{{percent}}%

Bli kjent med Oslos ”nye” bydeler som Tjuvholmen og Torggata, og spis og drikk deg gjennom byens mangfold av nyåpnede suksesser som helt klart er kommet for å bli.

Oslo har blitt en innovasjonsrik by med mange jern i ilden. Utseendet forandres og nye bydeler popper opp. Bjørvika, Barcode, Sørenga, Tjuvholmen og Torggata er alle steder under utvikling, hvor det skjer mye. Ildsjeler og ambisiøse grundere har fått utfolde seg, og skapt plasser som har fått øynene på seg fra byens egne beboere, så vel som fra utlandet. Byen har fått smaken på mathaller, og har nå flere å tilby. Den seneste som kom på plass, er mathallen på Steen & Strøm. Her får du blant annet engelske spesialiteter fra Marks & Spencer, burritos fra Burrito Project, autentiske thai-smaker på Eat Thai, og herlige ­supper og grøt fra What’s Soup. Mathallen i Østbanehallen er også en nykommer, og har flere bra spisesteder. Men mathallen på Vulkan er fortsatt den største og tilbyr både asiatisk gatemat (Hitchhiker), japansk fast food, Bondens Marked, fiskehandler og baker. Og i Karenslyst allé vest i byen har Oslos ”foodies” fått Maschmanns Matmarked.

”Tiden da vi måtte til København eller andre hovedsteder for å tråle mathaller, er over.“

Tiden da vi måtte til København eller andre hovedsteder for å tråle mathaller, er over. Oslo har tatt igjen nabobyene, og vokst seg stor og sterk med et fantastisk mangfold. Og vi har helt klart lært oss verdien av et godt måltid. Vi vil ha god service, nye opplevelser og fantastiske smaker.

FOOD TRUCKS

Gatekjøkkenmat har fått en litt annerledes schwung over seg enn det hadde på 90-tallet. Nå får du det heteste av det hete servert fra en food truck. 4 Gringoes var en av de første som prøvde seg, og har med stort hell servert autentiske tacos og quesadillas. Nå rulles det ut nye konsepter hele tiden. Med en food truck er logistikken enklere og risikoen mindre enn ved å åpne restaurant, og i løpet av våren 2015 kom 20 nye food trucks på hjul i Oslo by. Byråd for Kultur og Næring i Oslo inviterte til konkurranse om å utvikle food truck-konsept, og mottok over 100 søknader. Av disse ble 20 plukket ut av en jury bestående av blant andre Maaemo’s kjøkkensjef Espen Holmboe Bang. Du finner allerede flere av vinnerne rundt omkring i byen, som på Youngstorget, i Kubaparken og på Jernbanetorget.

TORGGATAS REVIVAL

I området rundt tidligere slitne Torggata skjer det noe veldig spennende om dagen. Fra det ene stedet til det andre kan du smake deg gjennom kulinariske opplevelser. Gaten er blitt bred og fin, og er som en hyggelig forlengelse av Youngstorget. Nå er det her det skjer en livlig ettermiddag etter jobb. Tacos og Margaritas på Oslos populære Taco Republica ble straks en favoritt da de åpnet. Med en blanding av importerte råvarer fra Mexico, som maismelet de baker tortillas med, og de beste norske råvarene, blir tacoen servert i en delikat sammensetning. ­På menyen finner du også entrecôte fra den lokale slakteren, fersk villfisk og økologisk kylling servert på små tacolefser sammen med husets chipotle, lime, guacamole og salsa. Slå deg ned i baren for en raskt matbit, eller til bords for et lengre måltid.

Når du først er i området, er det ingen mangel på steder å besøke. Er du ute etter mikrobrygget øl, er The Crow, populært kalt Kråka, stedet. Her brygger de sitt eget øl, og har alltid 20 sorter på menyen. Nylig har det også kommet en franskmann til området. Han har tatt med seg den franske, frittgående kyllingen til Oslo og åpnet stedet Rotisserie. Her grilles kyllingen på en rotisserigrill, og serveres gjerne hel. Går du forbi, kan du spørre pent om å få kjøpe med deg en hjem. Restauranten ligger rett rundt hjørnet for Torggata, i Hausmannsgate. Dette er stedet for langtidsgrillet, mørt kjøtt, oster og god vin. Dessertene er av den gode franske sorten, som tarte au citron (sitronterte) og profiteroles (vannbakkels). Vil du ha god kaffe i området, er det bare å se etter syklistene. I sykkelbaren Peloton får du håndbrygget kaffe, edle viner, mikrobrygget øl, og så eget sykkelverksted da så klart.

”Slike unike steder, med nytenkende konsepter, er med på å skape “nye” bydeler som forandrer Oslos bymiljø og befolkningens spisevaner.“

NYE BYDELER

Vi vil ha det kortreist og lokalt, men smakene kan gjerne være bereiste! På Piscoteket er en av spesialitetene en vri på den norske seien, presentert som kald, syrlig og frisk cheviche. En peruansk rett som er på vei til å ta over for den elskede sushien. Og i peruansk tradisjon serveres rettene med friske og spenstige pisco sour cocktails til. Cocktails er noe vi drikker mer og mer av i Oslo. Og på Torggata Botaniske utforskes det nå spennende drinker med urter og planter som de dyrker selv i baren. Dette gjør stedet til en liten grønn lunge, og gir oss et deilig pusterom i byen. Her følger de drinken fra frø til plante til velsmakende cocktail. Prøv Miss Basil, eller deres seneste tilskudd, som er en grønn cocktail med løpstikke i. Slike unike steder, med nytenkende konsepter, er med på å skape “nye” bydeler som forandrer Oslos bymiljø og befolkningens spisevaner.

TYVENES SISTE STOPP


Territoriet er et herlig smutthull når du har lyst på et godt glass vin eller sherry.

Fra Torggata til en helt annen bydel i Oslo, nemlig Tjuvholmen. Her møter vi et område som er mer raffinert og glamorøst. Men det har ikke alltid vært slik. Tilbake på 1600-tallet var det på denne holmen tyver og forbrytere ble tatt med for å bli henrettet, derav navnet Tyveholmen (nå Tjuvholmen). I dag er området blitt utvidet både i størrelse og tilbud, og etter at den omfattende utbyggelsen i 2014 var fullført, er holmen blitt kjerneområde for Oslos finansfolk, advokater og meglere. Med det moderne designmuseet Astrup Fearnley knyttet den trendy bydelen også til seg kultureliten. Det ligger staselig ut mot Oslofjorden på tuppen av holmen. Museet er tegnet av den kjente italienske arkitekten Renzo Piano, og omtales som Oslos svar på Guggenheim og Centre Pompidou. Det huser kunst fra Damien Hirst, Jeff Koons og flere internasjonale kunstnere. Flere atelierer og gallerier, som Pushwagner Gallery og Galleri Brandstrup, har også etablert seg i området.


Ekstravagant innredede The Thief er blitt kjendisenes favoritthotell i Oslo.

Det mye omtalte 5-stjerners kjendishotellet The Thief setter også sin karakter på stedet. Her har pop-ikoner som Rihanna, Jay Z og Justin Bieber tilbrakt natten. Den ene suiten er innredet av Magne Furuholmen og bandet hans, The Apparatjik. De fikk frie tøyler, og resultatet er et rom med installasjoner, videokunst, discokule på badet og en helt unik musikksamling for gjestene. 

Tjuvholmen har også et stort utvalg av gode restauranter, en liten badestrand, skulpturpark og egen badebrygge. Altså et deilig sted å tilbringe både late og kulturelle timer.


FJORDEN BABY

Ikke overlat den vakre Oslofjorden bare til de lokale. Her går det jevnlig båter rundt om og alle øyene er lett tilgjengelige. Med piknikkurv og et badehåndkle trenger du ikke stort mer for en perfekt Oslo-dag.

Fergene går fra Rådhusbrygga ut mot øyene Hovedøya, Gressholmen, Langøyene med flere. Båtene starter å gå tidlig morgen og går til sen kveld. Husk at du ikke kan kjøpe billett på øyene eller båten, så bruk appen til Ruter eller kjøp på forhånd. Dagspass med kollektivtrafikk i Oslo gjelder også på de fleste fergene. Ønsker du en mer luksuriøs opplevelse på fjorden, kan du leie din egen båt og bli servert middag mens du nyter utsikten mot byen. På M/S Grace kan du få enkle buffeer eller fem retters middag. At det står sjømat på menyen, er en selvfølge. M/S Grace tar kun booking av hele båten, så her gjelder det å samle en liten gjeng.

HIGH TEA

Det er ikke bare på matfronten det skjer mye i Oslo, en ny form for shopping inntar byen. Flere eksklusive forretninger og kjøpesentre har i det siste åpnet dørene. Nye Stortorvet Glasmagasin byr på to etasjer fulle av eksklusive og trendy merkevarer, som Georg Jensen, Missioni, Versace Home, Jonathan Adler og Hay. Her finner du også en champagnebar hvor de kjører et velkjent engelsk konsept som endelig har tatt form i Norge. I England kalles det High Tea, og går hånd i hånd med en dag på shopping. Ta et avbrekk her sammen med venner eller familie, og nyt små delikate sandwicher, scones og søte fristelser som makroner og konfekt.


Se norsk design på F5 i Øvre Slottsgate, og interiør fra hele verden hos Milla Boutique på Aker Brygge.

Steen & Strøm har også et godt utvalg, og har fått Freudian Kicks inn på huset med sine nordiske og franske merker. Her finner du også Maje, Paul Smith, den eksklusive undertøysbutikken Bare Philosophy og mye mer. Er du ute etter norsk design, har F5 i Øvre Slottsgate gjort jobben for deg. Denne butikken har kun norske håndplukkede designere, og fører merker som ARCT, GRAA og Schermann Ringdal. F5 ble kårets til årets butikk i 2015. I samme område finner du også Eger og Paleet. 
Mat og shopping er tydeligvis noe Oslo-folk vil ha mer av, men de deler gjerne opplevelsene med byens besøkende.

Fly til Oslo
Finn billetter