{{percent}}%

Bergen Børs ble tegnet av Franz Wilhelm Schiertz og stod ferdig i 1862. I dag huser den storslåtte bygningen Hotel Bergen Børs og flere restauranter. Blant annet Bare i Børsen restaurant og bar, som har mottatt lovord i fleng fra matelskere etter åpningen i mai 2017. ”Bare synger en lovsang til norsk natur og til høstens grøde”, skrev DN etter et besøk i Vestlandets hovedstad.

Navnet har restauranten fått fordi eierne har et lidenskapelig forhold til kort­reiste, lokale råvarer, aller helst økologiske.

– Så langt det lar seg gjøre, skal vi bare servere mat og drikke fra Vestlandet, forteller Øystein Ellingsen. Han er primus motor bak restauranten som han driver sammen med Morten Tungesvik. Med på laget er også kjøkkensjef Fred Owe Tofting og en gjeng dedikerte medarbeidere.

Bare i Børsen restaurant og bar
Gourmet ved Torgallmenningen i Bergen
Drives av:
Øystein Ellingsen og
Morten Tungesvik
www:
barebergen.no

Bare i Børsen restaurant anbefaler
Dagens 12-retters meny

I skrivende stund står retter som sandkake og fenalår, lokal villfanget fisk med taredokka og blomkarse, jordskokk og steinsopp, Holtefjell XO og granskudd, og rognskuddis og rabarbra på menyen. Og kaffen får følge av vestlandsk ”kaffisnop”.

– Vi ser heller til Vestlandet enn til internasjonale trender, sier Fred Owe Tofting, og mener at det går an å ha store ambisjoner uten å braute.

Lokalet i seg selv er imidlertid langt fra beskjedent. Her snakker vi fem meters takhøyde og utsikt over Vågen og Fløyen. Veggene er dekket av store speilflater.

Ny glamour er perfekt matchet med bergensk historie.

– Hotellrestaurant har nærmest vært et skjellsord i Norge, sier Øystein Ellingsen, og det kan han nok ha rett i.

– Men det har vi lyst til endre.

I 2018 ble Bare i Børsen restaurant tatt inn i det gode selskap i The White Guide, Nordens svar på Michelin-guiden, så det kan virke som om de er på riktig vei.

Bare i Børsen bar befinner seg i den gamle Handelskammersalen i den tidligere børsbygningen. Her er det vakre trepaneler og originale utskjæringer. Midt i rommet står en massiv art deco-inspirert marmorbar og innbyr til gode samtaler og ditto smaksopplevelser. Det er ikke bare bergenserne selv som mener at dette er en av landets vakreste barlokaler. Og det er så visst ikke forbeholdt finansmeglere, børshaier og forretningsadvokater å kunne nyte sin whisky on the rocks eller en armagnac av fiiiin gammel årgang her.

– Nei, det skal ikke føles for fisefint, ler kjøkkensjef og kompanjong Tungesvik.

– I denne baren skal det være lov å sitte med sjøstøvler på!

Man er da i Bergen, må vite.

Teamet bak Bare i Børsen restaurant har åpnet enda et spisested i samme bygning. Bare Vestland er et mer uformelt møtested som serverer tradisjonell vestlandskost på en ny måte.

– Vestlandstapas, sier kjøkkensjef Morten Tungesvik. – Mens vi i restau­ranten serverer en fast meny, kan gjestene på Bare Vestland selv sette sammen måltidet av småretter fra menyen.