{{percent}}%

På nedsiden av fylkesvei 12 i Ut­­skarpen, ned mot havet, ligger Utskarpen gård. Hit flyttet de to kokkene Elise Bratteng Rønning og Marius Martinsen i mars 2018.

– Vi hadde i mange år hatt et ønske om å etablere oss på Helgeland og samtidig skape en destinasjon hvor vi kan vise hele verden naturen, råvarene og maten som vi kan by på, forteller Elise entusiastisk.

Samboerparet er godt rustet med skolering og erfaring for å ta fatt på oppgaven. Hun har bakgrunn fra det norske kokkelandslaget (Det ble gull i OL ’08!), hotellfagskole i Sveits, som kokk hos Bocuse d’Or-vinner Ørjan Johannessen på Bekkjarvik Gjestgiveri og assisterende daglig leder i Kulinarisk Akademi. I ­tillegg er hun utdannet vinkelner. Han har blant annet vært sjef på Restaurant Oro, kjøkkensjef på Haga (som på den tiden hadde en Michelin-stjerne) og vært matfaglig konsulent i Kulinarisk Akademi. Dessuten har også Marius ­forsvart sin plass på kokkelandslaget.

Sammen har de nå satset alt på konseptet ”Fra beite til bord”.

 

– For oss er dette starten på et livsverk. Vi teller aldri timer, og er evig takknemlige for at vi får jobbe med det vi liker aller best, sier Elise. Det er hun som har ansvaret for den daglige driften, mens Marius er sjef på kjøkkenet.

Ferden fra idé til åpning var ikke helt enkel for gründerne. Det ble både opp- og nedturer.

– Men vi hadde bestemt oss, og med hjelp fra familie, Innovasjon Norge, et styre med solide kunnskaper og lokale bidragsytere nådde vi målet, sier Marius. Til Elise, Fra Marius åpnet dørene i juni i år.

To av de lokale bidragsyterne er for øvrig Elises søster Solveig og hennes mann Geir Ove som driver Sletten Gård i nærheten. Herfra kommer elitemelk og førsteklasses kjøtt.

– Vi er lidenskapelig opptatt av å ­levere et godt produkt til våre kunder, uansett om det er en god søndags­middag, noen småretter på en hyggelig fredagskveld eller en 5-retters bryllupsmeny det er snakk om. Og alt begynner med råvarene, forteller Marius engasjert. – For oss handler det om ekte matopplevelser, om de beste råvarene, hvordan de skapes, hvor vi kan finne dem og hvordan de tilberedes.

– Vi skal gjøre vårt ytterste for å leve opp til gjestenes forventinger, sier Elise, – og ikke minst til våre egne.

Det er her konseptet ”Fra beite til bord” kommer inn. Det innebærer at råvarene skal ha kortest mulig vei fra sitt naturlige opphav og frem til gjestene.

Matbaren er åpen torsdag, fredag og søndag, og menyen endres fra uke til uke. Elise og Marius oppfordrer alle til å bestille bord på forhånd.

– Vi har ofte lukkede selskaper og ­firmaer her, og ingenting er kjedeligere enn å komme bomtur. Tenker du på å svinge impulsivt innom, så ta en telefon først.

I tillegg til Matbaren og Storstua, som brukes til selskaper, tilbys også sju overnattingsrom i landlige omgivelser. Og med husly følger selvsagt en deilig frokost.

 


Til Elise, Fra Marius
En matdestinasjon på Utskarpen på Helgeland.
Nærmeste flyplass:
Mo i Rana
Eies og drives av:
Elise Bratteng Rønning og Marius Martinsen
www:
tilelise.com

 


TIL ELISE, FRA MARIUS ANBEFALER

Mat fra skogen, havet, jorda og gården.