{{percent}}%

Jo da, september er tiden for fjellturer i fifty shades of orange, men det finnes en del av oss som gjerne bytter anorakken mot en lekker trench coat, ryggsekk mot designerveske, og vann fra fjellbekken mot et glass bobler på champagnebar. Og uansett; hvem har sagt at det ikke går an å gjøre begge deler?

Med årets hype rundt den svenske livsstilen ”lagom”, er svensk interiør­design mer etterspurt enn noen gang. Og Gøteborg seiler opp som vårt nærmeste shoppingparadis. La oss derfor foreslå noen dager i ”nabobyen” denne høsten.

Mange nordmenn får umiddelbart opp bilder av berg-og-dal-baner og grønne Liseberg-kaniner når de hører ordet Gøteborg, men det finnes så mye mer å glede seg over i denne vestkystbyen. Interiørbutikker, for eksempel.

SHOPPING OG FIKA

I området rundt Magasingatan i Innerstaden finner du noen av byens mest omtalte butikker, i tillegg til flere gode restauranter og cafeer. Øverst på listen av sted­er å besøke står Artilleriet i nummer 19. Dette designparadiset har klart kunststykket å fornye seg år etter år, og er en klar favoritt blant både gøteborgere og tilreisende. Her finner du interiør­elementer i kategoriene moderne, klassisk og vintage; altså noe for enhver smak. Gå heller ikke glipp av nykommeren Artilleriet Kitchen, der fokus­et er på unike kjøkkengjenstander.

 

Rundt hjørnet ligger den sagnomsuste blomsterbutikken Floramor och Krukatös. Stikk innom for inspirasjon før du slår deg ned for en fika på Da Matteo, som holder stand som en av byens beste kaffebar­er. Fika er for øvrig som nasjonalsport å regne i Sverige, og gode kaffebarer og barrista-skills finnes overalt. (Våre favoritter – i tilfeldig rekkefølge – er: Bar Italia, Café Biscotti, Brogyllen Konditori, Doppio og Fratelli Gridelli, i tillegg til Da Matteo.)

Shoppinggaten Magasingatan har for øvrig verken fått navnet sitt etter fancy varemagasiner eller et glossy mote­blad. I riktig gamle dager lå det en stor lagerbygning her, et magasin på svensk. Så nå vet du det. Gaten strekker seg fra Lilla Torget mot Vasastan og krysser Kyrkogatan, Kungsgatan og Vallgatan på sin vei. I Kyrkogatan finner du ellers den hyggelige champagnebaren Forssén & Öberg, hvis du vil gjøre alvor av det glasset med bobler. I Magasingatan 22 ligger Norrgavel, og Rum 21 i Kyrkogatan 20 er også verdt et besøk.

FLERE FAVORITTER

I nabolaget Linné finner du Byggfabrikken, som tilbyr alt av tidligere tiders kroker, håndtak, lamper, gulvfliser og mye annet, hvis du skulle mangle prikken over i’en til din funkis-, retro- eller art deco-innredning. Også de sjarmerende områdene Haga og Majorna har sine interiør-höydare. Market 29 i Haga Nygatan er et must for alle som liker den litt mer rustikke stilen, mens Bebop Antik har spesialisert seg på skandinavisk design fra det 20. århundre. På Kaserntorget 6 ligger Marrakech Design, som elskes av interiørbloggerne. Majorna ligger en liten trikketur unna sentrum, men her finner du til gjengjeld flere kule design- og vintagebutikker, som Fabriken. Antikhallarna på hjørnet av Västra Hamngatan og Drottninggatan er en skattekiste for alle som trives med gjenstander fra fortiden rundt seg. Og i Lindome rett utenfor Gøteborg ligger Östling & Schedin i et spinneri fra 1800-tallet. En superkul interiørbutikk i regi av designbyrået med samme navn.

SEXY HOTELLER

Er interiør ”din greie”, vil du selvsagt ikke bo hvor som helst. Er du ute etter noe litt utenom det vanlige, er fin de siècle-hotellene Dorsia og Pigalle noe du bør sjekke ut. På Hotel Pigalle på Södra Hamngatan bor dere omringet av velourtepper, plysjmøbler, flagrende frynser, vovede fotografier og malerier av lettkledde mademoiselles i gullrammer. I resepsjonen kan kvinnelige gjester låne et par forførende Louboutin-hæler (str. 37, 38 og 39) til å trippe rundt med i Restaurant Atelier i toppetasjen eller mens dere nyter en cocktail eller et godt glass fransk vin på den overbygde tak­terrassen. Og det er ikke mindre velour og romantisk stemning på Dorsia. Å synke ned i de generøse badekarene som finnes på flere av værelsene der, er (nesten) en like stor hjertebank-følelse som å finne akkurat den designdetaljen du har jaktet på en halv evighet. (Og ja da, vi vet dette hørtes temmelig overflatisk ut, men selv hard core fjellfanter og tindebestigere kan faktisk ha en forkjærlighet for design. Og skumbad.)

Kvelden i Gøteborg avslutter du best på en av byens over 900 restauranter. Og hvis ikke i morgen er en søndag, er det bare å sko seg for nye shoppingeventyr.

Widerøe flyr deg til Gøteborg
Finn billetter