{{percent}}%

– Jeg stammer, sier Ronny Hansen, – derfor vil jeg gjerne være med å bekjempe fordommer og øke kunnskapen rundt stamming og det som heter taleflytproblemer.

Ronny Hansen

Stilling:
Spesialarbeider ved Hjulverkstedet

Alder:
44 år

Bor:
Bodø

Motto:
Min stamming
– ditt problem!

Les mer på stamming.no

 Til daglig er Ronny å finne i Hjulverk­stedet til Widerøe på Langstranda i Bodø. På fritiden har han vært både varamedlem og styremedlem i Norsk interesseforening for stamme, og han er fremdeles engasjert i den lokale foreningen. Han holder dessuten foredrag om stamming og kommunikasjon for logopedstudenter ved Universitetet i Bodø.

– Nyere forskning viser at mellom ti og 15 prosent av befolkningen på ett eller annet tidspunkt har så fremtredende brudd i
talen at det må defineres som stamming. De fleste vokser av seg det som kalles småbarnsstotring, men vi antar at rundt 40 000
i Norge stammer.

FORDOMMER

– Det finnes utrolig nok fremdeles en del mennesker som tror at stamming skyldes at man er mentalt tilbakestående. Og svært mange lurer på hvordan de skal oppføre seg rundt folk som stammer. Derfor er det behov for åpenhet og kommunikasjon!

Og her har Ronny noen gode råd.

– Ha en så normal samtale som mulig med den som stammer. Ikke fullfør setninger, ikke avbryt og ikke vik blikket. Og selv om du blir litt utålmodig, så la stammeren ta den tiden han eller hun trenger. Og ikke gjett. La stammeren få snakke til punktum, det viser stammeren respekt og gir selvtillit. Selv om vi som stammer er vant til mange slike reaksjoner, blir vi stresset når folk reagerer med usikkerhet, utålmodighet eller negative blikk og oppførsel, og da stammer vi gjerne enda mer.

TRICKS

– Mange som stammer lager lyder, blunker, lukker øynene for å konsentrere seg, hummer, tramper i gulvet eller leter etter alternative ord som er lettere å uttale og
så videre. Vi har mange tricks. Ved å være tålmodig, gir du den som stammer trygghet.

Forskere har faktisk funnet ut at stammere har et ordforråd over gjennomsnittet. Vi blir rett og slett bedre til å finne og bruke synonymer. Men dette kan ha sine ulemper også, forteller Ronny.

– En som stammer leter hele tiden etter nye måter å skyte frem lyden på. For mange kan det være å bytte ut ord det er vanskelig å uttale. Jeg har innført et nytt begrep for logoped-studentene, og kaller det for tilfarts-ord. Problemet oppstår når stammeren ­bytter ut flere og flere ord, til meningen med setning­en til slutt blir borte.

– Hvis lytteren har et problem med stamming, bør han gå litt i seg selv og tenke over egne reaksjoner og holdninger, avslutter Ronny. – Den som stammer kan faktisk ikke gjøre noe fra eller til, og er avhengig av forståelse og respekt.Ronny holder foredrag om stamming og kommunikasjon.