{{percent}}%

I et bittelite trehus bak slottet fyller Trudy Wiegand lerret etter lerret med de vakreste farger. Og mye lys.

Som for så mange unge australiere, stod backpacking på programmet for jenta fra Wollongong, etter noen år i IT-bransjen i Sydney. Tre dager etter avreisen traff hun en nordmann på Hawaii, og besøkte Norge for første gang seks måneder senere. For 17 år siden dukket mannen i hennes liv opp – også han norsk, og i dag har ”the girl from Down Under” snart tilbragt halve livet i Norge.

Med en fortid i det australske flyselskapet Ansett, var veien kort til Widerøe. Siden 1999 har hun delt tiden mellom flyving og malerkunsten. – De dagene jeg er borte, er det ¨me time¨. Jeg henter inspirasjon ved å passe på å få brukt naturen når jeg er på reise rundt i Norge.

Hun var bare 17 da hun skjønte at det var kunstner hun ville bli, men det skulle ta mange år før hun satset profesjonelt. – I begynnelsen tenkte jeg at venner bare var snille når de kjøpte et av bildene mine, men da ukjente begynte å vise interesse, gikk det opp for meg at dette var noe jeg kanskje kunne leve av etter hvert.

I mange år malte hun på kjøkkenet, soverommet, nede i en fuktig kjeller der bilderammene slo krøll på seg. Så dukket det sjarmerende trehuset i Parkveien 29 opp. Opprinnelig en tjenestebolig til Oslos eldste trehus som i sin tid ble bygget for at kongeparet skulle ha anstendige naboer. Her har hun både studio og galleri, og tar gjerne imot folk som er nysgjerrig på kunsten hennes. Og de blir det stadig flere av. Spesielt etter at hun i 2012 ble valgt ut av Nobelkomiteen som én av tre kunstnere som konkurrerte om å utforme maleriet til årets fredsprisdiplom.

Rundt om i atelieret henger lerreter i alle fargenyanser. Alle med sterke kontraster mellom lys og mørke, det harde og det myke. Ofte har hun en tittel først, en tekst fra en sang eller noe hun leser. Ordene gir inspirasjon til paletten. De seneste fem årene har hun malt non-figurativt. Det er et godt valg. Hun har bestillinger et helt år frem i tid fra kunder som ønsker seg et av hennes bilder. I tillegg er hun i stallen til anerkjente Galleri Ramfjord i Oslo.


Trudy Wiegand

Stilling:Cabinpersonale på deltid, billedkunstner på heltid.

Alder: 46 år

Bor: Oslo

Livsmotto Be proud. Stay grounded.