{{percent}}%

I 2015 sto Ørjan Johannessen på toppen av pallen under Bocuse d’Or i Lyon i Frankrike. Men helt siden barneårene har han hengt over grytene hjemme på gjestgiveriet i Bekkjarvik.

Med havet i ryggen ligger Bekkjarvik i en lun havn ved den gamle skipsleia mellom Bergen og Haugesund. Her har det vært gjestgiveri siden danskekongen Christian Quart på 1600-tallet besluttet at det skulle være gjestehus på hver halve eller hele dagsreise langs kysten.

I tillegg til å tilby husrom og mat til farende folk, hadde Bekkjarvik også dampskipskai, tønnefabrikk, sildefabrikk, salteri, hummermottak, brenneri, bakeri og notheng (En stor bygning til tørking av nøter. I gamledager var nøtene laget av hamp eller bomull, og regelmessig tørking var viktig for å sikre god holdbarhet.)

Hotellsjef og kokk Asta Johannessen flankert av sine prisvinnende kokke-sønner.

I dag er alle disse bygningene tatt i bruk som hotell, selskapslokaler, kunstgalleri m.m. På bryggekanten finner du også interiør- og moteshopping i en klasse som normalt er mangelvare på et sted med knappe 500 innbyggere. Men dette er et attraktivt utfartssted for bergensere, som ankommer både med egen båt og snøggbåt. Blant annet når Festspillene avlegger sitt årlige besøk. I år stod konsert med Austevoll mannskor på en utendørsscene ytterst i havgapet på Marstein fyr fra 1887 på programmet. Austevoll har dessuten de seneste årene befestet seg som en av de største – og mest velstående – fiskerikommunene i landet.

KJENDIS

Siden 1982 har Bekkjarvik Gjestgiveri vært eiet og drevet av Asta og Øystein Johannessen. De er begge utdannet kokker, så kanskje var det ikke så merkelig at både Ørjan og tvillingbroren Arnt inntok kjøkkenet i svært ung alder. I dag er Arnt kjøkkensjef, mens Ørjan står over grytene når han har tid.

Og det er jo ikke til å komme bort fra at kjendisstatusen til den triple Bocuse d’Or-mesteren (EM i 2012, Beste fiske-rett under VM i 2013 og gull under VM i 2015) har satt det lille tettstedet sør for Bergen på kartet. Det ryktes at folk kommer enkom fra Oslo for å spise fiskesuppen, og rundt oss under vårt besøk ble det snakket både engelsk, tysk og fransk mellom munnfullene av saftige kamskjell og fløyels--- myk villsau. Sistnevnte beiter for øvrig i sjøkanten og i lyngheiene rett bak gjestgiveriet, og stammen kan spores tilbake til vikingtiden.

Den sagnomsuste piggvaren som imponerte dommerne i Lyon glimrer riktignok med sitt fravær på menyen. Likeså de mye omtalte crispy eggene med purre og Kamchatka-krabbe. Men hva gjør vel det når tallerkenene fylles med fantastiske råvarer og smaker som får frem de helt store superlativene. I glasset skjenkes det rødt, hvitt eller Prosecco fra flasker med egen label, laget på oppdrag i Italia.

ØYPERLER

Utenfor kjøkkendøren er det mor Asta som styrer gjestgiveriet med stø hånd og et stort smil. Hun forteller villig vekk om fisketurer på åpent hav der sjøsprøyten står inn fra vest, og om seilskutetur med en historisk skute der vi kan nyte bølgeskvulp og gode historier fra kystkulturen. Rett utenfor døren er det flott turterreng for de som har lyst til å bevege kroppen litt mellom mål-tidene, og gjestgiveriet har også kajakk og sykkel for utleie. Austevoll kommune er et ordentlig sykkelparadis nå som de store øyene er knyttet sammen av brosamband. Men hele øyriket består av ikke mindre enn 667 skjær og øyperler mot storhavet, så det går fremdeles an å finne fullkommen fred i fjæra. Skulle det friste med en frisk dukkert i havet, er det bare å legge på svøm. Og frister det ikke, ligger det både spa og treningssenter på brygga rett ved.

Det ryktes at folk kommer enkom fra Oslo for å spise fiskesuppen

Uansett aktivitet avsluttes dagen med ferske råvarer fra hav og land i restauranten på gjestgiveriet.

– Vi har fokus på lokale ingredienser, forteller Ørjan. – Fisk, skalldyr, kjøtt og grønnsaker finnes i overflod her. Vi bruker mye tid på å eksperimentere oss frem til gode smaker og komposisjoner som gjestene setter pris på.

Når gullvinneren ikke står på kjøkkenet i Bekkjarvik, farter han verden rundt. Etter seieren i fjor har det både blitt pop-up restaurant i New York og matturné i det italienske spiskammeret Piedmont. I tillegg skriver han bok om veien frem til gullet i Lyon.

Du, derimot, bør snarest finne veien til ”smilet mot vest”, som denne øyklyngen kalles. Ta en titt på kartet, så skjønner du hvorfor. Fiskesuppen til verdensmester-en er bare en kort bil- og/eller fergetur unna Flesland.

5 Bocuse d’Or-vinnere

1 Bent Stiansen (1993)

Første skandinav som sikret seg trofeet av grunnlegger Paul Bocuse i gull. Eier og driver Statholdergaarden i Oslo, som i 2016 ble tildelt én Michelin-stjerne for nittende år på rad.

2 Terje Ness (1999)

Førde-gutten har fortid som kjøkkensjef på Michelin-restaurantene Bagatelle og Haga
restaurant. Eier og driver i dag Oro i Oslo, som han fikk drahjelp
av Eyvind Hellstrøm til å re-lansere høsten 2015.

3 Charles Tjessem (2003)

Har vært leder ved Gastronomisk Institutt i Stavanger, kaptein på det norske kokkelandslaget (2000-2004) og drevet restauranten Charles og di i Sandnes. Åpnet i mai i år restauranten Mondo i Havneparken i Sandnes.

 4 Geir Skeie (2009)

Etter år over grytene hos blant andre Le Canard, Solsiden, Palace Grill og Mathuset Solvold åpnet Skeie i 2010 den populære restauranten Brygga 11 i Sandefjord. I 2013 vant han TV 2-programmet Kokkenes kamp. 

5 Ørjan Johannessen (2015)

Vinner av Bocuse d’Or Europa i 2012. Han ble i 2015 den femte nordmann som tok gull i konkurransen. (I tillegg har Norge to sølv og to bronse.) Blitt kalt ”kjøkkenets Petter Northug” av Eyvind Hellstrøm.

Widerøe flyr deg til Bergen
Finn billetter