{{percent}}%

Med sine fargerike trehus, hvit snø som legger seg oppetter veggene og en blåtime som fortryller både store og små, danner verdensarven Røros den perfekte rammen for et utendørs julemarked.

Fra 7. til 10. desember bør alle som ønsker seg en stemningsfull førjulstid kjenne sin besøkelsestid. Andre helg i advent arrangeres nemlig julemarkedet på Røros for niende gang. Da fylles de forhåpentligvis snødekte gatene av lukt­en fra hjemmelaget julebakst, gløgg og spekepølser, lyden av bjeller fra kanefart nedover Sleggata ringer i ørene, og smånisser springer omkring og gjør nissestreker mellom de mange salgsbodene. Det er så julete at selv den mest grinebitende julemotstander må overgi seg.

NY TRADISJON

Mange forbinder nok vinter på Røros mest med Rørosmartnan i februar – en tradisjon som startet allerede i 1854 og ble avholdt årlig i vel hundre år, før interessen dalte på 1960-tallet. Men bare tjue år senere gjenoppstod det tradisjonsrike vintermarkedet, og i dag er det mer populært enn noen gang. Men nå var det altså julemarkedet vi skulle snakke om. I 2009 tok reiselivsnæringen på Røros initiativ til å lage et julemarked, og på de åtte årene siden den gang har arrangementet blitt en stor suksess. Så stor at Widerøe setter opp ekstraavganger med fly mellom Oslo og Røros på de aktuelle dagene. Hotellene og overnattings­stedene i området er stort sett utsolgt langt tid i forveien. Det kan derfor tenkes at du allerede er for sent ute til å oppleve dette vintereventyret i år, men sleng deg rundt og bestill seng og flysete til neste års julemarked allerede nå!

"Mange forbinder nok vinter på Røros mest med Rørosmartnan i februar."

Widerøe har daglige direkteavganger til Røros fra Oslo. Under julemarkedet setter vi opp ekstrafly. Med en kort mellomlanding eller tre er det gode forbindelser fra hele landet.
Finn billetter

JULKUT

Mens snøen lar vente på seg mange steder i landet, frister Røros stort sett med nysnø i ukene før jul. I de trange gatene mellom de vakre trehusene er strøbilen uønsket, og folk suser rundt på spark isteden. Hvis de da ikke velger hest og slede akkurat under markeds­dagene, eller ”julkut” som en kort tur med hest og doning heter lokalt. Én ting er helt sikkert; du blir ikke alene i gatene under julemarkedet. Folk fra fjern og nær strømmer til for å få med seg de trivelige markedsbodene i Bergmannsgata, den gode julematen og tradisjonsrike førjulsaktiviteter. Et sekstitalls utstillere tilbyr lokalmat, håndverksprodukter og husflid av høy kvalitet. Her ser du ikke snurten av troll Made in Taiwan eller skigensere fra en strikke­fabrikk i Bangladesh. Her er det norsk og hjemmelaget som gjelder (samt litt svensk kvalitetsgodis), og mange passer på å kjøpe julegaver til hele familien mens de er her, i tillegg til diverse godbiter å sette frem på bordet under julens sel­skapeligheter.

"Et par dager med nysnø, glade nisser og julekortstemning er akkurat det mange av oss lengter etter nå."

EFSER OG PJALT

Selvsagt er det også flust med underholdning i dagene julemarkedet varer. Fra julesanger i postkortmiljøene rundt om i byen til teater og konserter, for ikke å glemme den store pepperkakeutstillingen. Barna synes alltid det er stor stas å hilse på reinsdyrene i boden til Røros Rein.

Kafeer og restauranter har lokale julespesialiteter på menyen, og bli ikke forbauset om det er kø utenfor Trygstad Bakeri i Kjerkgata for å kjøpe lefser og pjalt. For mange langt utenfor Trøndelags grenser er julemarkedet på Røros blitt en årlig tradisjon. Et par dager med nysnø, glade nisser og julekortstemning er akkurat det mange av oss lengter etter nå.

5 på røros


1
Sparkutleie

Spark er et effektivt og godt fremkomstmiddel på Røros, og det er moro både å sparke og sitte på. Lokalbefolkningen, gammel som ung, bruker spark vinterstid. Du kan leie din egen spark på Røros Turistkontor i Peder Hiortsgate 2.
roros.no

2
Aktive opplevelser

Explore Røros tilbyr alt fra ATV-Safari og snøscootertur på Rørosvidda til øl­smaking med lokalt brygg og meskbrød med lokal pølse og Røros-smør.
roroshotell.no/aktiviteter

3
Besøk en samefamilie

Bli med til familien Nordfjell og hør dem fortelle om reindrift før og nå, smak tradisjonell samisk mat, kast med lasso på horn, mat reinsdyrene, og kanskje kan du bli med på en sledetur der du blir trukket av rein.
rorosrein.no

4
Hundespann

For en fartsfylt tur gjennom snødekt vinterlandskap tilbyr Røros Husky en rekke ulike sledeturer med ditt ”eget” hundespann med 5-6 hunder. Turene tilpasses gjestenes ønsker, og kan vare fra noen få timer til flere dager i fjellet, med og uten overnatting og mat.
roroshusky.no

5
Skitur

Det finnes over 500 km med oppkjørte skiløyper rundt Røros. La frisk fjelluft fylle deg gjennom vakkert og vennlig terreng, eller gå dine egne veier på vidda. Skiutstyr får du leid ved å kontakte Røros Sport eller Røros Hotell.
rorosloypeforening.net

Widerøe flyr deg til Røros
Finn billetter