{{percent}}%

Som tidligere politimann i Australia var Adam Read vant til å se både døde mennesker og store ødeleggelser. Derfor nølte han ikke da han fikk muligheten til å bli med tre norske hjelpearbeidere på jobb i krigsherjede Irak.

I snart fire år har Adam jobbet som frilans fotojournalist ved siden av andre jobber, siden nyttår i Widerøe Ground Handling på Kjevik.
– Det første bildet som jeg var ordentlig stolt av, tok jeg som 13-åring, forteller australi­eren på sjarmerende sørlandsdialekt. Men han skulle rekke å gjøre karriere både som politimann i hjemlandet, content manager for VisitSørlandet og på bakken i Widerøe før han gjorde alvor av foto-ambisjonene.
Både geografisk og mentalt er det lang vei fra Kristiansand til utbombede gater i Mosul.
– Jeg tilbrakte 16 dager i Irak i februar i år. I to av dem var jeg sammen med et norsk hjelpearbeiderteam bestående av en lege, en sykepleier og en ambulansesjåfør. Vi oppsøkte frontlinjen i Mosul. Resten av tiden jobbet jeg for et prosjekt som hjelper Yazidi-flyktninger som har rømt fra IS. Med hjelm og skudd­sikker vest følte jeg meg ganske trygg, men vi ble faktisk skutt på av snikskytere fra IS to ganger. Den ene gangen traff kulen en con­tainer som stod et par meter bak oss.

Adam forteller om hvordan han møtte de norske hjelpearbeiderne i nabolaget Wadi Hajar i Mosul. Ambulanser og bårer med sårende fylte gatene. Irakiske militære var overalt. Bak raden med bårer sto et gigantisk skilt som en gang ønsket tilreisende vel­kommen: Welcome to Nineveh. There’s no other God than Allah. I dag er hilsenen knapt lesbar på grunn av alle kulehullene.

 

GATEBILDER

Men det er ikke bare krigens elendighet Adam har fanget med kameraet. Inspirert av fotoprosjektet Humans of New York (HONY – humansofnewyork.com) har han fotografert rundt 1200 mennesker på gaten i Kristiansand. Bildene og historiene deres publiserer han på hjemmesiden humansofkristiansand.com og på Facebook. Siden har i skrivende stund 11 518 likes. Prosjektet har fått stor oppmerksomhet i sørlandsbyen og Adam ser ikke bort fra at det kan bli en utstilling etter hvert. Han vet bare ikke helt når han skal få tid. Eller råd – en utstilling koster mange penger.

Han er heller ikke fremmed for flere fotooppdrag i Irak.
– Jeg har solgt et par reportasjer til lokalavisen Fædrelandsvennen og Vi Menn. Skulle de være interessert i mer, reiser jeg gjerne tilbake.

Adam John Read

Stilling:
Widerøe Ground Handling

Alder:
45 år

Bor:
Kristiansand

Motto:
"Not all those who wander, are lost."
(JRR Tolkien)