{{percent}}%

Til daglig er Kim å finne i operasjonssenteret til Widerøe på Langstranda i Bodø. Derfra har han og kollegaene jobben med å sørge for at Widerøes vel 450 daglige flygninger går etter planen, og ikke minst klokken. Operasjonssenteret om­tales gjerne som flyselskapets bankende hjerte, og her er det høy puls gjennom hele arbeidsd­agen. Så kunne du kanskje tro at Kim fikk nok av fly på jobb, men nei da. På fritiden er det også fly som gjelder. Nærmere bestemt flyspotting, eller planespotting, som det gjerne kalles på norsk også.

 BALLA PÅ SEG

– Det startet med et prosjekt på ungdomsskolen, forteller Kim. – Jeg har alltid likt å fotografere, så jeg filmet litt på Værnes. Etter hvert ble det mange besøk dit. Så balla det bare på seg etter det skoleprosjektet.

I et tiår nå har Kim og like flyinteresserte kompiser reist verden rundt og sett på fly og tatt ­flybilder. Mye i USA, men også i Europa og Asia.

– I mai var vi i Beijing, og i fjor dro vi til Japan, Sør-Korea, Taiwan, Singapore og Hong Kong, forteller Kim.

Dette er med andre ord ikke den billigste hobbyen man kan ha?

– Nei, ler Kim, – og så må du jo ha kamera­utstyret i orden også.

Han og kameratene jakter primært på long haul-maskiner, altså flytyper som flyr langt, men han har selvsagt bilder av samtlige Widerøe-maskiner i porteføljen også. Favorittflyet er Boeing 777, eller ”triple seven”, som Kim sier. Det har med proporsjonaliteten å gjøre, får vi vite, som at de har markedets største motorer.

SOSIAL HOBBY

Hittil har det blitt over 7500 bilder, alle behørig registrert med navn, nummer, sted og dato i et Excel-ark. 5500 av dem har han lagt ut på jetphotos.net, der rundt 18 000 andre fotografer også deler flybildene sine. I alt kan fly-nerdene kose seg med 3,5 millioner flybilder, bare på den ene nettsiden.

Kim bedyrer at han ikke bare står og stirrer henført inn i kameraet når han er på tur.

– Jeg kommer i kontakt med veldig mange interessante mennesker på reisene, og det er mye hjelp å få fra lokale flyentusiaster.

Kim Vanvik

Stilling:
Flight dispatcher

Alder:
29 år

Bor:
Bodø