{{percent}}%

Hjemgården til Knut startet som et bureisningsbruk på slutten av 1940-tallet. Under mottoet ”Folk i arbeid, jord i hevd” ble Nord-Norge bygget opp og utviklet etter krigens herjinger. Da helsa sviktet foreldrene, overtok det unge paret Tove og Knut gården i 1981. Fem egne barn og to fosterbarn vokste opp på gården, som i dag også er ”hjem” for 200 melkegeiter og årlig produserer fem tonn økologisk ost som har fått feinschmeckere til å hente frem superlativene.

 

OST

Laget av:
Tove og Knut Åland på Aalan Gård i Lofoten.

Produserer:
10-12 sorter ost, te og urter.
Gårdscafé.

Utsalg:
Egen gårdsbutikk. På martnaner og i delikatessebutikker fra Svalbard til København.

www:
aalan.no

Aalan Gård er historien om en hobby og interesse som har blitt næring. Knut har gått på kurs om ysting, snappet opp litt kunnskap her og oppskrifter der. Tove har anlagt to mål med urtehage, som supplerer geitrams, mjødurt, rognebær, einebær, ryllik, marikåpe og brennesle hun plukker med seg på turer i fjell og utmark.

De smaksrike urtene blandes i geite­melken, eller tørkes og selges som te og krydderblanding under navn som Nordlandste og Vikingkrydder. Det siste smaksatt med brennesle, løpstikke og seiersløk (allium victorialis), en spesiell løk som vikingene visstnok hadde med seg nordover fra middelhavslandene, og som i dag vokser vilt i store mengder i Lofoten. I gårdscafeen, som er åpen i juli hvert år, serveres hjemmelaget eplemyntekake, traktorvafler og kjærlighetssuppe. Det er kjærlighetsurten løpstikke som har gitt suppen navn.


– Planter du en løpstikke ved døren skal det fremme kjærlighet i huset, forteller Tove. I dag er også svigersønnen Gøran involvert i ystingen, mens de andre ”ongan” hjelper til når de har anledning. I sommermånedene leies det også inn noen ekstra hender. Geitene passer seg jo stort sett selv, der de beiter og pleier kulturlandskapet i Borgfjordfjellet og Lauvdalsfjellet. Men så er det melkingen da. I dag gjøres alt maskinelt i melkestallen, men maskinene må settes på for hånd på hver eneste geit, og med nærmere 140 000 liter geitemelk i året – hvorav 35 000 liter går til osteproduksjonen, krever det sin bonde.

"Sist ute med lovordene var Tysklands største matmagasin, Essen & Trinken, som la turen innom Lauvdalen i fjor høst."