{{percent}}%

Den ideelle temperaturen i en modnings­kjeller er mellom ti og tolv grader, men hos Vildenvang er den ofte lavere. Da tar det lenger tid før osten modnes, noe som gjør underverker for smaken. – Prosessen må gå sin gang, og modningen skal ta den tiden den trenger, sier Ruth Uhlving, som lager ”arktisk ost” sammen med mannen Magne Henriksen ved Straumfjorden i Troms. Responsen har vært svært positiv, og Vildenvang vinner stadig gjeve priser og utmerkelser for geitosten.

Vildenvang gårdsysteri ligger idyllisk til ved Straumfjorden i Nordreisa kommune i Troms, og er bare en kort avstikker fra E6. Gården er presentert på Hanen, noe som betyr at det brune og hvite veiskiltet for ”gårdsmat og bygdeturisme” viser veien fra europaveien til geitebruket.

Ekteparet Uhlving og Henriksen hadde lenge drømt om å lage geitost modnet i en ordentlig modningskjeller, og i 2009 ble drømmen en realitet.

– Vi ville videreforedle noe av den gode melka fra gården for å vise at det kan lages gode produkter av geitemelk.

«Osten er lagt i olje og tilsatt de viltvoksende, nordnorske urtene sibirgressløk og fjellkvann»

På gården Vildenvang er det over 100 geiter, og Uhlving forteller at fersk geitemelk er et fantastisk råstoff.

– I produksjonen brukes ingen tilsetningsstoffer, bare salt, samt osteløype og syrekultur som setter i gang de riktige prosessene, forteller hun.

Allerede to år etter at ysteriet ble etablert, fikk to typer Vildenvang geitost henholdsvis gull og bronse på Landsutstillingen for Gardsost. Osten som fikk gull, var modnet i elleve måneder og ble i tillegg kåret til «Årets ost».

– Det virker som om vi har gjort mye rett, smiler Uhlving. Nå i september er det nye sjanser for utmerkelser, når det igjen er landsutstilling samt NM i gårdsost under Matstreif på Rådhusplassen i Oslo.

I tillegg til geitosten produseres det salatost og gomme på ysteriet. Salatosten er fetaost av geitemelk, og er dermed mer lik den originale fetaosten.

– Osten er lagt i olje og tilsatt de viltvoksende, nordnorske urtene sibirgressløk og fjellkvann. Salatosten har slått svært godt an, sier hun.

Geitosten som ystes ved Straumfjorden kan du få kjøpt i Tromsø, Alta og Nordreisa, og blant andre Emmas Drømmekjøkken i Tromsø har den på menyen.

– Lenger reiser den ikke, for den skal være skikkelig kortreist.