{{percent}}%

Skreien aner fred og ingen fare der den svømmer inn i Vestfjorden for å gi liv til nye torskebarn. På sjøen ligger et stort antall båter. Ombord står ivrige VM-deltakere klare med krok og klepp.

Svolvær viser seg fra sin beste side VM-dagen. Solen skinner fra skyfri himmel, over nylagt snø. Fjellene dupper i havet som kremtopper på en kake. Jeg sklir ned leideren på båten jeg har fått tildelt; veteranbåten Anne Bro. Der blir vi mottatt med kaffe og eplekake. Flere kommer skliende. Kvinner og menn. På kaien spiller det lokale korpset, mens signalet om VM-start kommer ut av en fløyte et sted unna.

DREVNE FISKEJENTER

Båtene stevner ut av havnen. Havet ligger flatt. – Livet er fint dere, sier en av de seks fiskerjentene fra Norges Råfisklag som allerede er drevne VM-deltakere.

Vi ankommer fiskefeltet sammen med et titalls andre båter lastet med konkurrenter.

– 60 meter ned, roper kaptein Magne Eriksen ut luken oppe fra styrehuset. Vi kaster ut, drar inn, kaster ut og drar inn. Akter i båten står tiåringen Edvard Filipowicz fra Svolvær. Han er sammen med pappaen sin og deltar ikke i konkurransen, men det tenker ikke skreien på idet den biter på nettopp hans krok. Vi andre ombord sliter.

– Det verste som kan skje, har skjedd, sier Helen Hansen mens hun skuler bort på sidekvinnen. – Min søster Marte har allerede fått en torsk på 13 kilo! Her ligger det an til sister fight.

APPETITT PÅ FISK

Det skjer lite. Vi flytter rundt og fortsetter å dra. Kapteinen fortsetter å rope. Han forteller at Lofotfisket alltid har vært varierende.

– Hvorfor det varierer er det ingen som vet, men de tre seneste årene har fisket tatt seg opp. Jeg tror det skyldes at staten satte i verk kontroll og regulering, sier Eriksen som er positiv til årets sesong. – I år blir det bra, sier han og smiler i kapteinskjegget.
Per Kristensen som er organisator på turen føler på frustrasjonen. – Fisken er opptatt med å gyte. Gyt du, så gyt du, beroliger han. Rundt oss på alle kanter ligger båter og dupper. – Det er nesten flere båter enn fisk her, sier sidemannen. Stemningen er god og mye latter gjaller over havet. Innimellom stikker noen hånden ned i en sekk og drar opp en flaske som inneholder noe annet enn brus. Det skjer også at en og annen fisk dukker opp over ripa.

Jentene lager mer lyd enn gutta. – Er den større enn min, ropes det lett panisk og så jaller latteren. Vi serveres fiskesuppe og lapskaus laget av en 84 år gammel pensjonert fisker og kokk, og akkurat nå er appetitten større enn fangsten her ute i Vestfjorden.

SEIERSRUS

Endelig napper snøret. Adrenalinet farer rundt i kroppen og bena skjelver. Det er tungt. Jeg får drahjelp av sidemannen, og over ripa kommer en rugg på elleve kilo. Adrenalinet er byttet ut med kroppens eget rusmiddel; endorfiner. Jeg omfavner den runde torskekroppen. Jeg lar blod være blod, og slo være slo. Lykken er en skrei.

Vi på Anne Bro vinner ingenting. Vinner gjør derimot Ragnhild Johansen som deltar for fjerde gang. Hun har størst samlet fangst av 84 kvinnelige deltakere.

– Jeg fikk 192,2 kilo fisk totalt, jubler Ragnhild som er bosatt i Oslo og oppvokst i Svolvær.

Når jeg spør om hun har fiskelykke, svarer hun: – Jeg tror erfaring har mye å si. I tillegg må du være rask til å tømme fisken for blod og få snøret ut i havet igjen. Skryte kan du gjøre siden. Ragnhild har fisket så langt tilbake hun kan huske. – Fy flate, jeg har stor respekt for yrkesfiskere. De jobber hardt. Jeg er helt mørbanket i kroppen, og når jeg kjenner etter, er jeg helt sykelig opptatt av fisk, sier hun mens hun fortsetter å filetere kilovis med skrei.

På oss Anne Bro-jenter venter ingen pokaler eller medaljer, men lykkelige er vi.

– Nå skal jeg vaske av meg lukten av slo, trå inn i finklærne, innta en bedre middag og deretter danse, sier Marte idet vi tar avskjed. Jeg gjør som Marte og nynner svakt: Fadderullan dei, fadderullan dei, fadderullan dullan dei.

1TORSKETOG

Rundt 700 skole- og barnehagebarn går i torsketog som ender opp på torget i Svolvær hvor det er musikk, allsang og underholdning.

2HEI PÅ SKREI

Skrei er atlanterhavstorsk. Den henges usaltet på tørk og blir tørrfisk. Saltes og tørkes den, blir skreien klippfisk. Boknafisk er en halvtørket tørrfisk.

3 ANNE BRO

Frakteskipet Anne Bro kan leies ut til charterturer. Plass til 47 passasjerer. Salong under dekk. Moderne instrumenter for fiskeleting. Servering av fiskesuppe.

4LOFOTTORSKEN

Visa "Lofottorsken" ble skrevet av Torbjørn Egner. Den er blitt sunget i generasjoner i norske hjem. Teksten er nådeløs og usentimentalt ærlig.

5DUGNADSÅND

Arrangørene av VM i skreifiske, Vågan båt og sjøfiskeforening, legger ned rundt 2500 dugnadstimer, fordelt på en medlemsmasse på rundt 200 personer. 

Fly til Leknes
Finn billetter