{{percent}}%

Vårt vidstrakte land er en eneste stor lekeplass for toppturelskeren på ski. Og oktober er den perfekte måned å begynne planleggingen av senvinterens randoneetur blant fjord og fjell. Når mars-april kommer, har du lagt en plan, booket flybilletter og overnatting og kanskje guide. Dermed gjenstår det bare å pakke sekken.

Hvordan rangere de fem beste toppturene på ski i Norge? Om du er en er­faren randonee-entusiast, vil du allerede nå ha begynt å humre litt i skjegget. Det er selvfølgelig klin umulig å rangere Norges fem beste fjell. For hva kjennetegner den perfekte toppturen? Vel, for det første er man helt av­hengig av å ha været på sin side. Vi er et furet, værbitt folk, men om du har reist til Lyngen, hjelper det lite med attitude hvis tåken ligger tykk. Videre er gjerne den gode turen kjennetegnet av at man føler seg trygg. Den beste opplevelsen i fjellet kommer helst når man føler seg i form, går med turkamerater man stoler på, samtidig som man selv bestemmer nivået på utfordringene. Skredkurs har man ­selvfølgelig tatt. Hvis man ikke er lokalkjent, bør man bruke guide.

DEN HVITE FJELLDRØMMEN

Den ul­timate opplevelsen på ski varierer etter erfaring og kompetanse. Landet vårt er fullt av skiboms som spontant hiver seg på en reise til drømmedestina­sjonen når værvinduet åpnes. Men for de fleste trengs det litt mer planlegging. Når du så endelig står på toppen av et fjell i Lofoten eller Sunnmørsalpene, er det ikke sikkert at det er den beste løssnøkjøringen som venter nedover. Men det betyr ikke så mye, når du har gråten i halsen over den vakre utsikten. Ingenting slår følelsen av å sette utfor et fjell på ski, med det blå havet blinkende langt der nede.

VÅRE FAVORITTER

Vest i Norge har vi nesegrus beundring for mulighetene i Sunnmørsalpene og Romsdalen. Nord i landet er vi evig forelsket i Lofoten, Lyngsalpene og den ville yttersiden av Senja. Alle disse gromme plassene ligger innenfor en radius som er over­kommelig for en langhelg. Vel fremme på ­nærmeste flyplass er det et must å leie bil, slik at man er mobil og kan finne de beste bitene i godteposen.

SUNNMØRE

Vel fremme på flyplassen i Ørsta/Volda går som regel turen for den aktive nordmann mot Hjørundfjorden. Ved bredden av Hjørundfjorden er det så vakkert at man nesten blir slått i bakken av sitt plutselig svulmende, nasjonal­romantiske hjerte. Rundt fjorden ligger topptur-klassikere som Slogen, Kolåstind og Skårasalen. I et slikt myld­er av alpine fjellformasjoner er det ­vanskelig å velge en favoritt. Men siden vi må velge, blir det Skårasalen. Grunnen til at valget faller på dette 1542 meter høye fjellet, er at man kan bli fraktet inn og hentet i fjæra med rutebåten. Hvor eksotisk er ikke det! Man kan også gå opp og kjøre ned baksiden, til en liten skogsbilvei, men vi synes det er en del av opplevelsen å traske om bord i ­fergen etter endt skidag. Dessuten passer Skårasalen også for nybegynnere på ski. Som alltid er vær og føre avgjørende for hvordan turen oppleves, men vi vet av erfaring at du vil ta deg selv i å synge under skikjøringen ned om du er heldig med snøforholdene her. Om noen ønsker å jukse noen høydemeter, er det et tips å starte turen med å kjøre skogsbilveien inn på baksiden av fjellet. Men de sprekeste tar altså fergen inn og begynner oppstigningen fra fjæra. Selve toppunktet er en ganske flat egg, så her kan også folk med høydeskrekk nyte den spektakulære utsikten.

"Du vil dirre utålmodig etter å komme i gang med episk skikjøring ned de store, deilige putene i tørr snø."

Det kan bli mange høyde­metre med skiene på ryggen. Snøgrensen ligger ofte langt opp på fjellet.

EN HEMMELIGHET I ROMSDALEN

Romsdalen er et eldorado for den eventyrlystne topptur-entusiast, og vi har lyst til å dele en liten hemmelighet om et mindre kjent område rett over Trollstigen: Tafjordfjellene. Fjellene ­ligger i grensegangen mellom Sunnmøre og Romsdalen. Mens det ofte er horder av skigale mennesker som konkurrerer om førstespor ned fjellsidene i Sunnmøre og Romsdalen, får du her løypene for deg selv, og Tafjordfjellene byr stort sett på jomfruelig snø.

Raskeste adkomst går via fly til Åle­sund og leiebil derfra. Når den episke Trollstigvegen åpner rundt april, er man nesten forpliktet til å kjøre denne nasjonale turistvegen opp de snirklete svingene. Vi reiste til den lille ­kommunen Norddal, rett over Trollstigen. Her åp­ner Tafjordfjellene seg i all sin prakt. Seljebottstind, 1531 moh, endte på vår Topp 5-liste siden den tilbyr eventyrlig skikjøring ned buktende landskap. Det er nesten som man flyr nedover fjellet på store puter. Fjellet ligger et stykke fra fjorden og er derfor mer snøsikkert. Men erfaringen tilsier at det kan bli mange høydemetre med skiene på ­ryggen. Snøgrensen ligger ofte langt opp på ­fjellet.

Nybegynneren vil fryde seg på Selje­bottstind, i alle fall helt frem til like under toppen. Der blir komfortsonen utfordret av en ganske vertikal stigning de siste meterne. Våger du deg opp, blir du belønnet med storslagen utsikt over den blå fjorden og en rad av andre mektige skifjell som Høghornet, Trollkyrkja og Sandfjellet. Treffer du Seljebottstind på en god skidag, kan det være vanskelig å nyte utsikten. Du vil bare dirre utålmodig etter å komme i gang med episk ski­kjøring ned de store, deilige putene i tørr snø.


Skikjøring i Lyngsalpene kan virkelig ta pusten fra deg.

SJELDEN JUVEL

Fra Leknes flyplass i Lofoten har du åtte kilometer til et himmelrike av en opplevelse: Himmeltinden (931 moh). Oppstigningen til Himmeltind begynner ved det som er kåret til Norges fineste strand: Hauklandstranden. Hvor eksotisk er det ikke å gå på ski fra en kritthvit strand og etter hvert se ned på det klare, blå vannet som går over i grønntoner inne på grunt vann? Fra toppen ser du ut over hele Lofotveggen.

Himmeltinden er ingen klassiker for skifolket, Himmeltinden er en sjelden juvel. Siden den ligger på den vær­utsatte yttersiden av Lofoten, skal du være heldig om det både er nok snø og tilfreds­stillende værutsikter for en topptur på ski. Det er heller ingen tur for nybegynneren, med helninger på 35 grader. Som regel vil du ende opp med å gå noen andre storslagne skitopper, som Blåtind eller Stornappstind. Begge disse fjellene på Vestvågøy vil gi deg evig lykke av feno­menale toppturopp­levelser. Men smiler værgudene til deg, og Himmeltinden er dekket av snø, vet du nå at du må styre bilen rett mot Norges fineste strand.

Himmeltinden er Vestvågøys høyeste topp og kjennetegnes også av en karakteristisk radar som stikker opp av toppen. Vi forstår godt at forsvaret valgte vakre Himmeltinden for å overvåke det norske luftrommet. Det går visst en heis opp inni fjellet, men den er ikke tilgjengelig for offentligheten. Men vi er ganske sikre på at offiserene der oppe tar på seg skiene etter endt arbeidsdag og setter utfor Himmeltind så medaljer og ordensbånd flagrer.

Visste du at…


TOPPTUR

Selvgående

Randonee er fransk og betyr ”gå på fjelltur”. Det kalles også skimountaineering. Det er en skiaktivitet hvor aktøren klatrer opp fjelltoppene, enten på ski eller med skiene på ryggen, for så å kjøre ned fjell­siden. Det benyttes Telemarkski eller alpinski med løse feller.


HISTORIE

Gull

Idretten randonee stammer fra et militært patruljeløp, som var OL-øvelse allerede i 1928. Den gang ble det gull til Norge.


PROFF

Konkurranser

De tre mest prestisjefulle randonee­konkurransene er Mazzalama Trophy i Italia, Patrouille des Glaciers i Sveits og Pierra Menta i Frankrike.

 

 

KRONPRINSENS FAVORITT

Fra fly­plassen i Tromsø har du i underkant av to timers kjøretur før du står ved foten av den mektige Storgalten i Lyngsalpene. Mindre hvis du flyr til Sørkjosen. Lyngsalpene er et svært ettertraktet frikjøringsområde for den ivrige ski-og brettentusiast. Vår utvalgte topp, Storgalten (1219 moh), er superpopulær grunnet sin legendariske skikjøring og tilgjengelighet. Man be­gynner opp­stigningen fra riksveien i fjæra, og herfra går det rett opp! Regn med kø på godværsdager. Men vi har et lite innsidetips som vil krydre den allerede storslagne turen til Storgalten. Hvis du tar turen ut i passet på venstre side mellom Storgalten og Litlegalten, kan du ta av fellene og kjøre ned baksiden mot Kalddalsvatnet. Her vil du ofte finne usporet puddersnø liggende klar til å ta imot akkurat deg. Det er alltid gøy å møte andre likesinnede i fjellet, men vi skal ikke lyve; vi flirer litt fandenivoldsk når vi finne et sted hvor vi får ha snøen helt for oss selv. Har du muligheten, så bli med en båt og dra rundt til den veiløse baksiden av Lyngen. Her ligger øde alpint landskap med fjellsider og isbreer uten et eneste skispor. Uansett ferdighetsnivå, vil de fleste kose seg på Storgalten. Noen vil kanskje synes ferden opp på selve toppryggen er noe utfordrende, men varierte nedkjøringsmuligheter vil fryde de fleste. På toppen kan man sette seg med ryggen mot den store, flotte varden og nyte en av Lyngens råeste utsikter. I sør ser man over Lyngenmassivets ville fjellverden med stupbratte fjell, omkranset av blå isbreer. I nord velter det majestetisk nordishavet inn mellom karrige øyer. Nevnte vi at dette visstnok er et av kronprins Haakons favorittfjell?

Blåtime i Hamn på Senja.

USPORET LYKKE

Sent i april åpner fergeruten som gjør at man når Senja på en times bilferd fra Tromsø. For en lykke! Fra flyplassen kjørte vi først over Kvaløya, og ble fascinert av hundrevis av skispor ned fra hvite fjell. Randonee-sporten har virkelig tatt av i nord. Når vi ankommer den ville yttersiden av Senja, blir et toppturhjerte rent rørt av å se de hvite drømmesidene ligge usporet. Tromsøs skigerilja har ennå ikke helt nådd ut til denne fantastisk vakre øya. Igjen er det vanskelig å velge én topp i myldret av flotte fjelltopper Senja har å by på, som Segla, Store Hesten, Kvænan og Litjemoa. Valget faller på klassikeren Keipen (938 moh), grunnet ­imponerende utsikt og rå skikjøring. Vi må også innrømme at vi synes det er litt stas at vi her ser ned på den vesle øya Husøy. Husøybeboerne sjarmerte Norge i senk gjennom TV-programmet «Da damene dro». I det lille øysamfunnet praktiseres fremdeles en daglig siesta, en tradisjon beholdt fra den gang et spansk fartøy forliste her for mange hundre år siden. Hver dag stopper alt opp en time fra klokken 12. Keipen byr på en noe utfordrende travers like under toppen, men vi tror de fleste vil like denne turen, selv om de kans­kje trenger en hånd å holde i ­­akkurat der. Vi møtte faktisk en kar på 67 år på toppen, og da må det jo være en tur for de fleste… Selv om denne aldrende ­entusiasten til vår store overraskelse hadde «Hells Angels»-sekk. Utsikten over Senjas ville fjellverden i havgapet er episk, og vi garanterer instamoments med mange likes. Nedover kan du velge mellom varierte ned­kjørings­alternativer, og vel nede møtte vi ei jente som stod og gråt lykketårer over egen skiopplevelse. Senjas fjell gir varige av­trykk i sjelen. Widerøe flyr deg til alle disse ski­-
o­pp­levelsene og flere til. Begynn plan­leggingen nå, så er randonee-drømmen en realitet på den andre siden av nyttår!

Parkér skiene og prøv deg i en havkajakk noen timer.