{{percent}}%

Var det en badetur med ski til en av Norges mest populære topptureldoradoer; de majestetiske Lyngsalpene? Eller var det en skitur med en badebåt? Kanskje var det mest av alt en suksessfull blanding av badeland og aktivitetsleir for voksne, i nordlysets rike.

Vi står og hutrer på en brygge i Tromsø. Det var mildt i luften da vi reiste fra Oslo tidligere på dagen, så vi har ikke helt kledd oss for dette været. Det snør vannrett og det føles som om vinden trenger gjennom alle klær. Vi måper av det uvirkelige synet foran oss: Blide mennesker i hvite badekåper som tusler rundt på dekket av en gammel hvalfangerskute. Ut av en sidedør på skuta kommer ei jente stormende ut i kulda, iført en bikini.

– Ah, det var deilig, stønner hun.
– Jeg var så varm! Vi er i et arktisk miljø, med snødekte fjell i bakgrunnen. Menneskene i badekåper henger fra seg disse og senker seg ned i en varm badestamp bakpå skuta. Det høres fornøyde hvin og boblende latter. Ned landgangen kommer ei dame oss i møte.
– Velkommen ombord til bade- og vel­være­­båten Vulkana, sier vår vertinne Sarah Peters med et varmt smil.
– Er dere klare for topptur på ski?

TOPPTULLETE

Vi skal være med den ombygde hvalfangerskuta Vulkana på et fire dagers topptur-raid i sagnomsuste Lyngen. Alle de glade badegjestene er våre medreisende, som har begynt å forsyne seg av Vulkanas gleder. Om vi er klare for topptur i Lyngen? Vi er så tullete glad i toppturer at vi til og med giftet oss på en fjelltopp, før vi stod på ski ned. Vi har drømt om Lyngen i mange år og endelig er vi her. Vi gliser bredt og går om bord. Det gliset skal vise seg å være umulig å få bort de neste fire dagene.

RANDONEE

Nordmenn ønsker i større grad enn tidligere en aktiv ferie og fritid. Vi reiser mer enn før. Vi bruker våre fjell på nye måter. Den nye, store folkesporten er å bestige fjell med randonee-ski (alpinski med løs hæl som festes før nedkjøring). Randonee er et fransk ord og betyr ”å gå på fjelltur”. Nordmenn har kanskje alltid vært litt sære med tanke på hvor glade vi blir av å traske opp på en fjelltopp. Bonusen man oppnår ved å gå opp på randonee-ski, er gleden ved å ­kjøre ned i ofte tørr og usporet pudder­snø. 

Fjellbestigning med randonee-ski har til nå vært mest utbredt i Alpene, hvor våre europeiske søstre og brødre lenge har utøvd sporten. Derfor er det kanskje ikke rart at nordmenn fort tar turen til Alpene, så snart man planlegger en tur utover mulighetene rundt egne nær­miljøer. Det er underlig at ikke flere ser hvilke fantastiske muligheter som ligger i vårt eget kongerike. Lyngsalpene er av mange ansett som Norges ultimate topptureldorado. Fra Tromsø flyplass er det en 10 minutters kjøretur til brygga i Tromsø sentrum der Vulkana ligger.

BADEBÅTREDER

Vulkana er resultatet av ideen til noen visjonære mennesker med stor gjennomføringsevne. Eller som eier og gründer Erlend Mogård-Larsen sier: – Det var en vill idé, men det er bare sånn at jeg er så veldig glad i å bade! 
Etter en fuktig natt på byen, fant Erlend en serviett i lomma der det stod skrevet en kontrakt på at han hadde kjøpt en hvalfangerskute. Når han blant annet er én av initiativtakerne til den anerkjente Trænafestivalen, er det kanskje ikke overraskende at Erlend gøyv løs med friskt mot på oppgaven med å forvandle den gamle fiskebåten til en bade- og velvære­båt. Badegeneralen leide inn den finske arkitekten Sami Rintala som forvandlet vegger av fiskeslo til delikat innredning. 


De naturlig buede veggene i båtens kjøl utgjør en japansk zen lounge, eller en velværeavdeling, hvor man kan lene seg tilbake og nyte for eksempel en god bok foran peisovnen. Gulvet er smakfullt dekorert med rullestein, og på de små steinbordene står det innbydende snacks. Inn en dør befinner man seg plutselig i en annen verden, der man trår inn i et hamam, et tyrkisk-inspirert dampbad. Blir man for varm inne i dampen, kan man tråkke fra de varme marmorflisene ut i en iskald kulp som ligger midt i rommet. Én etasje over finner man en vedfyrt sauna med panoramavindu langs den ene veggen. Der kan man ta badstu mens man kikker ut på nordlyset som flakker over alpine fjellformasjoner. Men vikinger som vi er; den mest populære badeaktiviteten på Vulkana må være badestampen. En trestamp med saltvann plassert i friluft høyt oppe og bak på båten. Med 360 graders utsikt, sørvesten rett i fleisen og en øl i hånda – da føler vi at vi lever. Bak badestampen står et syv meter høyt stupe­tårn, for den som liker en for­friskende dukkert i arktisk farvann. Erlend har skapt gull av gråstein. Og heldigvis for oss deler han fruktene av sitt engasje­ment for det våte element med deg og meg. Vulkana ligger på brygga i Tromsø og er åpen for ulike arrangement. Har du et par timer å slå ihjel i Nordens Paris en lørdag? Hvorfor ikke bli med på badetur?

HVITE DRØMMER

Hva er det så som gjør Lyngsalpene til et så ettertraktet jaktområde for pudderhunder? Jeg tror ett svar kan være tilgjengelighet. Det vil si både tilgjengelighet og utilgjengelighet. For på vestsiden av den langstrakte halvøya går det en vei, som gjør at man enkelt kan sette på seg skia i veikanten og tusle opp i de eventyrlige alpene. Det gjør denne delen av øya til et godt trafikkert område av toppturentusiaster. Når vi går en av klassikerne på vestsiden, Storgalten , danner det seg buktende slanger av turgrupper oppover fjell­siden. På østsiden av Lyngsalpene går det ingen vei. Hit kommer man kun med lettbåt i stille sjø. Og det gjør det så eksklusivt for en fjellfant. Å få gå i land fra båten og stå foran et fjell hvor det ikke er et eneste skispor foran deg i snøen
– ja, da begynner skifantasten å sikle bare av tanken. 
Været kan være skiftende i nord. Vi får én dag med strålende solskinn og stille sjø. Vi får én dag på den legendariske østsiden av Lyngen. Jeg blir blank i øynene bare av å tenke tilbake på denne dagen. Det er slike dager man kommer til å huske resten av sitt liv.

WHALES!

Alle deltakerne på turen står på fordekket og tripper av spenning og glede når Vulkana runder tuppen og går innover østsiden av Lyngsalpene. Plutselig hører vi et skrik gjennom lufta og det går litt tid før vi oppfatter hva som skaper oppstyret. 
– Whales! roper Cathinka Skeie til sine to europeiske venner. Cathinka har tatt med sine tidligere studiekamerater på topptur-ferie i Lyngen. Og der svømmer det jammen en nise ved siden av den gamle hvalfangerskuta! Kanskje ikke en av de største hvalopplevelsene, men for denne gjengen som er så gira, føles det bare som en bekreftelse på hva dagen skal bringe av opplevelser. Snart er det en ørn som fanger vår oppmerksomhet. Når vi vender blikket opp, ser vi en isbre som velter fram mellom bratte fjellsider. Vulkana legges i ro og en gummi­båt settes på vannet. Like etter går åtte turdeltakere og to guider innover en dal med stupbratte fjell på hver side. Sola glitrer i snøen og noen ryper flyr forvirret opp over det uventede besøket.

Etter noen hundre meter begynner stigningen. De høye fjellene skygger nå for sola, og foran oss ligger en motbakke naturlig formet som en alpinbakkes halfpipe, med tørr snø! De fleste i gruppa klarer ikke la denne fristelsen ligge. Om noen timer, når vi skal ned igjen, vil denne siden ligge i sola, og tørr snø vil være forvandlet til kram snø. Etter å ha gått til toppen av den naturlige bollen, rives derfor fellene av skiene, og en gira gjeng cruiser nedover halfpipen med fornøyde hvin. I bunn av bakken settes fellene på igjen og gruppen begynner samme oppstigning på nytt. Etter halfpipen går ferden videre over en kritthvit bre. Guidene sørger for at vi holder god avstand til de stupbratte fjellsidene, hvor små skred har løsnet i sola. Langt oppover breen skimtes et fjellpass, dagens mål. Etter 3-4 timers motbakke kommer vi fra skygge opp i sola som hviler i fjellpasset, og vi belønnes med en spektakulær utsikt. Hav og fjell er en uslåelig kombinasjon. Langt der nede skimter vi Vulkana som ligger og venter på sine gjester.

DAGENS TRE-RETTERS

Kokken på Vulkana har bakt brød på morgenen og matpakka smaker ekstra godt der vi ligger strødd utover fjellpasset med støle bein. Men sure lår glemmes idet vi igjen tar på oss skiene og flyr nedover breen. For det føles nesten som å fly når man finner godflyten på ski. Den tørre snøen er lett å kjøre i og breen er så bred at alle sikres jomfruelig snø foran sine føtter. Snart står vi igjen i fjæresteinene og snakker euforisk i munnen på hverandre om dagens opplevelser.
Tilbake på Vulkana fordeler gjestene seg i hot tub, badstu og hamam. Møre kropper nyter varme spa-opplevelser. Vulkana tøffer tilbake til sivilisasjonen, mens et rosa lys begynner å bre seg over himmelen. I badestampen bestiller Cathinka og vennene inn musserende vin for å feire dagen og hverandre. I byssa forbereder kokken dagens tre-retters middag av kortreist mat. 
Å gå på de mest attraktive fjellene innebærer nesten alltid en transport­etappe. Som regel kommer man svett og sliten tilbake til en kald bil, og middagen blir sein, om man i det hele tatt orker å lage middag. En unik og eksklusiv side ved det å dra på topptur med Vulkana, er at hele transportetappen blir kos og nytelse. Om det er å ta et slag dam med en kompis i zen loungen eller å ha tid til å lese en god bok. Om det er å plukke med seg en god øl der man står i badekåpa og må ta det vanskelige valget om man skal ta et dampbad eller gå rett i badstua. Om det er tilfredsstillelsen ved å la sin støle kropp falle i søvn tidlig, etter nok et herre­måltid. Dette må da være den ultimate ferieleiren for voksne! 

EIER KJENDIS

Vulkana har fått nye kjendis-­medeiere? Det kjente NRK-paret Anne Lindmo og Hans Christian Lindmo har kjøpt en andel på 30 prosent.

GAMMEL STOLTHET

Vulkana er en gammel ishavsskøyte som i over 50 år har seilt mellom Svalbard, Jan Mayen, Finnmark, Troms og Lofoten? Båten har blitt brukt til alt fra sildefiske til hvalfangst.

BADEDAG LØRDAGER

Det gammelnorske ordet Laugardagr betyr badedag: På Vulkana gir de lørdagsgjester en badedag de aldri glemmer! Gjestene hygger seg i saltvannstampen og den vedfyrte badstua, og bademesteren organiserer havbad for dem som ønsker en arktisk avrivning.
Turen inkluderer også en fabelaktige, hjemmelaget fiskesuppe som kokken forbereder mens gjestene bader.

Fly til Tromsø
Finn billetter