. Brygger øl med navn som Kråkesølv og Kis. Serverer surdeigsboller på bryggekaféen og mikser urgamle byggeteknikker inn i moderne arkitektur.

Det er naturen som er inspirasjonskilden til alt som skjer her ute, sier Monica Sanchez.

– Dette landskapet gjør noe med deg. Norge er ikke bare fjorder og fjell, dette er minst like spektakulært!

Barbersåpene til Fitjar Islands har allerede fått rykte på seg for å være i verdensklasse. Produksjonen skjer her ute på Fitjarøyene, med fiskesnekker, troll­garn, vindskeive furuer og lyng­kledde berg­nibber som bakteppe. Salgs- og markedsansvarlig, Monica Sanchez har panoramautsikt over havna med alle sjøbodene. Produksjonslokalene ligger i andre etasje i Port Steingard.

– Jeg er fortsatt like betatt som da jeg første gangen kom hit fra jungel og storby i Colombia, sier hun.

Fitjar Islands sine kunder finnes over hele verden. Varene produseres, pakkes og sendes fra det moderne bygget i fjæra, under mottoet ”Lev enkelt, elsk sterkt, og la ingen øy forbli uoppdaget”.

SMÅSKALA

I etasjen under skjer det også spennende ting om dagen. Våren 2017 sa maskinisten Øystein Huus opp jobben sin for å bli bryggerimester i mikrobryggeriet En Liten Øl – rett under såpekokeriet og vegg-i-vegg med brygge­kafeen.

– Maskinisterfaring er ingen ulempe når en skal drive et bryggeri. Det handler om trykkluft, steam og pumper begge steder. Bryggeriet er bare i mye mindre skala, sier han.

– Småskala ølproduksjon tar bare fire prosent av det norske markedet. Vi tror at mikrobryggeriene i Norge skal kunne ta en større andel, forhåpentligvis 10-12 prosent, sånn som i Sverige og England, sier Huus.

Starten har vært god, allerede i den første ølkonkurransen de var med i stakk de av med premie for Best Norwegian Produced Beer.

SURDEIGEN MANFRED

Det lukter karde­momme på kjøkkenet til PS Brygge­kafe. Ingebjørg Habbestad Sandvik har satt kråkebolledeigen til heving. Grovmaler du hel kardemomme blir det en helt annen smak og lukt enn når du bruker ferdigmalt krydder.

– Vi går for få, gode ting på menyen, sier Ingebjørg. – Nybakt pizza, dagens suppe med surdeigsbrød – og kråkeboller, som er kanelboller med duft av kardemomme. Her lages alt fra bunnen av, lokale småskalaprodusenter er viktige samarbeidspartnere. Surdeigen er selve hjertet i bryggekafeen.

– En surdeig trenger omsorg og næring, og selvsagt har den sitt eget navn. Når sommersesongen er over og vi ikke baker like mye på bryggekafeen, blir Manfred selvfølgelig med hjem, sier Sandvik.

HAVNÆRT

De første planene for Port Steingard ble lagt allerede for 15 år siden. Ekteparet Johannes Sandvik og Jorunn Hernes kjøpte 300 mål av den langstrakte halvøya Kråko på Fitjar, i alt 1400 mål. Sammen med de øvrige grunneierne utviklet de området for fritidsboliger. Arkitekt Jo Kjetil Nielsen har tegnet både hyttefeltet Blikk og det som bygges i Port Steingard, både næringsbygget, sjøboder og stolpehus. Stolpehusene er en moderne variant av de store sjøhusene som ble bygd tidlig på 1900-tallet på Vestlandet. Første etasje var uten vegger og med det perfekt for tørking av store garn og nøter. I etasjen over hadde fiskerne rom å varme seg i, et sted å spise eller overnatte. Det første stolpehuset stod ferdig vinteren 2017, og i det har arkitekten selv flyttet inn med kontoret sitt.

– Her skrur jeg av mail-varsleren. Det gjør noe med en når en kommer seg vekk fra kontorhverdagen, til naturen, lyset og havet, sier arkitekt Jo-Kjetil Nielsen.

Noen av sjøhusene og stolpehusene leies ut, og det finnes også andre utleie­hytter og overnattingsmuligheter i nærområdet. Port Steingard er også et møtested for firmaer som skal holde kick-off eller ledersamlinger.

5 i nærheten


1
Moster Amfi

Friluftscenen i Mosterhavn har plass til 1000. Her kan du oppleve musikaler, konserter og Mostraspelet. I kafeen kan du spise vikingsodd og nystekte vafler. Vegg-i-vegg ligger Moster gamle kirke, som er en av Norges eldste.

2

Frugård/Arena

Dette stedet er en institusjon i utelivet på Stord. Konsertarenaen ligger vegg i vegg med Bakeriet Frugård. Hver torsdag er det quiz og på lørdagen gjerne disco!
frugaard.no

3

Falturiltu

Falturiltu er den eneste nynorske barnebok­festivalen i verden. Sett av uke 45 og dra til Stord om du vil få med deg barnelitteraturseminar, skrivekurs, forestillinger for barn og voksne, konserter og utstillinger.
falturiltu.no

4

Smakifrå

Stikkord: Tradisjonelle kokemetoder og moderne teknikker. På restauranten til Roy Lervåg i Uskedalen handler det om sesongens råvarer og hva som er tilgjengelig i naturen.
smakifraa.no

5

Gamleposten 5554

Sommerrestauranten på Espevær drives av de tre søsknene Silje, Rollaug og Torstein. Han er mest kjent for å drive Haaheim Gaard. Høsten 2015 kjøpte de et gammel tun og har laget en restaurant der det satses på kortreiste smaker og historie. Du må bestille bord og valget står mellom 3- og 5-retters meny.

Widerøe flyr deg til Bergen
Finn billetter