{{percent}}%

Randonee er å gå toppturer på alpinski, med en binding som løsnes bak, for gå-funksjon oppover. Det er en aktivitet som passer for alle som er i passe god form, eller som ønsker å bli det.  Det kreves noe utstyr, men du kan leie utstyr for å sjekke om dette er noe for deg, før du eventuelt kjøper. Sørg for at toppturen tilpasses deltakernes ferdighetsnivåer, både hva gjelder høydemeter og nedkjøring.

SNØSKRED

Trolig er angst for skred den største barrieren for å ta en randonee-tur. Om kompisen din blir begravet av et skred, har du cirka 15 minutter på deg til å finne ham eller henne ved bevissthet. Ta skredfare på alvor. Bli med en erfaren kompis på tur eller lei en guide om du er ­uerfaren. Det er ikke greit å gå etter andre grupper og stole på deres valg. Du kan sette både deg selv og andre i fare. Det beste er å ta sine egne valg, og da må du ta skredkurs. Det er mange aktører som har skredkurs, som for eksempel romsdallodge.com eller DNT.no.


Under vinterens mange fjellfestivaler, er det gjerne lagt inn skredkurs, foruten at man får guidede turer. Sjekk ut for eksempel highcamp.no eller norsk-fjellfestival.no. For å gjøre gode vurderinger av skredfare, bør man være lokalkjent, slik at man kjenner til den siste tidens vær- og føremeldinger. På varsom.no finner du snøskredvarsel.

KJØP/LEIE

Ski, støvler og feller kan leies på for eksempel oslovinterpark.no. Skal du kjøpe utstyr, er det lurt å gå til en god fagforhandler som kan tilpasse en utstyrspakke til dine behov.

MUST HAVES

  • Du må ha hjelm. Det bør sies at i alpin-/randonee-miljøet blir du rett og slett sett på som en dust om du ikke har hjelm.
  • Videre må du ha skred­­søker (sender/mottaker), søkestang og spade, samt vite hvordan du skal bruke utstyret. Jeg kan også nevne at om du etter turen briefer rundt på after-ski med skred­søkeren på magen, blir du også sett på som en dust. Husk ekstra batteri til skredsøkeren.
  • Du må ha ski, støvler og feller. Feller er nesten som en pels skåret etter skien. Den har lim på den siden som festes på skisålen, og hårene i pelsen gjør at man kan gå bratt uten at skiene sklir bakover. Før nedkjøringen river man av fellene.
  • Du bør ha med kart og kompass, samt førstehjelpsutstyr.
  • Hvis det er dekning, bør du ha med mobiltelefon for å kunne ringe etter hjelp, men husk å ha den avslått i sekken underveis da den kan forstyrre skredsøkeren.

 

KJEKT Å HA

De fleste har en sekk som kan brukes, men det er greit å ha en passe stor sekk (30-40 liter), med fester for ski. Sekken skal ha lett tilgang til spade og søkestang. Man bør få plass til hjelm og goggles i sekken. Hjelmen tas på når man skal kjøre ned. Hvis den dingler løst bak på sekken under gå­turen, kan du fort ha en hjelm full av snøfokk når du kommer på toppen. Av klær kan du gå i det du er bekvem med så lenge det er vindtett, men husk en tørr ullgenser når du er ferdig med bakkene.