{{percent}}%

Røros Bryggeri og Mineralvannfabrikk begynte som et mikrobryggeri i kjelleren til Vertshuset Røros.
Det gikk ikke mange årene før det ble klart at produksjonen var liv laga – og det ble behov for mer plass. I fjor sto de nybygde fabrikklokalene sør for Berg-staden klare. Bryggerimesteren bygger på gamle tradisjoner når han brygger øl i området hvor flere av landets mest ivrige lokalmatentusiaster holder til. Og nå har selskapet ambisjoner om å bli blant de ledende håndverks-bryggeriene i Norge.

På hver flaske får du med en smakebit fra Røros-historien.

På starten av forrige århundre lagde Røros Mineralvannfabrikk klassisk brus som Flux Soda og Asina. I dag er brusen i hovedsak byttet ut med håndverksøl basert på flere hundre år gamle øltradisjoner fra Røros-traktene. Ølet fra Røros Bryggeri og Mineralvannfabrikk har navn som An-Magritt, Kølfogden og Hovistuten, navn som er hentet fra Johan Falkbergets forfatterskap.

– Vi ønsker at ølet skal spille på gruvesamfunnet. På hver flaske får du med en smakebit fra Røros-historien, forteller bryggerimester Lars-Eric Granqvist. For eksempel er historien om Spell-Ola en fortelling om arbeiderklasse mot overklasse fra 1670. Og Berse var betegnelsen på gruve-arbeiderne som var pålagt å bo ved gruva fra mandag til fredag. Når bersen tok helg, var han gjerne klar for en bayer, en øltype som kom til Norge på midten av 1800-tallet. I dag har ølet fra Røros falt i smak hos både rørosinger og andre landet over.

– Ølet er godt til mat og godt uten mat, sier Granqvist. Han og gründer Mikael Forselius er begge lidenskapelig opptatt av mat. Derfor har bryggeriet også gitt ut en kokebok med oppskrifter med og til øl fra egen produksjon.

– For oss er det viktig at ølet ikke dominerer måltidet. Det er en annen filosofi enn mange andre bryggerier har, mener Granqvist. Kokken Forselius foreslår blant annet å bytte ut lørdagskveldens rødvin med Bersens Bayer. Og daglig leder Kjetil Reinskou har lagt sin elsk på bløtkake akkompagnert av Kreklingporter.

Røros bryggeri bruker ikke mye humle, men heller forskjellig krydder, frukt eller lokale bær – som molte.

– Vi har lagt oss på en annen stil enn hardcore pale ale. Vi satser på å utvikle god og interessant øl for et voksent og sofistikert publikum, sier Granqvist.

Røros Bryggeri & Mineralvannfabrikk

Laget av:
Bryggerimester Lars-Eric Granqvist og daglig leder Kjetil Reinskou

Produserer:
Håndverksølene Spell-Ola Seiersøl (lager-pils), Bersens Bayer, Hovistuten, Kølfogdens Kreklingporter, Johannes Konstknekt (hveteøl), An-Magritt (lys ale) og Red Lantern (amber ale).

Utsalg:
Røros Delikatesser, Meny-butikker over hele landet, serveringssteder, delikatesse-butikker. Selges og distribueres av Rørosmat.
rorosbryggeri.no