{{percent}}%

Aldri vært i Mosjøen, sier du? Da er det på tide å stifte bekjentskap med byen, for her finner du det meste hva hjertet måtte begjære av både kultur og natur.

Omtrent midt på Helgeland ligger Mosjøen; en by som har nasjonal­parker og kyst på alle kanter, som om naturen vil gi byen en god klem. Og midt i Mosjøen ligger hovedgata – Sjøgata, eller Sjøgato som lokalbefolkningen kaller den – og den er noe helt for seg selv. Sjøgata har nemlig Nord-Norges lengste trehusbebyggelse, og bygningene er tatt vare på slik de sto på 1800-tallet. Å gå gjennom denne gata, er som å spasere i et århundre som for lengst er forbi.

 

Fakta

Mosjøen mottok allerede i 1875 losse- og laderettigheter fra kong Oscar II. Bare Bodø er eldre av byene i Nordland fylke. 
Byen har fått navn fra storgården Mo. Det sørsamiske navnet på byen er Mussere.

Kjente folk fra Mosjøen:
Politiker Thorvald Stoltenberg, artist Sandra Lyng Haugen og skihopper Anette Sagen.
Antall innbyggere: Cirka 9 730
Mosjøen lufthavn Kjærstad ligger fem kilometer sør for byen.

LEVENDE GATE

Men selv om Sjøgata er en vandring gjennom historien, er den ingen “museumsgate”. Tvert imot, den er sprell levende året rundt. Mosjøen har en unik kafékultur. Faktisk er det sånn at har du ikke kommet deg på kafé før klokken 11.30 på en lørdag, får du neppe sitteplass.

På rekke og rad ligger restauranter, kafeer, puber og gallerier, og flere ganger i året fylles den av mesteparten av Mosjøens i underkant av ti tusen innbyggere – samtidig. For er det noe mosjø­væringene er gode til, så er det kultur­arrangementer.

Én gang i året gjør de for eksempel Sjøgata om til Norges største sammen­hengende galleri under Galleria, en kunstfestival der det stilles ut på hvert et loft og naust. Festivalen avsluttes med Byfesten, der hele gata sperres av og gjøres om til en eneste stor konsert­arena. Her er det musikk og dans på alle serveringssteder, mellom husene og i alle kroker og smug.

FEST OG HANDEL

Siste helg i september er det klart for Tiendebytte – Norges eldste marked, som har vært arrangert sammenhengende siden 1600-tallet. Den gangen kom folk langveis fra for å bytte varer (derav navnet) og ta seg en fest. Og det har de fortsatt med. Markedet er bygget over samme lest i dag som for 400 år siden. Lokalmatprodusenter, håndverkere og kunstnere setter sitt preg på Sjøgata disse dagene, og titusener er innom for å handle og nyte festlighetene.

Visste du at…

HOTELLMUSEUM
Klenodier
Fru Haugans har sitt eget hotell-museum. Det huser noen av hotellets eldste klenodier, blant annet salgsannonsen for hotellet som Ellen Haugan slo til på i 1885.

Klenodier
Girl power
Fru Haugans hotell har bare vært drevet av damer! Fem generasjoner driftige kvinner fra samme familie har drevet hotellet i 130 år.

LOKALT
ØL
Det produseres flere typer øl i Mosjøen, blant annet av Mosjøen Mikrobryggeri. Spør etter lokal-produsert øl på nærmeste pub!

I desember kler Sjøgata seg i julestas­en og gjøres om til Julebyen. Konserter, forestillinger, ute-gudstjeneste og nisse­opptog er bare noe av det man får oppleve her i desember. Før jul er Sjøgata akkurat som Skomakergata; en postkort­idyllisk julefryd der bare skomaker Jens Petrus mangler.

Bysprinten er en annen årlig begivenhet, der hele Sjøgata gjøres om til en lang skiløype og verdensstjerner i langrenn konkurrer side om side med lokale fremadstormende skiløpere.

JENTECAMP

Men etter all kaffen, maten og kulturinntrykkene fra Sjøgata kan det være kjekt å røre litt på seg. Den berømte helgelandsnaturen har på seg noen av sine fineste klær her i Mosjøen. Byen ligger midt mellom to nasjonalparker, og bare en liten time etter at du startet fra byen, er du midt i “villmarken”. Begge nasjonalparkene er stort sett uberørte og har rykte på seg for å være blant de fineste i Norge. Kart og informasjon får du på Mosjøen turistkontor.

Fjell har de også flust av rundt Mosjøen – i mange mils omkrets. Men er du ikke orienteringskyndig, kan det være greit med gode veivisere. Naturlige Helgeland arrangerer opplevelser både oppå og inni de nevnte fjellene, og til­rettelegger turer for både små og større grupper. Vi ble med gründerne Merethe Kvandal og Anita Sommerset på jentecamp en helg for å finne ut litt mer om denne naturen som helgeledningene – og veldig mange andre – skryter så uhemmet av. 

GROTTEVANDRING

Det så ikke lyst ut til å begynne med… bokstavelig talt! Vi startet turen med å begi oss inn i det totale mørket. Etter en times gange fra parkeringsplassen sto vi foran åpningen til Øyfjellgrotta. En 500 meter lang vandring i naturens mesterverk inni fjellet ventet. Her har naturkreftene meislet ut både ganger, elver, vegger og tak av kalkfjellet gjennom tusenvis av år. Turen gjennom grotta tar rundt én time, som er akkurat passe. En variert, men ikke altfor strabasiøs ferd med noen bratte partier der vi måtte klatre litt. Ett sted måtte vi krysse en elv (som er tørr om sommeren) og vi måtte krype litt i enkelte trangere passasjer. Men fremfor alt var det en opplevelse av stillhet, ro og beundring over hva naturen kan klare når den får holde på på egen hånd uten innblanding fra oss mennesker.

Grotteturer høres kanskje skummelt ut for mange, men det verste man kan komme ut for, er at man får beveget seg litt utenfor komfortsonen. Der det buttet litt, sto Merethe og Anita klare og loset oss trygt igjennom, med både hjelpende hender og et puff i riktig retning. I grottas “storsal” vanket det medbrakt grottedram, og mulighet for å føle hvordan det er å være uten lys i en grotte, da vi slo av hodelyktene. Knappenålsstillhet og bekmørke fikk et nytt innhold. Vel ute på andre siden kjente vi på deilig adrenalin og glede over å ha vært med på en sjelden opplevelse. 

FJELLTUR

Etter å ha utforsket innsiden av fjellet, og nydt en hyggelig kveld med mat og drikke på “basen” – hytta på Tuvneset ved Ømmervatnet, rundt to mil nord for Mosjøen – var det klart for utsiden av fjellet neste dag. Turen gikk til Klubbfjelltjønna i Herringen. Tåken hang lavt over de høyeste fjellene denne dagen, så vi valgte et litt lavereliggende alternativ. Vi gikk rundt én mil totalt og var oppe på 500 meter over havet, men i rolig tempo går det meste greit. Også for en temmelig utrent journalist. Det er rart med det; matpakken smaker sjelden bedre enn når man har gått tur i noen timer og kan sette seg nedpå i en turisthytte og tenne i ovnen…

”Den berømte helgelandsnaturen har på seg noen av sine fineste klær her i Mosjøen.“

Nok en hyggelig kveld ved peisen på hytta og enda mer god mat senere, sto kajakkpadling på programmet den siste campdagen. 

FRISKE ÅRETAK

Magne Steiro fra Hav og Fritid og Arve Aakvik, en av Mosjøens lokale friluftsentusiaster , geleidet både uerfarne landkrabber og litt mer vannvante trygt gjennom prosessen med å beherske kajakken. Og i likhet med grotteturen, ble det nappet lett i noen komfortgrenser for flere denne dagen også. Skrekken for “eskimo­rulla” ble borte da gutta forklarte at dette overhodet ikke er nødvendig å kunne for å padle kajakk. Og været sørget for at eventuell bølgefrykt var som blåst bort. Vi padlet faktisk på så blikkstille vann at du kunne speile deg i det! Når du stopper å padle og bare ligger og dupper i kajakken midt på en innsjø, skjønner du de som sier at man opplever naturen på en helt annen måte fra en kajakk. Og du skjønner de som blir hekta på opplevelsen. Apropos hekta, en helg med masse natur på dagen og god mat, drikke og peiskos om kvelden er også noe som gir skikkelig mersmak!