{{percent}}%

Gøteborg er blitt et yndet reisemål for Håkan Hellström-fans, designinteresserte og gourmeter. Ikke minst nå i oktober når den svenske vestkysthummeren er på menyen.

Känn ingen sorg for mig Göteborg var debutalbumet til Håkan Hellström. Siden den gang har svenskenes nye yndling sunget seg inn i folks hjerter med totalt åtte album, og han trekker stadig fulle hus på Nya Ullevi. Senest nå i sommer med to utsolgte konserter, der også mange nordmenn var å finne på tribunene.
Hva kan være mer romantisk enn å rusle rundt i Gøteborgs gater, under trær tunge av fargerikt høstløv, med Håkans såre fortellinger fra Gøteborg i ørene? Det måtte i så fall være et opphold på Hotel Pigalle på Södra Hamngatan. I dette vakre fin de siecle-hotellet som åpnet i fjor bor dere omringet av velourtepper, plysjmøbler, flagrende frynser, vovede fotografier og malerier av lettkledde mademoiselles i gullrammer. I resep­sjonen kan kvinnelige gjester låne et par forførende Louboutin-hæler (str. 37, 38 og 39) til å trippe rundt med i Restaurant Atelier i topp­etasjen eller mens dere nyter en pavlova cocktail eller et godt glass fransk vin på den herlige takterrassen.

TV: Ta en koselig høsttur til Gøteborg! 

TH: Gøteborg + sjømat = sant!


Alltid høy stemning på Hotel Pigalles vakre takrestaurant.

En av kveldene i Gøteborg (for dere må selvsagt bli minst to!) bør dere ha booket bord på en av byens store snakkiser, den japanske omakase-restauranten Hoze. Den litt bortgjemte stjernerestauranten i byens utkant har kun seks sitteplasser, så her lønner det seg å være tidlig ute. Kokk og eier Hoze Seruda tar imot bestillinger inntil tre måneder i forveien. Forvent smaksopplevelser av de helt sjeldne fra Hoze som fikk sin interesse for ”all things Japanese” hjemme på Mallorca som guttunge. Mens pappa Seruda fyller vann (Ja, i god omakase-tradisjon serverer Hoze faktisk kun vann til maten, slik at alle de finstemte smakene skal komme til sin rett.) og rydder tallerkener står Hoze foran oss ved bardisken og danderer de lekreste munnfuller på nydelig keramikkservise. Restauranten har eksistert i åtte år, men blir stadig mer populær.

Omakase betyr ”du bestemmer” på japansk, og i Gøteborg er det Hoze som bestemmer. Sushirisen er fra en ung øko-bonde i Japan, soyasausen er svinedyr og ufattelig god, ingefæren kommer fra Sussex i England, knivene han skjærer de vellagrede fiskefiletene (de modnes fra 3-30 dager før servering for optimal smak og konsistens) er håndlagede smykker. Noen av smakskombinasjonene, som makrell med melkesyrebehandlede jordbærkart, høres unektelig litt tvilsomme ut, men så smaker de altså bare helt fantastisk. Menyen skifter Hoze ut hver dag, alt etter humør og tilgjengelige råvarer. På kjøkkenet eksperiment­erer han med fusjoner og fermentering, oljer og tørkede blomster, urter, blader og granskudd som han plukker selv, og han røyker alt fra purre til geitemelk i jakten på spennende, nye smaker.

Vel ute på gaten igjen, byr Gøteborg på en inspirerende blanding av aktivi­­tet­er for å sørge for en perfekt weekend for to: I tillegg til en tradisjonsrik – og obligatorisk – fika (se tips i ramme), venter store opplevelser på Gõteborg Konstmuseum, i designbutikkene rundt Magasingatan og blant småbyidyll i Haga og Majorna. Gå heller ikke glipp av et besøk i Saluhallen og på fiskemarkedet Feskekörka. Men det kan sikkert være lurt å leverer tilbake Louboutin-skoene i resepsjonen før dere begir dere ut på Gøteborgs brosteins­gater.

Shopping rundt Magasingatan er en favoritt for besøkende.

Bo og spise

Hotel Pigalle Dorsia Hotel & Restaurant
Rommene på Hotel Pigalle er en drøm.

Hoze
(japansk sensasjon)

Sjømagasinet
(klassisk gourmet)

Saluhallen
(små spisesteder blant salgsbodene)

Olssons Vin
(bortgjemt favoritt)

Cyrano Södravägen
(italiensk nabolagsperle)

Oslo-Gøteborg fra kr 699,- én vei
Widerøe flyr deg til ­opplevelsene

Fika

”Fika” er svenskenes ”nasjonalsport”.

Gøteborgs beste ”fik” Kaffe og bakverk er et must i Gøteborg. På svensk heter det å ”fika”. Høsten er høysesong for cafébesøk, og her har du våre sju beste tips:

Da Matteo
Bar Italia
Café Biscotti
Brogyllen Konditori
Kafé Husaren
Doppio
Fratelli Gridelli