{{percent}}%

– Ballater og Braemar! Det høres ut som skotsk bannskap, men er den klare og tydelige anbefalingen fra sykkelguide Andy i Go-Where Scotland.
– Og så går dere innom Cycle Highlands, hvor dere får kjøpt gode stikart og kan spørre om tips.

Turen fra Aberdeen til den sjarmerende småbyen Ballater tar en times tid på smale og svingete veier. I sykkelbutikken har ”sjefen sjøl”, Richie, god tid til alle, og er genuint interessert i ønskene våre. Vi føler at vi er i trygge hender.
For en kort kveldstur denne ankomstdagen følger vi anbefalingen om «Green Mile». Veianvisningene er enkle.

– Etter den første grinda skal dere fortsette i oppoverbakke i alle kryss, sa Richie.
Etter en snau times slak klatring på det som mest av alt ligner på god grusvei, er vi oppe.

– Dette er jo en ekstremt lettsyklet motbakke, men jeg håper det kommer sti snart... Reisefølget gir uttrykk for moderate forventninger til fortsettelsen. Der Land Rover-trails’ene slutter blir det definitivt smal sti. Og mens stien er så fin som den kan bli, forlater vi skogen og kommer ut i det åpne hvor solnedgangen har blitt borte i skyene. Det plager oss ikke det grann, for det er flytsti som dette vi drømmer om. Og den fortsetter i fire kilometer, mye lenger enn forventet. Mennesker har vi ikke sett snurten av, derimot traff vi både en ensom ørn og en hjort. På det høyeste punktet fikk vi selskap av en hjorteflokk på omtrent 25 dyr som tittet på oss fra åskammen. Det var en mektig opplevelse da de noe senere krysset stien hundre meter foran oss for å søke ly i skogen.


LOKALKUNNSKAP

Andy og Richie har vist seg tilliten verdig, så nå har vi all grunn til å se frem til fortsettelsen. Det har seg nemlig slik at terrengsykling kan være så mangt. For noen er det grus­sykling, mens andre foretrekker hasardiøse og bratte vestlandsstier. Det er veldig subjektivt. Nettopp derfor er vi avhengig av å prate med de lokale syklistene, og få en kalibrering av hvordan stikartet og terrenget stemmer overens. Og her traff vi blink på første forsøk.

”Flytsti er hedersbetegnelsen på indrefiletene på to hjul.

Flytsti er hedersbetegnelsen på indrefiletene på to hjul. Når du glemmer tid og sted og blir ett med sykkelen, og rytmen og flyten best kan sammenlignes med en perfekt tur på ski eller snowboard på silkeføre i favorittbakken. Eller i pudder. Sånn at man mer eller mindre ufrivillig brister ut i latter. Slik vi gjør på dag to, etter en ny runde som Richie har an­befalt, nær Loch Kinord like øst for Ballater. Underveis lovpriser vi hvert eneste parti vi kommer til.

– Dette er jo perfekt! sier vi nærmest i kor. Støtt. Passe smalt, passe bredt, ­passe bratt. Selv avstikkerne vi tar, er nydelig flytsti. Også her er hele turen så snill at alt kan sykles. Furuskogen er åpen og frodig, toppunktet gir flott utsyn til Ballater og Loch Kinord, med en liten smak av svaberg som underlag. Og når utforkjøringen, kalt «Roller Coaster» (berg- og dalbane), attpåtil har naturlig doserte svinger; ja, da har vi havnet riktig.

VANNHULL MED KILT

Andy hadde veldig spesifikke anbefalinger for over­nattingssteder for syklister. Ettersom vi reiste på god værmelding på kort varsel, var vi heldige som fikk én natt på ett av de tre førstevalgene. Sammen med vertene Katy og Julian lager vi planer for en lengre tur på det store kartet i resepsjonen.

Turen starter forbi Braemar Castle, og klatrer forsiktig på god traktorvei til ruinen av Slugain Lodge, en jakthytte bygd for 140 år siden. Her blir også stien smal nok til å få oss til å smile godt. I noen hundre meter ser det mest ut som vi er i en sykkelpark, men stien slanger seg videre i feil retning for oss. Mens vi leter etter vademuligheter langs elva Quoich, åpner himmelens sluser seg. Gjennomvåte og lettere demotiverte legger vi kursen mot bilen, og kan etter hvert slå fast at 5 av 23 kilometer på sti er i minste laget. Etter vår smak.

Det er lørdag, og Ballater har ett ­aktuelt vannhull. På The Balmoral Pub går timene fort, og vi er heldige som har Julia og Roger fra Aberdeen som tolker når Ian med kilten prøver å forklare om ornamenteringene på beltespenna og dolken, samt mønsteret på kilten. Han har tilbragt hele dagen på det årlige Highland Games i Aboyne, og det gjør det ikke akkurat enklere å forstå dialekten hans.
Men vi tar ikke sjansen på å spørre om antrekksbestemmelsene under kilten, så det forblir en hemmelighet.

1 Whisky

Royal Lochnagar Distillery er godt synlig fra Green Mile, og er noe så sjeldent som et kongelig destilleri. Dette er obligatorisk kulturhistorie, og den lite trafikkerte bakveien egner seg fint for sykling til og fra Ballater og Braemar.
discovering-distilleries.com/royallochnagar

2 Balmoral Castle

Mitt kjære Highlands-paradis, skrev dronning Victoria om slottet. Det er årlig i bruk av kongefamilien, så slottet stenges for publikum fra august til oktober.
balmoralcastle.com

3 Highland Games

I Aboyne og Ballater møtes skotter til en dose sekke­piper, dans, øl og ulike sportslige aktiviteter.
visitscotland.com

4 Festival

Under Speyside Whisky Festival får whisky-entusiaster anledning til å prøve­smake et imponerende utvalg av single malts fra en rekke Speyside destillerier.
spiritofspeyside.com

5 Aberdeen

Granittbyen har mye å by på; alt fra hyggelig shopping til kultur- og matopplevelser. Legg inn en dag før eller etter sykkelturen.
visitaberdeen.com

Fly til Aberdeen
Finn billetter