{{percent}}%

Det er ingen hemmelighet at bergensernes ego og tilfredshet med egen by blir lagt merke til i resten av landet. Nå kan de føye ”verdens største by” til merittlisten. Ja, verdens største pepperkakeby, altså.

Hver jul siden 1991 har barnehager, skoler, bedrifter og privatpersoner tryllet frem små og store kunstverk av pepperkakedeig. Resultatet vises fra midten av november til nyttår, midt i Bergen sentrum. Utstillingen trekker titusener av besøkende hvert år. Gjennom årene har både Brann stadion, boreplattformer og Eiffeltårnet vært en del av verdens største pepperkakeby. En tittel byen for øvrig er i pikant strid med en baker i New York om. Foreløpig er ”Gingerbread Lane” i New York oppført som størst i Guiness rekordbok, men bergensere – med tidligere ordfører Drevland i spissen – har engasjert seg mot denne uretten. Vil du se om det blir ny rekord i år, er Bergen bare en kort flytur unna. Overskuddet fra Pepperkakebyen går for øvrig til gode formål for barn.

8 aktuelle i Bergen

1Munch
KODE – Kunstmuseene i Bergen – har verdens tredje største Munch-samling. Rasmus Meyer var blant de første samlere av Edvard Munchs kunst, og sikret seg verk fra alle kunstnerens perioder. Her kan du se hovedverk som Sjalusi, Melankoli, Kvinnen i tre stadier og Aften på Karl Johan.
kodebergen.no

2 Mummitrollet
”Mummitroll i kulissene” er høstens store barne- og familieforestilling på Den Nationale Scene. Når en stor oversvømmelse treffer Mummidalen, er flukt eneste utvei for Mummitrollet, lille My, fru Filifjonka og de andre i dalen. Spilles fra 14. oktober.
dns.no

3 Ølsmaking
Gjennom 90 minutter lærer Ølakademiet deg å bruke sansene når du smaker øl. Hvor kommer smaken og lukten fra? Hva er ølets kropp, og hvilket glass velger du? Møt opp på Jacob Aall Brasserie. ol-akademiet.no

4 Pepperkakebyen
Årets by åpner 19. november og kan beundres frem til nyttårsaften.
pepperkakebyen.org

5 Spellemann
Opplev en av verdens mest populære musikaler på Den Nationale Scene. Den evig aktuelle ”Spellemann på taket” er en livsbejaende musikal om kjærlighet, frihet og aksept. Spilles til 30. desember.
dns.no

6 Quiz
Vil du sette bergenserne på plass en gang for alle, er det bare å møte opp på en av byens populære quiz. Torsdager fra kl. 20.00 kan du trimme de små grå på Inside Fløien Rock Café, og på fredager er det quizkveld på Café Opera.

7 Skal vi danse
Ulriken bydelssenter inviterer danseglade til dansekveld hver torsdag frem til 15. desember. Det går mest i swing, rock og blues, men også litt tango og salsa. komogdans.no 8 1814-2014 De Kulturhistoriske Samlinger ved Universitetsmuseet i Bergen byr på grunnlovsutstillingen "Vi 1814 – 2014". Utstillingen viser utviklingen av vår politiske kultur, rettsstat og folkestyre. Den stiller grunn­leggende spørsmål omkring vårt demokrati i dag. Vises frem til 31. desember.
visitBergen.com

Widerøe flyr deg til Bergen
Finn billetter