{{percent}}%

Lamaen… Ja, den var et innfall av galskap, forteller May Johannessen og ler. På den 150 år gamle gården Nordtun på Andøya i Vesterålen har storfe fått selskap av 12 søramerikanske kameldyr av typen lama. Ikke det mest kosete av gårdsdyr, men lamaene er fryktelig nysgjerrige. – Står du helt i ro, kommer de og lukter deg i øret, sier May. Og den mye omtalte spyttingen? – Er du så heldig å bli spyttet på av en av lamaene, får du en karamell. Det har så langt ikke vært et tapsprosjekt.

På Nordtun gård holder femte generasjon gårdsdriften i hevd. De seneste 150 årene har Nordtun utviklet seg fra en fiskerbondegård med selvhushold til konvensjonelt landbruk med levering til Tine og Nortura. For drøyt ti år siden tok May og Stig Johannessen tilbake videreforedlingen på egen gård. – Tradisjonene med å lage ost hadde blitt borte. Vi måtte starte fra grunnen, forteller May, som begynte på kurs for å lære håndverket ysting. I dag lager hun flere typer oster. Inspirasjonen – med unntak for gommen – kommer utenlands fra. – Ysting er fascinerende. Du har én råvare, og så får du så mange forskjellige typer ost ut av den, sier May og legger til at ysting er en skikkelig tålmodighetsprøve. De faste ostene har en lang modningsprosess, og nå har hun en to år gammel ost liggende til modning. – Den har utviklet seg enormt. Den er mer som en parmesan, forklarer hun.

"Tradisjonene med å lage ost hadde blitt borte."


May og ektemannen har rundt 6000 besøkende innom gården og kafeen om sommeren. Mange besøkende er i om­rådet som hvalturister, og de som kommer innom gården møter bonden i sitt rette element: På et levende gårdsbruk. Her går det i kjeledress, ikke bunads­bekledning. Utenlandske turister synes det er interessant å se hvordan det er å drive landbruk i arktiske strøk, mens for nordmenn er det langhalsede kameldyret et gøyalt syn. Samtidig er lamaen mer enn et eksotisk syn på jordet. May og Stig slakter tre-fire dyr i året. – Det er en veldig eksklusiv produksjon. Når vi tar imot grupper til bespisning, serverer vi gjerne lamakjøtt og egne oster til alle retter, sier May. Hun pleier å spørre gjestene hva de synes lamakjøttet smaker. – Mange svarer hjort. Det er et magert og protein­rikt kjøtt. 

Nordtun Gård

Laget av:
May og Stig Johannessen

Produserer:
Ferskost, gomme, kaffeost, forskjellige typer fastost – alt basert på egen melk.
Kjøtt fra lama.

Utsalg:
Gårdsutsalg, messer, markeder og restauranter i distriktet.
nordtungard.no