{{percent}}%

De fleste nordmenn forbinder sannsynligvis Oktoberfest i München med breddfulle ølseidler, fete bratwürst, menn i läderhosen og damer med generøse utringninger. Mellom 22. september og 7. oktober kan du oppleve verdens største folkefestival.

I 1810, fire år etter at Bayern hadde fått status som eget kongedømme, giftet Kronprins Ludvig – som senere ble kronet til Kong Ludvig I av Bayern – seg med Prinsesse Therese av Sachsen-Hildeburghausen. Dette ble feiret med en storslagen fest i hovedstaden München. For å vise sin takknemmelighet overfor undersåttene som hadde utholdt så vel kriger som oppstart­problemer i det nye konge­dømmet, ble festen en solid markering av identiteten til ”det nye Bayern”. Snart var Oktoberfest, med hesteløp, karuseller og utstilling av regionens landbruksprodukt­er, en årlig begivenhet, men det var først i 1896 at det ble riktig sving på sakene. Eller skal vi kanskje si seidelen. Da duk­ket nemlig de første store ”ølpalassene” opp etter initiativ fra lokale bryggerier. Deretter fulgte boder som solgte München-spesialiteter som pølser, pretzel og brente mandler. I år arrangeres Oktoberfest for 208. gang, og flere millioner mennesker vil finne veien til Wiesn, som festivalområdet nå kalles, forkortet fra Theresienwiese, etter den yndige prinsesse Therese.

LOKAL FEST

Oktoberfest kan skryte av å være verdens største folkefestival, men den er fremdeles først og fremst en lokal feiring av München. For eksempel er de innpå syv millionene liter med øl som selges under festdagene alle brygget av lokale bryggerier som Augustiner, Hacker-Pschorr, Löwenbräu, Paulaner, Spaten og Staatliches Hofbräuhaus. Nærmere 400 000 lokale kyllinger og griser nok til å produsere de over 150 000 pølsene og 70 000 svineknokene som går med under festivalen, kommer også fra Bayern.

Bryggeriene setter for øvrig sitt preg på festivalen også på andre måter enn å skjenke seidlene med skummende drikke. På åpningsdagen fylles Sonnenstrasse av en flåte med blomsterpyntede doninger, der ompa-orkestre og feststemte, skålende mennesker vinker til folkemengden langs paraderuten til Theresienwiese.

ETEGILDE

Der venter 16 gigantiske øltelt på deltakerne. Hvert av dem kan romme 10 000 gjester. I tillegg kommer et hundretalls telt som serverer forskjellig snacks og vomfyll. Ett av de mer kuriøse er ølteltet til det lokale bryggeriet Spaten-Franziskaner, som har holdt på tradisjonen med å helsteke okser. Hver av de 170 oksene som havnet på grillen i fjor, ble høytidelig presentert med navn. Særlig mer lokalt blir det vel ikke. Hvor de 28 377 kiloene med brente mandler som ble omsatt under fjorårets festival kom fra, vites derimot ikke.

VINTAGE OKTOBERFEST

I tillegg til mat, drikke, ompa-musikk og høylydt skråling og skåling, er tivoli en historisk og fargerik del av Oktoberfest. Blant de nærmere 200 attraksjonene finnes både siste teknologiske skrik innen karuseller og berg-og-dalbaner og mer nostalgiske attraksjoner, som en vakker vintage karusell ved navn Krinoline. For å hedre tidligere tiders Oktoberfest, har arrangørene også holdt fast ved klassikere som Hexenschaukel (heksehuske) og Flohzirkus (loppesirkus). Mange av de sistnevnte aktivitetene er samlet på et eget område kalt Vintage Oktoberfest.

I år arrangeres Oktoberfest mellom lørdag 22. september og søndag 7. oktober, så du har fremdeles litt tid på å bestille flybillett og skaffe frem et egnet kostyme før du kaster deg ut i festlighetene. Det kan imidlertid lønne seg å holde godt på både tyrolerhatten og andre eiendeler. I fjor kunne arrangørene telle hele 3324 tapte eiendeler ved festivalens slutt, deriblant 764 ID-kort, 410 mobiltelefoner, 220 nøkleknipper, 256 briller samt et par røde cowboystøvler og en blodtrykks­måler.

Ha en god Oktoberfest!

5 i München


1
Shopping

I området rundt Gärtnerplatz finner du de mest trendy designerbutikkene i München. Stedet er også kjent for å være en kreativ hub for mange av byens homofile og lesbiske.

2

Uteservering

I München foretrekker befolkningen å innta sin øl utendørs. Beergartens som Augustiner Keller, Royal Hirschgarten og Hofbräukeller er en synlig del av byens kultur.

3

Bilhistorie

Inspirert av Volkswagens store suksess Autostadt, åpnet BMW i 2007 et museum på 73 000 kvm i München. I den futuristiske bygningen som huser BMW Welt er det utstillinger, eventer og spisesteder.
bmw-welt.com

4

Utsikt

Nyt fantastisk panoramautsikt over München og Alpene fra det 190 meter høye observasjons­tårnet i Olympiaparken.
olympiapark.de

5

Julemarked

Fra slutten av november til julaften er det hvert år det tradisjonelt julemarkedet Christkindlmarkt i München.

Widerøe flyr deg til München
Finn billetter