{{percent}}%

Børge Ousland forelsket seg i Manshausen første gang han gikk i land fra hurtigbåten. Mellom bakker og berg, kveite og sandstrender, i Steigen – en drøy time nord for Bodø, ligger denne perlen.

Steigen er et av de vakreste stedene jeg vet om. Jeg ville vise det til verden, sier Børge. – Her ønsker jeg bare at folk skal hygge seg, nyte naturen og senke skuldrene. Da blir jeg glad. Når Widerøe-flyet lander i Bodø, venter Hurtigbåten fra Bodø havn til Nordskot. Der blir du hentet i en liten motorbåt. Turen videre tar bare et par minutter, og plutselig er du i et paradis du aldri har sett maken til. Manshausen betyr mannshode. En mulig årsak til det underlige navnet kan være øyas form langt tilbake i tid, men i dag er det lite som fører tankene hen på et herrehode.

"Manshausen var for noen gene­rasjoner siden et historisk ­knutepunkt for Lofotfisket."

UNIK ARKITEKTUR

Øya Manshausen var for noen generasjoner siden et histo­risk knutepunkt for Lofotfisket og de rike farvannene i Steigen. Tilbake står de verne­verdige, gamle steinkaiene. Hyttene Nordpolen, Sydpolen og Svalbard ligger og speiler seg i vann­flaten ved kaia, mens Everest troner på en fjellhylle i terrenget over. Alle har spektakulær utsikt. Materialer som glass og Corian gir en moderne opplevelse, samtidig som treverket og det ujålete interiøret gjør hyttene gjenkjennelige som noe veldig norsk, der de nærmest svever over det turkise vannet. – Jeg ønsket å skape noe unikt, forteller Børge, – et sted der arkitekturen lot naturen spille hovedrollen.

Widerøe har daglige direkteavganger til Bodø fra Bergen, Tromsø og en rekke byer i Nordland. Med en kort mellomlanding eller tre er det gode forbindelser fra hele landet. På wideroe.no kan du enkelt bestille flybilletter til alle reiser i Norge og videre ut i verden. Trenger du hotell eller leiebil, finner du alltid gode tilbud på våre hjemmesider.
Finn billetter

PRESTISJE-PRIS

Samarbeidet med arkitekt Snorre Stinessen fra Tromsø tok fire år med beinhard jobbing, og har hittil resultert i ni arkitekturpriser. Blant annet den prestisjetunge A+Awards, som omtales som arkitekturens Oscar. A+Awards vurderer årlig tusenvis av prosjekter fra over 100 land, og når ut til 300 millioner mennesker over hele verden. Juryen består blant andre av sjefredaktøren i Wallpaper, grunnleggeren av Pinterest, ledere i flere av verdens største arkitektkontorer og designbyrå­er, samt kuratorer ved flere av verdens viktigste museer. Manshausen ble i 2016 nominert til flere priser, og vant i fire kategorier. Børges ønske om å vise paradiset i Steigen til verden, ser ut til å gå i oppfyllelse. Men det er ikke bare hardcore arkitektur som gjelder her ute i fjorden. Polfareren har også satt sitt personlige preg på stedet; for eksempel er en skistav brukt som gardinstang.

"Det er ikke bare hardcore arkitektur som gjelder her ute i fjorden."

Widerøe flyr deg til Bodø
Finn billetter

MAGISK NORDLYS

på Manshausen får du det beste av to verdener; hytte­livets tilbaketrukne fred og hotellets komfort og tilrettelegging. Hyttene ligger bare et steinkast unna hovedhuset hvor måltidene blir servert. Tilgang til de ferskeste råvarer sikrer at matopplevelsen står i stil til resten. Første dag får vi servert lammecarré med pastinakkpuré og rotgrønnsaker, etterfulgt av tilslørte bondepiker. Neste dag er forventningene skyhøye, men de blir mer enn innfridd med kveite til middag – fisket nærmest rett utenfor døren. Mette og fornøyde setter vi kursen mot hytta idet nordlyset begynner å danse over himmelen. Det skjer noe over hele horisonten. Der nordlyset tones ned ett sted, bygges det opp et annet. Den store finalen oppleves gjennom panorama­vinduene fra varmen inni hytta. For en magi!

Nordlyset danser over himmelen. Det skjer noe over hele horisonten.

URØRT LUKSUS

Vi sovner fulle av inntrykk, og våkner tidlig neste morgen av forsiktig tassing utenfor hytta. Napoleon, sjarmøren i den lokale saueflokken, har tatt turen forbi Everest. Det er som å befinnes seg i et vakkert naturreservat. En fiskebåt tøffer forbi og minner oss på å senke skuldrene enda et par hakk. Det er så mye vi ønsker å se og oppleve, men her gjelder det å ikke stresse, ta én ting av gangen.

Valget faller på padletur mellom øyer omringet av kritthvite strender. Ettersom eieren er tidligere polfarer, er det ingen vits i å bekymre seg for utstyret. Med tørrdrakt og kajakk av ypperste klasse, og termos med kaffe, duver vi av gårde i turkist vann. Det er blikkstille og ikke en sjel i sikte. Indrefileten av urørt norsk natur uten horder av turister – det er luksus, det. – Noen ganger må jeg bare padle ut til den lille sandbanken der, sier Børge Ousland og peker utover mellom holmer og skjær. – Så ligger jeg der ute og lukter på tangen en stund før det er tid for å jobbe litt igjen. Vi padler. Vi lukter. Ser og nyter. Før badstue og badestamp inviterer til velvære og nære samtaler etter en lang dag i polfarerens paradis.

Journalist Silje gjør som Børge befaler; nyter naturen og senker skuldrene.

5 i nærheten

1
Northern Passage

Den 31-fot lange katamaranen som Børge Ousland & co seilte rundt den nordlige halvkule med ligger nå fast på Manshausen. I den kan du også overnatte. Snakk om historie i veggene!

2
Fiskeskøyte

Det ligger også to fiskeskøyter på Manshausen som benyttes til overnatting.

3
Naustholmen

Randi Skaug tilbyr overnatting i utesoverom med gode madrasser og dyner på Naustholmen rett over sundet for Manshausen. randiskaug.no

4
Boutique hotellet

Villa Haugen, på Grøtøya bare noen minutter unna Manshausen, åpnet i februar 2017. De beskriver seg selv som en opplevelse av The Great Gatsby in Norway. villahaugen.com

5
Vannsport

Nordskot Brygge tilbyr overnatting, båtutleie, fisketurer og fiskeutstyr, RIB-charter og andre sjøsportaktiviteter. nordskotbrygge.no