{{percent}}%

Navnet Eira stammer fra den norrøne gudinnen Eir som symboliserer renhet og helse. Og renere og sunnere vann enn Eira Vann, skal man nok lete lenger etter. – Det stemmer nok det, bekrefter daglig leder Harald Dahl i Eirawater AS.
– Eirakilden, som tidligere het Syltebøkilden, er for­bundet med fabrikken gjennom et 800 meter langt rør og vannet tappes direkte på flaskene, uten noen form for rensing. Det er heller ingen kjemikalier i bruk i produksjonen.

 

Kildevann

Laget av:
Eirawater AS
Produserer:
Kildevann på flaske – med og uten kullsyre.
Utsalg:
Restauranter over hele landet.
www:
eirawater.no

På 1990-tallet vurderte Arcus å selge vann på flaske. De spurte NGU (Norges Geologiske Undersøkelse) om hvor de kunne finne landets beste grunnvann. NGU pekte da på Syltebøkilden i Eresfjord i Møre og Romsdal. Denne kilden ligger i en lang morenerygg helt i fjordkanten. Når regn og snø faller over det vidstrakte og fjellkledte landskapet i Dovre­­fjell-Sunndalsøra nasjonalpark, ender det opp i en lang morenerygg som ble dannet for over 10 000 år siden, før vegetasjonen kom. Moreneryggen består av grus og sand av gneis, helt fri for jord og organisk materiale. Eira Vann er knapt i berøring med organisk materiale og inneholder svært små mengder salter og mineraler. Eira Vann er vann i sin aller reneste form, fritt for humus og andre urenheter.

Arcus endret planene sine og rettighetene til kilden gikk tilbake til grunneier Torvald Jørstad. I 2007 startet han Eira Vann sammen med lokale investorer. Siden den gang er Eira Vann blitt omfavnet av norske kjøkkensjefer, med Geir Skeie, Bent Stiansen og Tom Victor Gausdal i spissen. Det har vært festival-vann på Moldejazz og blitt servert backstage til Justin Bieber, samt vunnet en rekke priser for sitt stilrene design. Det tok noen år før det løsnet, men helt siden starten har Eira Vann opplevd en jevn årlig vekst, og i dag tappes det opptil 15 000 flasker hver eneste dag for å tilfredsstille etterspørselen.

Dahl er heller ikke fremmed for å la utlendinger få tilgang til det unike, norske kildevannet. – Det er aktivitet i forhold til både Kina og Saudi-Arabia, men den slags tar tid, forteller han. I mars gikk et investeringsselskap fra Saudi-Arabia inn på eiersiden, så utenlandssatsingen kan komme rask­ere enn tidligere forventet. For å være forberedt på økt etterspørsel gjennomgår fabrikkanlegget nå en totalombygging, slik at Eira Vann vil kunne produsere ti ganger så mange flasker som tidligere.

“Eirakilden er forbundet med fabrikken gjennom et 800 meter langt rør og vannet tappes direkte på flaskene.”